65332 (2)
22 januari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

IJsbaden is helemaal in - moeilijk te missen op sociale media, waar influencers zich onderdompelen in ijskoude bergbeekjes, bevroren meren of gewoon in ijsbaden. Na afloop zijn ze enthousiast over hun fysieke fitheid, mentale kracht en ontspanning. Zelfs onder mijn eigen familie en vrienden zijn er steeds meer aanhangers van deze trend. Mijn schoonmoeder bijvoorbeeld, die aan de Noordzee woont, waagt zich zelfs in de winter in de ijsbaden. Als iemand die in paniek raakt bij de gedachte aan een koude douche, was ik nieuwsgierig. Wat is het verhaal achter deze trend? Waar moet je rekening mee houden als je gaat ijsbaden? Voor wie is het geschikt? Dus sprak ik af met Marie-Luise Müller, een getrainde stressmentor en gezondheidsexpert die workshops ijsbaden en stressvermindering aanbiedt in onze mooie stad Innsbruck.

Van professionele sport naar zelfontdekking: Een nieuwe start zonder druk

Marie begon haar carrière als professioneel kunstschaatser en zoals dat gaat in de professionele sport, stond ze onder enorme druk om altijd succesvol te zijn. "Mijn leven was goed georganiseerd. Ik hoefde nooit na te denken over wat ik wilde doen, het was altijd duidelijk: school, training en wedstrijden," herinnert Marie zich. Na een blessure moest ze zich echter heroriënteren, wat ze in het begin moeilijk vond. "Ik weet nog dat vrienden me vroegen of ik mee wilde naar squash en ik dacht gewoon bij mezelf: Waarom? Is het effectief en brengt het me dichter bij een doel?" Ze ging op zoek naar iets dat echt betekenis voor haar had. Waarbij ze niet foutloos en effectief hoefde te zijn of op haar best hoefde te presteren, maar iets wat haar simpelweg voldoening gaf - sporten in harmonie met een gezond lichaam, zonder stress en zonder waanzinnig hoge eisen aan zichzelf te stellen.

Van het hoge noorden naar alpine wateren

Marie's reis naar ijsbaden begon tijdens een verblijf van twee maanden in Noorwegen, waar ze in het wild kampeerde. Zonder douche in de buurt waste ze zich in het ijskoude water van beken, meren en fjorden. Het was een ijzige ervaring, maar ze merkte al snel hoeveel energie het haar gaf. S Ochtends wassen in het koude water werd een ritueel. "Ik voelde me zo wakker en energiek," zegt Marie, "in het begin deed ik het ook 's avonds, maar ik vond het moeilijker om daarna in slaap te vallen. Ik was gewoon te wakker en vol energie." Tijdens haar verblijf ontmoette ze bij toeval een gelijkgestemde. Samen met haar nieuwe vriendin vierde ze het ijskoude bad. "We bleven in het water tot we begonnen te rillen." Terug in Innsbruck genoot ze aanvankelijk van de warme douche, maar merkte al snel dat ze de energieke kick van het koude water en de daaropvolgende ontspanning miste.

Tips van de stressmentor

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een duik te nemen in het koude water rond de Alpenmetropool. "Ik probeer in de winter een of twee keer per week te ijszwemmen en in de zomer twee tot drie keer per week," zegt de gediplomeerde gezondheidstrainster. Ze deelt haar kennis tijdens haar populaire workshops maar daarover later meer. Van ijsbaden wordt ook verondersteld dat het stress vermindert. Daarom hebben we het onder andere over stress gehad. Zoals veel mensen heb ik waarschijnlijk veel moeite met dit onderwerp. Ik vind het moeilijk om te ontspannen. Mijn hoofd ratelt constant. Als ik met het ene bezig ben, denk ik al aan het volgende. Ik vind het vaak moeilijk om me te concentreren. Daardoor voel ik me gestrest en overweldigd. Het lag dus voor de hand dat ik eens een getrainde stressmentor voor me zou hebben zitten. Wat kun jij doen om stress te vermijden?

Prioriteiten stellen

"Anti-stress' en 'stress is slecht' zijn interne houdingen die we onszelf opleggen. Het begint met het feit dat we stress niet kunnen vermijden," legt Marie uit. "Stel je voor dat je nergens om geeft. Dan zou niets je stress bezorgen, maar dan zou ook niets iets betekenen. Het is oké om gestrest te zijn. Het gaat er alleen om dat je ermee omgaat. Er zijn zogenaamde push-fases in het leven waarin je alles geeft wat je hebt, je je uitschakelt en hard naar een doel toewerkt - of het nu een belangrijke wedstrijd, een examen of die langverwachte promotie is. Het belangrijkste is dat een fase van spanning wordt gevolgd door ontspanning! Een goed begin is om je bewust te worden van je prioriteiten. Wat is belangrijk voor mij in het leven?" Dat klinkt me in eerste instantie heel geruststellend in de oren. Ik ben blij dat Marie zo nuchter en duidelijk is. Het is goed om te horen dat je geen verlicht wezen hoeft te zijn dat constant in de 'zen-modus' staat. Het is oké om soms gestrest te zijn, je moet gewoon de juiste hulpmiddelen voor jezelf vinden om ermee om te gaan.

Ontspan door meditatie

Iedereen die op zoek is naar dergelijke hulpmiddelen kan zeker meditatie proberen naast ijsbaden (bij voorkeur in combinatie). Marie benadert dit onderwerp ook heel ontspannen. Als ik haar vraag of je meditatie-apps of YouTube-video's kunt gebruiken, antwoordt ze eenvoudig: "Natuurlijk, je kunt alles uitproberen en dan kijken wat je leuk vindt en wat voor jou werkt." Ik ben onder de indruk van haar kalme, vriendelijke manier van doen. Vergeleken met sommige zelfbenoemde life coaches en mindfulness trainers die beweren dat hun methode de enige juiste is, voel ik me veel meer op mijn gemak bij iemand als Marie, die open staat voor verschillende paden en benaderingen. Ze heeft ook uitgebreide kennis en een gedegen opleiding. De omstandigheden konden dus niet beter zijn om met haar te mediteren en dan in het diepe te springen.

Waarom ijsbaden?

Om stress te verlichten, voor een energieboost, om je beter te voelen. Er zijn veel redenen waarom je ijsbaden ten minste één keer zou moeten proberen. Een belangrijk aspect is het gezondheidsaspect. Het koude water tijdens het ijsbaden zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, het bloed wordt gecentreerd en de inwendige organen worden veel beter van bloed voorzien. IJsbaden is een perfecte cardiovasculaire training. Het is ook bewezen dat het ontstekingsniveaus in het lichaam vermindert en het immuunsysteem versterkt. Het zou (slecht) wit vet omzetten in (goed) beige vet, heeft een stimulerend effect op de mitochondriën en is een goede mindfulnesstraining.

IJsbaden is over het algemeen voor bijna iedereen mogelijk- met slechts een paar uitzonderingen. Je moet echter meerderjarig zijn om deel te nemen aan een workshop met Marie. Mensen met gezondheidsproblemen moeten van tevoren zeker een arts raadplegen. Dit geldt met name voor mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals hoge bloeddruk, stoornissen in de bloedsomloop en wondgenezing of diabetes.

Goed voorbereid

Je moet je ook voorbereiden op ijsbaden. "Ik raad korte, afwisselend koude en warme douchesaan," legt Marie uit. "Begin onderaan je rechtervoet en werk zo omhoog langs je benen, doe vervolgens hetzelfde aan je linkerkant. Dan is de rechterarm aan de beurt - begin bij de hand en eindig bij de bovenarm/schouder, gevolgd door de linkerkant. Dan is de rug aan de beurt en tot slot de borst en buik. Geconcentreerd ademen is belangrijk. Ik raad aan om twee seconden in en twee seconden uit te ademen." Op dit punt wil ik mezelf een beetje prijzen. Zoals ik in het begin al zei, was de koude douche een hele uitdaging voor me. Maar na de derde poging realiseerde ik me hoeveel makkelijker het werd en hoe goed ik me daarna voelde.

Beter met een expert dan alleen

Ik heb zelf maar één keer van een ijsbad genoten - als je het zo kunt noemen. Op nieuwjaarsdag waagde ik me zonder enige voorbereiding een paar seconden in de steengroevevijver. Het was cool - in de ware zin van het woord - maar ik voelde niet veel van de voordelen die ik eerder noemde. Ik ben ervan overtuigd dat het zinvol is om je te laten begeleiden door een expert zoals Marie, tenminste voor de eerste keer. Samen ijszwemmen met een groep gelijkgestemden is zeker een geweldige ervaring. "Ik begin met het overbrengen van kennis aan de deelnemers. Dit duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Afhankelijk van het weer en hoe de groep zich voelt, volgen één of twee ijsbaden, afgewisseld met meditatieoefeningen," zegt Marie.

Veiligheid voor alles

Als je het avontuur van het ijsbaden wilt aangaan, zijn er een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Naast de bovengenoemde gezondheidsvereisten en de aanbevolen voorbereiding door afwisselend te douchen, is het cruciaal om nooit alleen te gaan ijsbaden. "Het is een absoluut extreme situatie voor ons lichaam. Geen mens uit het stenen tijdperk zou ooit vrijwillig in ijskoud water zijn gestapt. We gaan dus tegen onze eigen instincten in," legt Marie uit. De keuze van het water speelt ook een belangrijke rol; het spreekt voor zich dat het geen woeste rivier moet zijn. Te afgelegen plekken zijn ook niet ideaal. Gewoon in het water springen is een absolute no-go. Marie raadt aan om er rustig in te gaan.

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten kennismaken met ijsbaden. Marie heeft in ieder geval mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik ga het zeker nog een keer proberen. Voor meer informatie over haar workshops, wat je nodig hebt, waar en wanneer ze plaatsvinden, kun je terecht op haar website.

Verdere informatie

Marie-Luise Müller, B.A.
E-mail: office@marie-movement.com
Website
Instagram

Meer wellness en ontspanning in Innsbruck vind je hier.

Mijn collega-bloggers Monica en Chris hebbenook interessante verhalen over wellness gepubliceerd.

Coverfoto: © Marie-Luise Müller

Soortgelijke artikelen