SONY DSC
09 november 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Je moet festivals vieren als ze vallen. De Congress Messe Innsbruck kan zich verheugen op twee belangrijke jubilea in 2023: 100 jaar Messe Innsbruck en 50 jaar Congress Innsbruck.
Beide evenementencentra zijn instellingen die de stad Innsbruck en het culturele, economische, sociale en wetenschappelijke leven in Tirol de afgelopen eeuw (en zelfs daarna) op beslissende wijze hebben vormgegeven.

Een terugblik

Twee opmerkelijke dingen werden gecreëerd om deze jubilea te markeren: de herdenkingspublicatie „Messe und Congress Innsbruck im Wandel der Zeit“ en een Jubileumtentoonstelling om de gelegenheid te markeren. Beide projecten bieden een professionele en indrukwekkende herwaardering van de geschiedenis en ontwikkeling van Messe und Congress.

Verjaardagstentoonstelling

De tentoonstelling samengesteld door Sonia May Tentoonstelling loopt van 15 oktober tot 22 november 2023 in het Congress Innsbruck. Er was al een voorbode op de Innsbruck Herfsttentoonstelling 2023. Voor mij boden de tentoongestelde stukken in de kleine maar fijne show een spannende reis naar het verleden. Er zijn geweldige vondsten te zien uit het eigen archief en uit het Stadsarchief en het Tirools Staatsmuseum Ferdinandeumhistorische documenten, foto's, beurscatalogi en posters van allerlei soorten beurzen, concerten en evenementen. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn een boekhouding uit 1939 en een evenementenboekje uit 1996.

Een herdenkingspublicatie over de veranderende tijden

In ongeveer anderhalf jaar is een gedetailleerd boek over 100 jaar Messe Innsbruck en 50 jaar Congress Innsbruck geproduceerd. De publicatie „Messe und Congress Innsbruck im Wandel der Zeit“ zal vanaf 22 november 2023 in geselecteerde boekhandels verkrijgbaar zijn.
Het Congres Innsbruck verschijnt alleen als uitgever van de herdenkingspublicatie, maar koos voor dit project bewust voor een externe invalshoek. Daarom werden externe auteurs gevraagd om het onderwerp te behandelen. Op meer dan 150 rijk geïllustreerde pagina's schrijven Susanne Gurschler en Dr. Wolfgang Meixner over de bewogen geschiedenis van de huizen. De meest uiteenlopende facetten worden belicht, waarbij Susanne Gurschler zich onder andere richt op architectuur en cultuurgeschiedenis en Wolfgang Meixner ook ingaat op sociaal- en economisch-historische contexten.

Voor mij was het lezen van het boek spannend, interessant en informatief. Ik vind verhalen waarmee ik een persoonlijke band heb altijd bijzonder boeiend. En ook hier waren er enkele aha-momenten en zelfs enkele indrukwekkende verrassingen. Al met al is de herdenkingspublicatie (voor mij) een prachtige documentatie van een stukje regionale hedendaagse geschiedenis.

Plaatsen die mensen verbinden

In de aanloop naar dit artikel heb ik lang nagedacht over welke gebeurtenissen van vroeger en nu ik wel en niet zou moeten noemen in verband met Messe und Congress Innsbruck. Aangezien een volledige lijst onmogelijk is vanwege de enorme omvang en een selectie moeilijk en op de een of andere manier oneerlijk zou zijn, zal ik proberen deze zo veel mogelijk te vermijden.

Inspirerende welkomstwoorden

Ik werd geïnspireerd door de groeten van hoog niveau aan het begin van de herdenkingspublicatie, omdat er een rode draad doorheen loopt: Bondspresident Alexander van der Bellen, gouverneur Anton Mattle, burgemeester Georg Willi, voorzitter van de Tiroolse Kamer van Koophandel Christoph Walser en voorzitter van Innsbruck Toerisme Peter Paul Mölk benadrukken naast alle felicitaties met de jubilea één ding, namelijk dat de evenementencentra altijd plaatsen waren en zijn die mensen samenbrengen. Dat is even eenvoudig als mooi. En het maakt niet uit of deze verbinding wordt gecreëerd door een publieks- of handelsbeurs, een congres, een feest, een concert, een bedrijfsevenement of een bal.

100 jaar en een beetje meer: Messe Innsbruck

in 1923 werd de „Innsbrucker Messe Gesellschaft“ opgericht en vond de eerste handelsbeurs van Innsbruck „Alpenländische Landwirtschaftliche Messe (Alm)“ plaats van 7 tot 14 oktober 1923 in verschillende openbare gebouwen. Een paar jaar later was de beurs van Innsbruck aangekomen in het expositiecentrum in Saggen.

Een centraal onderdeel van het expositiecentrum was toen de grote expositiehal - en dat is vandaag de dag nog steeds het geval als Hal B, dat nu op de monumentenlijst staat. Deze hal werd gebouwd in 1892, meer dan 130 jaar geleden. Deze geschiedenis is heel bijzonder! De stalen constructie met grote glazen elementen stond voor een internationale industriële tentoonstelling in Praag en werd tegen lage kosten gekocht voor de Provinciale Tentoonstelling van Tirol in 1893 en herbouwd in Innsbruck.

Een bezoek aan de beurs als volksfeest

De grote wereld- en nationale tentoonstellingen aan het einde van de 19e eeuw, hun omvang en het enthousiasme ervoor zijn vandaag de dag bijna onvoorstelbaar. Hele hallen en gebouwen werden er tegen hoge kosten voor opgetrokken en afgebroken, en de resulterende beurzen omvatten meestal ook een groot pretpark. Naast de grote hal waren er enorme open ruimtes waar vele paviljoens, tenten en stands konden worden opgezet. De kermis werd overal in de stad gehouden, zelfs in scholen.

Voor de talrijke bezoekers waren deze evenementen unieke hoogtepunten en populaire festivals. De cijfers zijn adembenemend: meer dan 159.000 mensen bezochten de beurs van Innsbruck in 1928, waar 614 bedrijven tentoonstelden. Deze cijfers werden duidelijk overtroffen in 1950, na een onderbreking van elf jaar op de eerste naoorlogse beurs. Met meer dan 209.000 bezoekers, 793 exposerende bedrijven en een omzet van 57 miljoen schilling onderstreepte de beurs van 1950 in Innsbruck haar internationale en economische belang.

Vanaf 1962 werd het huidige expositiecentrum steeds opnieuw gebouwd en is er veel veranderd. Sommige van de multifunctionele hallen die toen werden gebouwd, bestaan nu niet meer. De historische hal is meerdere keren structureel aangepast, maar er is bijvoorbeeld ook een hellingbaan afgebroken. Een drastische aanpassing werd gedaan in de jaren 1980, toen de tentoonstellingsruimte van de hal vrijwel werd verdubbeld door het plaatsen van een verlaagd plafond. Sindsdien heeft hal B twee verdiepingen.

Rond het jaar 2000 werd er veel gesproken over een (noodzakelijke) uitbreiding van Messe Innsbruck, waarbij een mogelijke "verhuizing" naar de rand van de stad ook aan de orde was. Uiteindelijk kozen de aandeelhouders - de stad Innsbruck, de provincie Tirol, de toerismevereniging en de Kamer van Koophandel - voor de bestaande locatie in het centrum van Innsbruck. in 2006 volgde een architectuurwedstrijd, die werd gewonnen door het consortium CNBZ Architekten, bestaande uit cukrowicz nachbaur architekten gmbh en bechter zaffignani zt gmbhwon de wedstrijd. Onderdeel van hun concept was om de historische hal zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen.

In het centrum van de stad

de uitgebreide en gemoderniseerde Messe Innsbruck werd in2012 geopend met zijn opvallende donkere portiek boven de Messeplatz. In 2021 werd de Messe S-Bahn halte gebouwd voor nog betere verbindingen met het openbaar vervoer. Daarnaast zorgt het groene, prachtig aangelegde nieuwe Messepark voor een aanzienlijke verbetering van de Ing.-Etzel-Straße.

In 100 jaar heeft de Messe Innsbruck talloze evenementen van allerlei aard georganiseerd. In tegenstelling tot veel andere steden ligt het beurscentrum direct in de stad, wat uitdagingen met zich meebrengt zoals een moeilijke parkeersituatie, maar wat een evenementervaring van korte afstanden in een alpine-stedelijke omgeving mogelijk maakt. Veel hotels, de oude stad en andere bezienswaardigheden liggen op loopafstand. We kunnen niet wachten om te zien welke beurzen, evenementen en ontwikkelingen de toekomst zal brengen.

50 jaar ontmoetingen op het Congres Innsbruck

Hoewel Innsbruck dit jaar (2023) 50 jaar Congres viert, gaat de geschiedenis hier veel verder terug. Delen van de Dogana, de grootste zaal in het congrescentrum, dateren immers uit de 17e eeuw. Ik heb het spannende verhaal verteld in het blogartikel "De Dogana - van operagebouw tot ruïne en evenementenlocatie".

Goede dingen kosten tijd

De "Dogana-kwestie" voedde decennialang het debat na de Tweede Wereldoorlog. Er waren architectuurwedstrijden die nooit werden gerealiseerd, veel ideeën en meningen. Een nieuwe wedstrijd aan het einde van de jaren 1960 leidde uiteindelijk tot een concept dat vanaf 1970 werd gerealiseerd onder het architectonische partnerschap van Heinz Marschalek, Norbert Gantar, Hubert Prachensky, Georg Ladstätter, Ernst Heiss en Peter Thurner.

In oktober 1973 werd het"Kongresshaus Innsbruck - Tiroler Veranstaltungszentrum" officieel geopend en opengesteld voor allerlei evenementen. Vanaf dat moment was er een geschikte omgeving voor congressen in Innsbruck. De Alpenstad, die vooral bekend staat als een stad van sport en cultuur, werd ook een congresstad.

Een huis van kunst

Naast de Dogana is de Tirolhal een belangrijk middelpunt van het congrescentrum. Er kunnen 1.500 mensen in en de goede akoestiek wordt vooral gewaardeerd voor concerten. De symfonieconcerten van het Tirools Symfonieorkest Innsbruck vinden hier plaats. Het congrescentrum is in veel opzichten een kunsthuis, en niet alleen als het gaat om culturele evenementen. In totaal bezit het Congress Innsbruck 205 kunstwerken, waaronder stukken van Ilse Abka-Prandstetter, Anton Christian, Gerhild Diesner, Paul Flora, Bruno Gironcoli, Walter Nagl, Hilde Nöbl, Oswald Oberhuber, Markus, Hubert en Wilhelm Nikolaus Prachensky, Max Spielmann en Fritz Wotruba.

in 1995 werd het gebouw aangepast en royaal uitgebreid: de evenementenruimte werd met 45 procent vergroot. Begin jaren 2000 volgde de bouw van de Orangerie, het herontwerp van de hoofdingang en de modernisering van verschillende hallen en foyers. in 2004 werden het beurs- en congrescentrum samengevoegd onder de naam Congress und Messe Innsbruck GmbH (CMI).

Otto Zwicker had de leiding over het Congress Innsbruck van 1973 tot 1984, gevolgd door Georg Lamp tot eind 2012. Christian Mayerhofer leidt het CMI sinds 2013 als algemeen directeur.

In 50 jaar bij het Congres Innsbruck hebben talloze bijeenkomsten plaatsgevonden die een blijvende herinnering zijn geworden. De locatie heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Apex Award als"Congrescentrum van het jaar 2001". Christian Mayerhofer, algemeen directeur van CMI, en Herbert Weissenböck, voorzitter van de raad van commissarissen van CMI, schrijven in hun voorwoord van de herdenkingspublicatie: "Het concept voor een congrescentrum en beursterrein in het hart van de hoofdstad van de Alpen met zijn buitengewone alpine-stedelijke karakter heeft standgehouden, zowel met een indrukwekkend verleden als met een veelbelovende toekomst, (...) waarin Congress Messe Innsbruck doet wat het het beste doet op haar evenementenlocaties - mensen samenbrengen!"

Meer dan evenementenlocaties

Voor veel inwoners blijft de relatie met Messe und Congress Innsbruck beperkt tot een paar evenementen die ze zelf bijwonen, media-aandacht die ze oppikken of krantenartikelen over de kosten van dit en dat. De vele evenementen hebben echter een veel grotere impact dan op het eerste gezicht lijkt. Dit geldt in het bijzonder voor internationale evenementen.

Evenementen veroorzaken een breed scala aan waardetoevoegende effecten in de hele regio. In een studie die in 2019 werd gepubliceerd, presenteerde het CMI indrukwekkende cijfers: De 450-500 evenementen in het boekjaar 2017/18 op de locaties van Congress Messe Innsbruck met meer dan een half miljoen bezoekers genereerden 360 miljoen euro aan bruto toegevoegde waarde. Dit kwam onder andere ten goede aan de accommodatie-, catering- en detailhandelsector. Dit leidde ook tot werkzekerheid, aangezien meer dan 5.000 banen zijn gekoppeld aan de evenementen die plaatsvinden.

Dat zijn opmerkelijke cijfers! Ik kon Christine Keth een paar vragen stellen over dit en andere aspecten. Zij leidt het Innsbruck Convention Bureau en ondersteunt samen met haar team nationale en internationale congres- en conferentieplanners bij de ontwikkeling en realisatie van congressen en bedrijfsevenementen in de regio Innsbruck. Bedankt voor de interessante uitwisseling.

Drie vragen aan Christine Keth van het Convention Bureau

1) Hoe belangrijk zijn congressen en beurzen voor de stad Innsbruck?

Christine Keth: "Congressen en conferenties hebben een lange traditie in Innsbruck, ze hebben een positieve invloed op het sociale en culturele leven, de economie, het toerisme en niet in de laatste plaats op de universiteiten. Het aandeel internationale congresgangers is hoog, wat ook het voordeel heeft dat velen van hen terugkeren als vakantiegast of hun verblijf in de regio verlengen. De toegevoegde waarde voor de regio is bijzonder hoog voor conferentiegasten: de dagelijkse uitgaven bedragen ongeveer 1.000 euro, inclusief reiskosten."

2) Wat zijn de voordelen van de centrale ligging van Congress and Messe Innsbruck?

Christine Keth: "Het grote voordeel is zeker dat deelnemers aan congressen en conferenties vaak lopend van de hotels naar de locaties kunnen gaan. Restaurants zijn in de directe omgeving en er zijn ook korte afstanden naar winkels en culturele evenementen. Het voordeel van beurzen is dat ze bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, wat belangrijk is met het oog op duurzaamheid. Met de CMI heeft Innsbruck hier duidelijk een concurrentievoordeel: als de congresganger eenmaal naar de locatie is gereisd, heeft hij ter plekke in theorie geen vervoersmiddelen meer nodig."

3) Welke wensen heeft het Innsbruck Convention Bureau voor congressen en beurzen in Innsbruck in de toekomst?

Christine Keth: "Wat we zeker nodig hebben om concurrerend te blijven, zijn duurzame reismogelijkheden. Innsbruck moet in de toekomst nog beter bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het congrescentrum mag dan nog steeds 'charmant' zijn, het ontbreekt absoluut aan moderniteit. Als we met succes congressen en conferenties naar Innsbruck willen blijven lokken, hebben we absoluut een innovatief congrescentrum nodig met een zaalconcept dat voldoet aan de eisen en is aangepast aan moderne congresformats. Een beetje 'make-up' zal niet genoeg zijn. Innsbruck als bestemming met alpine-stedelijke flair wordt steeds aantrekkelijker. Bovendien leveren de congresactiviteiten van de wetenschappers aan de universiteiten en het hoge niveau van professionaliteit een belangrijke bijdrage aan de positieve ontwikkeling van Innsbruck als congreslocatie. De infrastructuur mag niet achterblijven."

Het historische congrescentrum en de Messe Innsbruck hebben veel meegemaakt - en ik ben er in ieder geval de afgelopen 35 jaar bij geweest. Ik associeer veel herinneringen aan de evenementen daar, maar ook interessante taken als onderdeel van een professioneel station bij CMI van 2015 tot 2019. Ik kijk echt uit naar de verdere ontwikkeling.
Ik wil Klaus Schmidhofer, Head of Sales bij Congress Messe Innsbruck, bedanken voor zijn vriendelijke hulp, veel informatie en interessante gesprekken.

Links

Congress Messe Innsbruck: Rennweg 3, 6020 Innsbruck, Tel. +43 512 5936-0, info@cmi.at, www.cmi.at

Bronnen

Messe und Congress Innsbruck im Wandel der Zeit
Uitgever: Congress und Messe Innsbruck GmbH, Rennweg 3, 6020 Innsbruck, info@cmi.at, www.cmi.at
Redactie: Susanne Gurschler, Wolfgang Meixner
© 2023 Universitätsverlag Wagner in der Studienverlag GmbH, Erlerstraße 10, 6020 Innsbruck, mail@uvw.at, www.uvw.at

Persbericht "Congress Messe Innsbruck genereert 360 miljoen euro aan bruto toegevoegde waarde" vanaf 12 juli 2019, Congress und Messe Innsbruck GmbH, Julian Bathelt, BSc

Soortgelijke artikelen