HutAufsHerzGroß (1)
31 augustus 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De zomer van evenementen in Innsbruck loopt ten einde. Maar maak je geen zorgen, het blijft spannend en de Alpenmetropool biedt ook in de herfst een aantal lekkernijen. Een bijzonder hoogtepunt zijn de pop-up evenementen die FH Kufstein Tirol in samenwerking met Innsbruck Tourism organiseert. Voor degenen die bij het horen van deze term alleen aan popcorn denken, volgt hier een korte uitleg: pop-up evenementen zijn evenementen die vrijwel uit het niets verschijnen - met andere woorden, ze "pop-up". Ze vereisen geen uitgebreid podium of uitgebreide technologie, maar bieden wel een maximaal effect.

Pop-up in een nieuw jasje

Sommige vakantiegangers en vooral de inwoners van Innsbruck herinneren zich waarschijnlijk nog de pop-upconcerten van de Alte Musik Innsbruck. Deze werden ook georganiseerd door de FH Kufstein Tirol en genoten een grote populariteit. Dit jaar hebben de studenten - opnieuw in samenwerking met Innsbruck Tourism - iets nieuws bedacht. Naast concerten en sportieve en culturele evenementen kan het publiek ook een supercoole verrassing verwachten.

Van brainstorm tot sterrenspektakel: het ontstaan van een pop-up evenement

Maar laten we bij het begin beginnen. Hoewel het een "pop-up evenement" wordt genoemd, komt zo'n evenement niet uit het niets - een grondige voorbereiding is essentieel. Katharina Vogt, studente aan het masterprogramma Sports, Culture & Event Management van de FH Kufstein Tirol, geeft ons een kijkje achter de schermen. "De planning begon al in maart," vertelt ze. "We begonnen met een klassieke brainstormsessie. Gedurende twee tot drie uur hebben we gewoon ideeën verzameld en nagedacht over wat de gekste ideeën zouden zijn. Dat diende als uitgangspunt. We creëerden een concept en namen contact op met kunstenaars."

Internationale samenwerking

De 2.200 studenten aan de FH Kufstein Tirol komen van over de hele wereld; de meesten, zoals Katharina Vogt, komen uit Duitsland. Haar medestudenten, die ook aan het project "Pop-up Events" werken, komen uit Italië en Spanje. Het was dus niet altijd mogelijk om iedereen tegelijkertijd in dezelfde ruimte te verzamelen - in ieder geval niet fysiek. "We spraken heel vaak digitaal af en dat werkte heel goed," vertelt Katharina.

Innsbruck: waar stad en Alpen elkaar ontmoeten

Omdat de laatste pop-upconcerten ook waren georganiseerd door studenten van de FH Kufstein Tirol, konden Katharina Vogt en haar team in ieder geval terugvallen op een aantal contacten. "Wat de locatie betreft, hadden we al een paar contacten klaarliggen, wat ons werk op dit gebied natuurlijk gemakkelijker maakte," zegt Katharina. Verder is, zoals al eerder gezegd, alles dit jaar anders. De pop-up evenementen hebben als motto: Urban en Alpine. "We wilden Innsbruck presenteren zoals de mensen het kennen," zegt Katharina. "Ons doel is om Innsbruck in al zijn facetten te laten zien." Een ontzettend leuk idee, vind ik, want dat is wat onze provinciehoofdstad onderscheidt: de combinatie van bergen, kunst, cultuur en natuur. Innsbruck is ontzettend divers en heeft ongelooflijk veel te bieden, en die diversiteit zie je ook terug in de pop-up evenementen.

De pop-up formule

Als je het project in drie woorden zou moeten beschrijven, zouden dat zijn: gemeenschap, creativiteit en verantwoordelijkheid. Gemeenschap, omdat de concerten bedoeld zijn om zowel toeristen als de lokale bevolking aan te spreken - iedereen is welkom! Creativiteit, omdat de studenten de vrije hand kregen. "We konden ons echt uitleven en creatief zijn. Natuurlijk overlegden we met de opdrachtgever, Innsbruck Tourism, maar over het algemeen waren we vrij om te creëren. Dat was erg leuk," zegt Katharina. En last but not least, verantwoordelijkheid. "We vertegenwoordigen onze provinciehoofdstad en Innsbruck Toerisme. Je voelt een bepaalde verantwoordelijkheid," zegt Katharina.

Altijd top geïnformeerd

Zeer informatief is de Instagram-Kanaal dat Katharina en haar team beheren en dat ik je van harte aanbeveel. Hier blijf je op de hoogte van de evenementen. Mocht het regenen, dan hebben de studenten natuurlijk aan een weerbestendig alternatief gedacht. Op één na kunnen alle evenementen doorgaan, zelfs als het regent. Een goede planning is het halve werk!

Gordijn omhoog: Het gaat beginnen!

We willen nog niet te veel verklappen over de komende pop-up evenementen, maar we kunnen alvast een voorproefje geven: Op 8 september staat er puur entertainment op het programma. De getalenteerde Clown Pompo zal het podium betreden op Sparkassenplatz en betovert jong en oud met zijn unieke kunsten.

En er is nog veel meer te zien:

  • 15 september belooft een vleugje jazz en stijl voor Café Munding wanneer Antonella Placheta en haar band Fritto Misto optreden. Hun melodieuze klanken voeren het publiek mee naar een wereld vol ritme en passie.
  • Een adembenemende klimshow op een zes meter hoge toren, midden in het hart van de stad, zorgt voor sensatie. Nieuwsgierigen worden van harte uitgenodigd om op 22 september naar de Sparkassenplatz te komen en de spanning zelf mee te maken.
  • Op 6 oktober wordt voor Café Munding een buitengewone muziekmiddag gepresenteerd wanneer Ultramarinblau het podium betreedt. De klanken van deze artiest beloven een onvergetelijke ervaring vol coolness en energie.
  • 13 oktober heeft opnieuw muzikale vreugde in petto, maar dit keer met een heel andere flair. De Stubaier Alphornbläser brengen een vleugje traditie en gebruiken naar de Maria-Theresien-Strasse en zetten een feestelijke toon voor de Pop-up Events 2023.
  • De aftrap blijft bewust verborgen, een verrassing die wacht om ontdekt te worden. Maar één ding is zeker: het zal je ongetwijfeld in vervoering brengen.

Achter de schermen bij Clown Pompo: lachen, verbazen en pop-upmagie

Ik had het grote genoegen om met een van de artiesten te praten. Ik was benieuwd hoe het is voor de artiesten om op te treden tijdens een pop-up evenement. Hoe gaan de voorbereidingen? Is er iets speciaals waar je rekening mee moet houden? Stefan Damm, of eigenlijk Clown Pompo, gaat er vrij relaxed mee om - een echte professional, tenslotte. "Het maakt niet uit op welk podium ik optreed, mijn doel blijft altijd hetzelfde: mijn publiek laten lachen en versteld laten staan."

Van bakker tot clown

De geschoolde bakker werd in 1972 geboren in Dornbirn en heeft in de loop der jaren een indrukwekkende reputatie opgebouwd als theaterdocent, clown, jongleur en vuurartiest. Zijn artistieke reis begon in 2004, toen hij besloot om als zelfstandige aan de slag te gaan en in heel Europa furore te maken met zowel zijn clownsprogramma als zijn opzwepende vuurshow. Maar wie denkt dat je zomaar clown wordt, heeft het mis. De carrière van Stefan Damm wordt gekenmerkt door een veelzijdige opleiding. Hij bezocht onder andere de Tamala clownsschool in Konstanz en scholen in Brixen, Londen en Florence.

Tussen structuur en spontaniteit

In zijn optredens vertrouwt Clown Pompo op een unieke dynamiek. Of het nu op een traditioneel podium is of in een onconventionele setting, hij geeft altijd het beste van zichzelf. Menselijkheid en saamhorigheid staan op de voorgrond. Hij brengt de circuskunsten naar waar hij optreedt en creëert een speciale band met het publiek. Hij vertrouwt op een bepaalde structuur in zijn voorstellingen, maar deze kan op elk moment doorbroken worden om het moment te pakken en het publiek te boeien. Dit aanpassingsvermogen stelt hem in staat om zijn publiek op een unieke manier te weerspiegelen. Zelfs de kleinste interactie, of het nu het zachtjes kletsen van een keel is of een willekeurig geluid, kan worden geïntegreerd in zijn optreden. "Misschien valt er een glas om, draait iemand zich om - er gebeurt altijd wel iets," zegt Stefan Damm, "en zelfs als er 'niets' gebeurt, laat ik dat in mijn voorstelling terugkomen."

Stefan wordt Pompo

De komende pop-up evenementen in Innsbruck zijn de ideale gelegenheid om de fascinatie van Clown Pompo's kunst van dichtbij mee te maken. Mis het niet als hij op 8 september zijn publiek aan het lachen maakt en verwondert op de Sparkassenplatz (bij slecht weer in de Stadhuisgalerijen)!

Met dit in gedachten wens ik ons allemaal een mooie herfst, en ik hoop je te zien op een of twee pop-up evenementen!

Foto omslag: © Stefan Damm

Soortgelijke artikelen