Bergsilvester-Seegrube
20 december 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Alleen, met z'n tweeën of allemaal samen? Een vraag die weer in onze buiken tintelt, vooral bij de komende jaarwisseling. Er zijn al geruchten achter maskers, maar niemand weet precies wat, want we houden afstand. Dus verheugen wij ons stiekem, ondanks alle omstandigheden, en gewoon onder ons: hier zijn vijf fantastische belevenissen rond Innsbruck en oudejaarsavond. In de open lucht, op afstand, cultureel en sportief: het is er allemaal!

1. Ik kijk alleen maar.

Kijken naar wat mooi is. In Innsbruck is dat echt duidelijk; je wandelt dan verder en kijkt ook elders. Het is makkelijk en leuk, en je wordt er snel goed in. Als je chique bent, kun je een lift krijgen, en als je slim bent, doe je dat soms. In Innsbruck zorgt de Sightseer bus voor de gezellige stadswandeling. Volgens het voor zichzelf sprekende hop-on hop-off principe rijdt de bus met een vaste route langs de mooiste plekjes van Innsbruck en bespaart u de ijskoude wandelingen tussendoor. Je kunt ook blijven zitten en blijven kijken, steeds rondcirkelen, als een gelukkige goudvis.

Met de Innsbruck Card of Ski plus City Pass is de Sightseer zelfs gratis. Ook de toegangskaartjes zijn zo gekocht: bijvoorbeeld Alpenzoo, Swarovski Kristallwelten (via shuttle), Goldenes Dachl, Hofkirche, Innsbruck Bergbahnen, Schloss Ambras of Bergisel - om er maar een paar te noemen. De huidige Sightseer route is hier te vinden, de bus rijdt elke 80 minuten. Zo kunt u de kleine keizerlijke stad op een grootse prinselijke manier ontdekken - in plaats van gewoon lekker door de steegjes te slenteren. Als je nobel bent, maar misschien verlegen, kun je ook gewoon hier kijken voor nu.

2. Maak het jezelf gemakkelijk.

Je kunt nooit beslissen, je wordt verscheurd tussen twee werelden: Zij of hij? Stad of berg? Neem ze dan gewoon allebei! Omdat Innsbruck alpine en stedelijk combineert, zult u hier in de hemel zijn. En met de Ski plus City Pass, hoeft u niet langer te kiezen: Neem de Stubaier gletsjer precies zoals hij is. Of kam de pistes af op de Hafelekar en ontspan daarna in het overdekte zwembad. Word eerst high in de klokkengieterij en bezoek dan het anatomisch museum. In cijfers: 13 skigebieden, 291 kilometer pistes, 48 kilometer skiroutes, 22 avontuurlijke activiteiten, drie overdekte zwembaden en overal gratis mobiliteit. Skiplezier en stadsflair liggen in Innsbruck zo dicht bij elkaar dat er geen blad tussen past. Dat moet liefde zijn, zeg je? Dat denken wij ook.

3. Laat het licht aan.

Als er een lampje gaat branden, is dat meestal een spectaculair zelfbewustzijn. Dus je kunt je voorstellen wat er in de Hofgarten gebeurt met een paar duizend lichtjes. In het donker brengen 300 lichtobjecten zes verschillende verhalen tot leven - van de historische lusthof van de aartshertogen, via de keizerlijke dierentuin tot de vergeten tuin van het lang verdwenen Ruhelustpaleis. Lumagica: Een sprookjesachtige rondwandeling van een kilometer, begeleid door sferische klanken, magische mythische wezens, interactieve projecties, majestueuze bos- en wilde dieren, op muziek gesynchroniseerde voorstellingen en schattige parkbewoners.

Met de Innsbruck Card en de Ski plus City Pass heb je je ticket al op zak, en als je binnen nog een extra rondje gaat maken, verdwaal je onderweg gewoon in Wonderland. Voor de zekerheid zeg ik je dit: Er is ook een konijn en u kunt thee meenemen. Tenminste tot 9 januari, dan is het echt te laat.

Sprankelend kuieren.

Nog meer licht: Tijdens de laatste drie dagen van het jaar (29-31 december) neemt het kleine Alpenstadje afscheid van een sprankelende kunstsynthese: het voorplein van de Hofburg, het Haus der Musik met het Tiroler Landestheater, de Dom van St. Jakobus, het Gouden Dak en het marktplein met het silhouet van Mariahilf worden verlicht met uitgebreide lichtinstallaties. Onder begeleiding van zachte klanken kunt u vanaf het vallen van de avond door het verlichte stadscentrum wandelen - waar op 30 december van 14.00 tot 17.00 uur ook kleine optredens van diverse artiesten en muziekgroepen zullen plaatsvinden. Een oudejaarsavond voor dwergen van een iets andere aard - vanwege de pandemische omstandigheden. Mooie uren niet alleen voor gezinnen, maar een blikvanger voor iedereen die het oude jaar op een kleurrijke manier wil herdenken. In tijden als deze, een waardevol geschenk - geheel gratis, maar zeker niet gratis.

4. Word een beetje high.

Het sprankelende oudejaarsdiner op de Seegrube met het schitterende bergvuurwerk tussen hemel en aarde kent men in het dal alleen van omhoog kijken. Beneden weten ze dat de jaarwisseling pas officieel is als de Seegrube op oudejaarsavond zijn berg verlicht. Daarvoor worden er geen kurken ingedrukt, geen glazen geheven. Wie het startsein van dichtbij mist, kan zich op nieuwjaarsochtend nog troosten met een luxe nieuwjaarsbrunch - mits tijdig een tafel gereserveerd en 2G. Als alternatief, en met dezelfde regels, is de andere kant van het dal ook een goede plaats om te brunchen op de Bergisel. In stijl bij SKY op de skischans.

5. Speciale bedtijd traktatie.

Op veilige afstand van de jaarwisseling staat de Bergisel weer in de schijnwerpers: met de jubileumsprong van het 70e Vierheuvelen-toernooi in Innsbruck. Omdat je het landschap van dichtbij kent (zie Sightseer, zie Breakfast), is het dubbel zo leuk om mee te gaan. Familietelevisie met traditie sinds zeven decennia, deze keer serveert de ski-jump plaat 134 gewaagde gliders in één keer. Het uitzonderlijke Oostenrijkse talent Jan Hörl vloog hier in 2019 officieus 144 meter - zes meter verder dan het officiële schansspringrecord uit 2015. Dat Hörl ook zilver won op de wereldkampioenschappen van 2021 in Oberstdorf belooft natuurlijk wat voor het spektakel in Bergisel. Je kunt er live bij zijn met een kaartje en 2G ter plaatse, met vrienden voor de tv of alleen in bed - op de een of andere manier zal iedereen er zijn. En het nieuwe jaar kon niet beter beginnen.

*Update 28.12.2021: Helaas zal de wedstrijd Bergisel Jumping zonder toeschouwers plaatsvinden vanwege nieuwe Covid-maatregelen. Wie de spannende wedstrijd wil volgen, kan dat doen vanuit het comfort van zijn eigen huis. Het Four Hills Tournament wordt live op tv uitgezonden

Foto's: Innsbruck.info

Soortgelijke artikelen