Welttag der Fremdenführer in Innsbruck-5
17 februari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De kunst van het leiderschap

Een stad heeft bladzijden, als een boek. Omdat je ze nooit allemaal zelf kunt kennen, zijn er zogenaamde stads- en toeristische gidsen - in Oostenrijk zijn die overigens vrij eenvoudig en geslachtsloos: austriaguides. Ter gelegenheid van de werelddag van de toeristische gidsen op 25 februari 2023 zullen de austriaguides ook in Innsbruck geheel gratis hun mooiste wandelingen laten zien. Antonella Placheta, de woordvoerster van de Tiroolse toeristengidsen, vertelde mij persoonlijk wat het aanbod is en wat je kunt verwachten. Ik had onlangs het genoegen haar te ontmoeten onder het genot van een kopje thee in het culturele middelpunt van Innsbruck, Treibhaus.

"Zwarte thee. Met honing, alstublieft." Je zou het niet zeggen van haar 23 jaar aan het front. Sinds het begin van het millennium is Antonella.. austriaguidedaarvoor deed ze reisbegeleiding en cruises, ze heeft de wijde wereld gezien en heeft allang alle kneepjes van het vak geleerd. Naast haar opleiding tot reisleidster heeft ze ook geschiedenis gestudeerd - er is werkelijk niets spannender dan dat, straalt haar koraalrode glimlach me toe. We zijn al ter zake: hoe vermijd je de vluchtreflex van de school? Veel mensen krijgen nog steeds kippenvel als ze geschiedenis horen, en ook ik schrik er een beetje van. "De eerste vijf seconden zijn bepalend," glimlacht de deskundige bewust, want elke groep functioneert anders. "Een beetje sociale psychologie hoort erbij, een pittige kwinkslag helpt vaak ook, maar het belangrijkste is het verhaal. Dan is geen wandeling hetzelfde, en als aan het eind zelfs een hele schoolklas kreunt 'Jammer, het is al afgelopen', dan wordt het pas echt leuk."

Digitalisering en het dagelijks leven

"Wat de één boeit, verveelt de ander. Indiase groepen vinden fonteinen geweldig, besneeuwde uitzichten en het dagelijkse leven - voor de lokale bevolking is het totaal banaal." Antonella beheerst de perfecte mix van kennis en entertainment vloeiend in zes talen, maar het bomvolle programma op 25 februari is toch meer gericht op de lokale bevolking: "Op Wereldgidsendag stellen we ons repertoire in dienst van een goed doel. Alle rondleidingen op deze zaterdag zijn volledig gratis, behalve vrijwillige donaties, en we ronden de opbrengst af voor Licht ins Dunkel," vertelt Antonella. "Alleen al in Innsbruck zijn er niet minder dan 40 thematours, en het is heel eenvoudig om je online in te schrijven Dat is een goed sleutelwoord, vraag ik: heeft de digitalisering het werk veranderd? "Natuurlijk: er zijn tegenwoordig fantastische apps en digitale gidsen, maar geen enkele AI kan een echt persoon vervangen die echte verhalen vertelt, die uniek is en blijft

Een stad vol verwondering

De Reuzenzaal van de Hofburg, de „Schluchtenscheißer“ op het Gouden Dak, de „schwarzen Mander“ van de Hofkerk, de geheimen van kasteel Ambras en het eeuwenoude ambacht van klokkengieten zijn slechts enkele van de verhalen die u op 25 februari met de Tiroler austriaguides kunt beleven. Het vertrekpunt voor de meeste stadsrondleidingen is de ITF-informatiestand bij de stadstoren in de oude stad. Als Antonella aan het eind van de rondleiding wordt gevraagd naar haar favoriete plek in Innsbruck, denkt ze daar lang over na: "De ‚Koatlackn‘ St. Nikolaus, de Höttinger Nudl en de Bierkrügerl in de Innstraße."

Ik moet glimlachen omdat austriaguide Antonella natuurlijk het oudste deel van Innsbruck heeft gekozen - met de mooiste stadsverhalen van allemaal. Antonella zal daar ook haar rondleiding door de stad doen op Wereldreisgidsdag. Anders kun je haar ontmoeten op het dakterras van Haus der Musik - want van daaruit zie je alles wat Innsbruck bijzonder maakt: "De historische binnenstad en Hofburg, de rijke muziek- en cultuurgeschiedenis er recht tegenover, en aan de horizon waakt de machtige Nordkette over de stad. Uniek alpien-stedelijk en gewoon een echt mooie plek op aarde."

Foto's, tenzij anders vermeld: © Innsbruck Toerisme

Soortgelijke artikelen