IMG_7614bis
16 september 2022
Originele taal van het artikel: Italiano Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een tocht met alle comfort naar 2.000 meter om planten en dieren te observeren. Dat is wat de tentoonstelling "Alpine Grenzgänger" in het Naturkundemuseum Weiherburg in de Alpenzoo in Innsbruck laat zien. Deze tentoonstelling is geopend tot 28 februari 2023 en komt tot stand in samenwerking met de afdeling natuurwetenschappen van de Tiroolse regionale musea. Van vitrine tot vitrine maken de bezoekers een reis van de rand van het bos steeds hoger naar de gletsjers. Het is zeker een tentoonstelling die geschikt is voor volwassenen en kinderen, maar de verklarende teksten zijn alleen in het Duits.

Groeten vanaf 2.000 meter

Hoe overleven dieren en planten in het hooggebergte? De klimatologische omstandigheden op deze hoogten zijn extreem: grote temperatuurverschillen, wind, ijs en korte "zomers". Toch zijn er talrijke soorten die zich aan deze habitat hebben aangepast, met enkele ingenieuze trucs. De Alpenmarmot bijvoorbeeld heeft gekozen voor een winterslaap. In de tentoonstelling zien we een taxidermisch preparaat van een marmot in zijn hol. Daar slaapt hij 6 tot 7 maanden. De vitale functies vertragen: 2 ademhalingen en 20 hartslagen per minuut. Zo wordt het energieverbruik verminderd en kan het dier overleven op de tijdens de zomer opgebouwde lichaamsvetreserves.

Zon, wind en steile kliffen

Dik haar is een oplossing voor dieren, dat weten we, maar ook voor sommige planten. Het haar - zoals dat van de edelweiss bijvoorbeeld - dient bij planten om de verdamping van vloeistoffen te verminderen en om bescherming te bieden tegen UV-stralen, die op deze hoogten zeer sterk zijn.
De vrouwtjes van sommige soorten hooggeplaatste vlinders (zoals de Sciadia caelibaria) vliegen daarentegen niet, maar huppelen rond om niet onnodig met windvlagen te vechten. Je kunt ze herkennen aan hun kleine vleugels.
Er zijn vogels die zich anders hebben aangepast. Specimens van Tichodroma muraria, bijvoorbeeld, leven op steile kliffen tot 3.500 meter hoog. Dankzij hun lange, dunne snavels slagen deze vogels met hun prachtige rode vleugels erin zich te voeden door insecten te vangen in de spleten van de rotsen.

Om naar te kijken en om... aan te raken

De Machilidae is een 50 miljoen jaar oud insect dat op grote hoogte leeft. In een vitrine kunnen we enkele exemplaren ervan zien, bewaard in reageerbuizen; maar met een vergroot model kunnen we alle details bekijken en het recht in de ogen kijken.
Er zijn ook enkele taxidermische preparaten van grote dieren te zien. De favoriet van de bezoekers is zeker een twee jaar oud exemplaar van een bruine beer, die zelfs geaaid kan worden.
Er is ook een indringer te zien: de keizerspinguïn. Na een moment van desoriëntatie blijven we achter met de twijfel dat we niet goed hadden opgelet tijdens de biologielessen op school. Maar bij het lezen van het bijschrift zijn we onmiddellijk gerustgesteld: de pinguïn behoort niet tot de alpiene fauna. Het is tentoongesteld omdat een hotelier in Ischgl het plan had om het te "importeren" als toeristische attractie. Een plan dat gelukkig niet doorging.

Nuttige informatie

"Alpine Grenzgänger. Über Leben im Extremen"
1.4.2022 - 28.2.2023
Naturkundemuseum Weiherburg / Alpenzoo
Weiherburggasse 37, Innsbruck

Openingstijden
Dagelijks geopend
In de zomer van 9 tot 18 uur
In de winter van 9 tot 17 uur

Tickets
De tentoonstelling kan bezocht worden met het Alpenzoo ticket
Volle 13 euro, concessies 10 euro
Kinderen van 6 tot 15 jaar 6,50 euro, van 4 tot 5 jaar 2,50 euro

Gratis toegang voor houders van de Innsbruck Card

Soortgelijke artikelen