Gross-INFF22_by_Mario-Kain_DSC9387
10 oktober 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een festival voor natuur en filmkunst INNSBRUCK NATURE FILM FESTIVALiNFF, dat plaatsvindt van 19 tot 22 oktober, viert in 2023 alweer zijn 22e editie en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste culturele evenementen in Tirol en de stad Innsbruck. Dit unieke filmfestival, volledig gewijd aan natuur en milieu, trekt filmmakers, milieuactivisten en filmliefhebbers van over de hele wereld. Sinds ik vorig jaar het genoegen had het festival voor het eerst te bezoeken, een kijkje achter de schermen te nemen, met filmmakers te praten, hun prachtige films te zien en deel te nemen aan een spannend sociaal programma, ben ik een grote fan van het INFF. Ik ben des te blijer dat ik dit jaar de kans kreeg om festivaldirecteur Johannes Kostenzer te interviewen, die ons veel spannende inzichten geeft in zijn werk en het festival.

We hebben maar één planeet - laten we er goed voor zorgen

Het INFF vindt dit jaar voor de 22e keer plaats en heeft sindsdien een grote populariteit genoten. Zijn er dit jaar vernieuwingen?

Johannes Kostenzer: "Het festival is nog nooit zo veelomvattend geweest als dit jaar. In totaal worden er 70 films vertoond in competitie. Daarnaast presenteren we in samenwerking met EuroNatur een tentoonstelling over het thema van de Europese rivieren. Innsbruck is een plek waar mensen uit verschillende landen samenkomen om te discussiëren en ideeën uit te wisselen over hoe we op een milieubewuste en milieuvriendelijke manier met de natuur kunnen omgaan. Dit jaar is dat bijzonder duidelijk. We ontvingen in totaal 350 inzendingen uit 51 verschillende landen. Onze internationale aanwezigheid is het resultaat van vele jaren continuïteit."

"Er zal dit jaar voor het eerst een B2B-sectie zijn. Hier bieden we boekuitgevers en filmproductiemaatschappijen een afgeschermde ruimte voor onderhandelingen en 'face-to-face' ondersteuning. Er zal ook een expert van het filmfestival van Venetië aanwezig zijn. In een discrete setting kunnen zakelijke contacten worden gelegd. Deze gelegenheid wordt goed ontvangen door filmmakers en uitgevers, we hebben al talrijke inschrijvingen. Een van de doelen van het INFF is om er enerzijds te zijn voor het publiek en anderzijds willen we Innsbruck verder neerzetten voor de filmindustrie."

"Wat ook interessant kan zijn, is dat Max Bale van Radio France International ter plaatse zal zijn om nieuwsgierigen aan te moedigen te praten over hun subjectieve ervaringen met klimaatverandering. Dit wordt opgenomen met een camera van een mobiele telefoon. Een project van Radio France International om klimaatverandering op een laagdrempelige manier in beeld te brengen. Je kunt het je als volgt voorstellen: Een jongere vraagt zijn oma hoe zij klimaatverandering ervaart - volledig subjectief, zonder enige wetenschappelijke achtergrond. Ze antwoordt bijvoorbeeld: 'Dit jaar is mijn hele abrikozenoogst verpest door de regen - dat is nog nooit eerder gebeurd' of 'We hebben nog nooit zo weinig sneeuw gehad als dit jaar'. Enkele van de internationale minispelen, opgenomen met een camera van een mobiele telefoon, zullen worden vertoond als onderdeel van de ePOP-sessies op 20 oktober om 17:15 uur."

"En dit jaar hadden we het geluk Martina Rogato te hebben als onze keynote speaker voor de opening. Zij is een van 's werelds meest gerenommeerde experts op het gebied van duurzaam ondernemen. Martina Rogato adviseert bedrijven over hoe ze duurzaamheid, zakendoen en mensenrechten succesvol kunnen integreren in hun strategische overwegingen."

Ook buiten het scherm een hit: de Innsbruck Nature Experiences

Het INFF biedt zijn publiek een ervaring die alle zintuigen omvat. Naast de films is er ook een spannend voorprogramma. Ik heb vorig jaar zelf deelgenomen aan een geweldige excursie en kan daarom bevestigen dat je de"EXPERIENCES" - dat wil zeggen de workshops, wandelingen en tentoonstellingen - niet mag missen. Ongeacht je interesses en of je alleen, met vrienden of familie deelneemt, er is gegarandeerd voor elk wat wils. Wat zijn jullie aanraders?

Johannes Kostenzer: "Zeker een aanrader is de kookcursus'Burgers 4 Future', die plaatsvindt in samenwerking met de feld association in het Genusswerk in de Viaduktbögen. Ook bijzonder interessant - omdat het direct betrekking heeft op onze stad - is de Föhn-excursie met de Universiteit van Innsbruck op het Nordkette."

"Wat zeker spannend zal zijn, is dat we dit jaar voor een poëtische aanpak kiezen. Enerzijds hebben we op 20 oktober een lezing met de Spiegel-bestsellerauteur Jan Haft en DJ/muzikant en auteur Dominik Eulberg, die na afloop in Club Cubique zal draaien. Aan de andere kant presenteert de Oscar-genomineerde cinematograaf Christian Berger op 21 oktober zijn korte films - of zoals hij ze noemt: 'Visual Finger Exercises'. Tussendoor zal Anna Greissing korte teksten en poëzie voordragen rond het thema natuur. Dit is een heel andere aanpak die we bewust hebben gekozen om een breed publiek aan te spreken."

Milieubescherming met alle zintuigen

Wat willen jullie het publiek meegeven?

Johannes Kostenzer: "Onze belangrijkste boodschap draait altijd om het centrale thema: hoe kunnen we rekening houden met onze planeet? Dit kan op veel verschillende manieren worden overgebracht. Voor ons is het echter belangrijk dat dit niet gebeurt op een belerende of beperkende toon, maar op een verhelderende en aanmoedigende manier. Ons doel is om een positieve benadering te presenteren en bezoekers te inspireren om na te denken. Het INFF wil alle zintuigen aanspreken. Een goed voorbeeld hiervan zijn onze twaalf Gusto partners. Deze geselecteerde restaurants bieden het hele jaar door, maar vooral tijdens het festival, regionale en seizoensgebonden gerechten aan. Zij zijn onze ambassadeurs in gastronomie die we van harte kunnen aanbevelen aan festivalbezoekers."

De INFF gaat op pad

Het INFF vindt jaarlijks plaats in oktober in Innsbruck. Het festival reist echter het hele jaar door - het is als het ware op tournee. Wat kun je ons hierover vertellen, wat kunnen we van het festival verwachten? „INFF On Tour“ voorstellen?

Johannes Kostenzer: "Het INFF is de afgelopen jaren op tournee gegaan. We zijn begonnen om geselecteerde modules en bepaalde films, soms vergezeld door experts of filmmakers, naar verschillende Tiroolse gemeenschappen te brengen. De focus ligt op het vertonen van films van hoge kwaliteit over onderwerpen als natuur, milieu, klimaat en een goed leven. We werken nauw samen met lokale partners zoals gemeenten of toerismeverenigingen om een 'mini-INFF' te organiseren met een gevarieerd voorprogramma. Het is mijn grootste zorg dat het INFF mobiel is en niet slechts één keer in oktober in Innsbruck plaatsvindt, maar zich buiten de grenzen van onze provinciehoofdstad verspreidt en meer bekendheid krijgt."

Een voorvechter voor het milieu

Je bent een bestudeerde bioloog en voorvechter van het milieu. Samen met je team ben je niet alleen verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het INFF, maar begeleid en initieer je het hele jaar door verschillende projecten. Je komt op voor natuur en milieu op verschillende gebieden en vertegenwoordigt deze belangen ook in officiële procedures. Kunt u ons meer vertellen over uw werk?

Johannes Kostenzer: "Een van de speerpunten van ons werk is om contact te maken met de bevolking over het onderwerp natuur. Een voorbeeld hiervan is onze betrokkenheid bij een project rond oude graanrassen uit Tirol. Een ander onderwerp dat ons na aan het hart ligt, is de strijd tegen lichtvervuiling. We zetten ons in voor een zorgvuldig gebruik van kunstlicht buitenshuis om de impact op het milieu te minimaliseren. In deze context zijn we bijzonder verheugd om een stergast uit de VS te verwelkomen op het INFF dit jaar: Ruskin Hartley is een gerenommeerd natuurbeschermer en Chief Executive Director van DarkSky International, een van de toonaangevende certificeringsinstanties voor beschermde lichtgebieden. Ook van groot belang is het project 'Blüten.Reich', een initiatief van de Tiroolse milieuombudsman, waarin we samenwerken met de gemeenten om soortenrijke bloemenweiden en wilde bloemengebieden te behouden, te renaturaliseren en met elkaar te verbinden."

"In Oostenrijk is natuurbescherming nauw verbonden met ons schilderachtige landschap. Volgens internationale normen hebben we al solide normen, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en maatregelen die zijn aangepast aan de opwarming van de aarde. Het gaat mij erom een positieve boodschap over te brengen. We moeten er trots op zijn dat we voor ons milieu zorgen - dit verandert het perspectief fundamenteel en opent een nieuwe benadering van de kwestie."

"Als we met ondernemers praten en hen vertellen over de uniciteit van de natuur die mogelijk bedreigd wordt, opent dat een nieuw perspectief. Ondernemers hebben een duidelijk doel voor ogen en streven ernaar dat te realiseren. Het is mijn taak om hen manieren en alternatieven te laten zien om hun doelen te bereiken en tegelijkertijd zorg te dragen voor het milieu. We hebben wekelijks succesverhalen die aantonen dat deze aanpak vruchten afwerpt."

Hartelijk dank voor je tijd en de interessante inzichten!

De Jury

Ik ben benieuwd welke films dit jaar de felbegeerde prijzen zullen winnen. Het is zeker bijzonder moeilijk om kunst te beoordelen, films met elkaar te vergelijken en uiteindelijk een winnaar te kiezen. Maar ik weet zeker dat de kleurrijke jury van het INFF, bestaande uit filmmakers en experts op het gebied van natuurbehoud en milieu, daar prima toe in staat is.

Mis het niet

Tot slot wil ik je van harte aanbevelen om het INFF dit jaar in het Metropol Kino te bezoeken en ook deel te nemen aan het voorprogramma. Het is ongelooflijk, maar de meeste workshops zijn gratis - een aanbod dat je niet mag missen. Zoals gezegd, of je nu met vrienden, alleen of met het gezin gaat, er is voor elk wat wils.

Informatie

22. Innsbruck Nature Film Festival
Wanneer: 19-22 oktober 2023
Waar: Metropol Kino, Innstraße 5, 6020 Innsbruck
Films
Tickets
Ervaringen
Programma

Soortgelijke artikelen