Max1_Glanzstuecke-Hofplattnerei_2023_Transparent
02 augustus 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De speciale tentoonstelling „Maximilian1 – Glanzstücke der Innsbrucker Hofplattnerei“ werd eind mei 2023 geopend in de Keizerlijke Hofburg geopend. Een van de hoogtepunten is de buitengewone gehoornde helm gemaakt door Konrad Seusenhofer in Innsbruck. Dit was waarschijnlijk een geschenk van keizer Maximiliaan I aan Hendrik VIII van Engeland. Deze helm alleen al is de moeite waard, maar andere waardevolle bruiklenen, indrukwekkende digitale kopieën, animaties en films maken de tentoonstelling tot een belevenis.

Achter de schermen - kort voor de opening

Als stadsgids en lid van Per Pedes stadswandelingen word ik af en toe ingezet voor ongebruikelijke "optredens" in historische kostuums - laatst nog samen met een aantal collega's voor de opening van de bovengenoemde tentoonstelling. Ik ken curator Monika Frenzel al vele jaren en rondleidingen in kostuum zijn een van haar grote passies. Voor haar huidige tentoonstelling"Maximilian1 - Highlights of Innsbruck's Hofplattnerei", stak ze ons in kostuum en wees ze ons aan als slimme informatieposten tijdens de tentoonstelling. Als voorbereiding hierop kregen we twee avonden voor de opening een exclusieve sneak peek van de tentoonstelling.

De speciale tentoonstelling Maximilian1 opende in het jubileumjaar 2019 op de eerste verdieping van de Innsbruckse Hofburg. Daarna werd de tentoonstelling omgevormd tot een permanente tentoonstelling. Er is regelmatig een nieuwe focus, na de Mummereien en de Toernooien worden nu de hoogtepunten van de Hofplattnerei gevolgd.

Hameren, schilderen en labelen tot de laatste seconde

We gingen pas na 17.00 uur de tentoonstellingszalen in met de curator, maar er werd nog gewerkt, waarschijnlijk tot diep in de nacht. Er was veel te doen zo vlak voor de opening! Het rook er naar verse verf, er lag folie op de vloer, je hoorde gehamer en het personeel stond op ladders om daar iets te repareren of om daar de verlichting op te stellen. Voor het eerst werd ik me ervan bewust dat het ontwerpen van tentoonstellingen ook ontzettend spannend is qua vakmanschap (en natuurlijk gepaard gaat met grote tijdsdruk).

Opzwepende curatoriële tour

Monika Frenzel was meteen in haar element en ik was - opnieuw - zwaar onder de indruk. Tijdens mijn opleiding tot Oostenrijkse gids en in de afgelopen jaren heb ik veel te maken gehad met keizer Maximiliaan I. Als ik met een knipoog zeg dat ik meer over hem weet dan over sommige van mijn vrienden, dan zit daar wel een kern van waarheid in. Maar de kunsthistorica Frenzel heeft al verschillende Maximilian-tentoonstellingen samengesteld, tentoonstellingsroutes ontworpen, het legendarische Hoffestival in Innsbruck georganiseerd en verschillende werken over "de laatste ridder" Maximiliaan gepubliceerd - kortom: ze is een echte Maximilian-expert. Ondanks haar opgebouwde kennis doet ze altijd verder onderzoek, zodat ze in de huidige tentoonstelling spectaculaire stukken en nieuwe vondsten over Maximilian's hofschalen kan presenteren.

Toen ze ons de nieuwigheden en hoogtepunten van de tentoonstelling liet zien en uitlegde, spatte haar enthousiasme er meteen vanaf. De focus ligt dit jaar op groteske helmen en kostuumpantsers uit de werkplaats van Konrad Seusenhofer, die hofplateerder was onder keizer Maximiliaan I in Innsbruck.

De zeer kostbare bruiklenen, bijvoorbeeld groteske helmen uit de Koninklijke wapenkamers in Leedsde Livrustkammeren in Stockholm of van het Geschiedenismuseum in Bambergwe konden ze die avond van dichtbij bekijken in de tentoonstelling, die nog niet helemaal klaar is. De belangrijke etiketten ontbraken nog op de vitrines, maar - en dat is heel bijzonder - de ruimte met de "pronkstukken", de helmen, werd en wordt voortdurend bewaakt.

Onder de groteske helmen mag er natuurlijk één niet ontbreken: De helm uit het Museum Goldenes Dachldie de toenmalige burgemeester Hilde Zach op een veiling van Sothebyʼs kocht en naar Innsbruck bracht, is te leen in de Hofburg. Het spannende verhaal kun je lezen in dit Blogartikel lees erover.(Groteske helm uit Innsbruck: vermoedelijk van Konrads broer Hans Seusenhofer, Innsbruck Hofplattnerei rond 1530, sinds 1995 in Museum Goldenes Dachl; groteske helm uit Bamberg: Bambergs Historisch Museum, 1e helft 16e eeuw, vermoedelijk Zuid-Duits)

En showtime!

Trouwens,twee dagen later, bij de opening, stond alles - van foto's tot schermen tot belettering - op de juiste plek. De nachtdiensten van het hardwerkende personeel hadden zeker hun vruchten afgeworpen! Voor mij was het indrukwekkend om de voltooide tentoonstelling te zien.

De haute couture van harnassen uit Innsbruck

Vanaf 1504 produceerde de Hofplattnerei van Konrad Seusenhofer borst- en rugplaten voor de talrijke militaire campagnes van de keizer, de zogenaamde "Krebse". Daarnaast werden er ook sierlijke ceremoniële harnassen met bijpassende helmen gemaakt. Maximilian Plattner ontwikkelde deze harnassen en groteske helmen voornamelijk voor hoffeesten, parades en show- of graptoernooien. De helmen zagen er vaak angstaanjagend uit om toeschouwers bang te maken, maar ze hadden een indrukwekkende rijkdom aan details.

Konrad Seusenhofer maakte ook uitgebreide harnassen, d.w.z. complete harnassen, met een hoge mate van vakmanschap, die gemodelleerd waren naar de mode van die tijd. Hij toonde waarschijnlijk het hoogste niveau van zijn vaardigheid in de geplooide rok harnassen. Deze waren vaak versierd met uitgebreide gravures, etsen of verguldsel.

Keizer Maximiliaan I bestelde verschillende van deze kostbare harnassen, compleet met helmen, bij Seusenhofer om cadeau te geven. Onder de ontvangers was Hendrik VIII van Engeland, wiens gehoornde helm het hoogtepunt van de tentoonstelling is.

Seusenhofers creatieve periode was kort, we hebben het over slechts ongeveer tien jaar, en helaas is er nauwelijks iets van zijn prachtige harnassen bewaard gebleven. Vanwege de kostbare materialen werden dergelijke werken vaak omgesmolten.

Nieuwe media maken nieuwe ervaringen mogelijk

Originelen zoals de gehoornde helm uit Leeds hebben natuurlijk hun eigen speciale charme. Maar nieuwe presentaties hebben ook hun plaats in de tentoonstelling en nemen bezoekers mee op een buitengewone ontdekkingsreis. Een hoogtepunt is een digitale replica van het"zilveren en gegraveerde harnas" uit de White Tower in Londen. In een opmerkelijke animatie van de Artfabrik en de Art director Manfred Corrine is dit unieke harnas van alle kanten te zien. En dat niet alleen: de talrijke versieringen worden daarbij duidelijk uitgelicht, waardoor details worden ontdekt die anders misschien verloren waren gegaan. Dit "zilveren en gegraveerde harnas" wordt toegeschreven aan een Italiaanse plater uit Greenwich, maar Monika Frenzel en verschillende andere historici zijn ervan overtuigd dat Seusenhofer eigenlijk als de maker ervan moet worden beschouwd. De conservator legde ons alle indirecte bewijzen uit die hierop wezen. Zo kunnen toeschrijvingen van historische kunstwerken zeker spannende whodunits worden.

Doordacht en succesvol

De hele tentoonstelling is opgezet met een grote verscheidenheid aan media en als een ervaring voor alle zintuigen. Films, animaties, maar ook achtergrondmuziek maken er deel van uit. De mijnbouw, van erts tot plak, wordt in detail uitgelegd en grote en kleine bezoekers kunnen in een mijn kruipen en uit de eerste hand voelen hoe de mijnwerkers zich toen voelden. Een replica van de werkplaats van Seusenhofer is te zien in de tentoonstelling (500 jaar oude smederij uit Molln) en een film in deze setting laat duidelijk het fysiek zware ambacht van de plateerders zien.

Art director Manfred Corrine zei bij de opening van de tentoonstelling dat hij zich zijn eigen jeugd herinnert en de conservatieve manier waarop geschiedenis werd onderwezen - en dat er maar weinig van bleef hangen. Maar geschiedenis kan ook op een spannende manier worden gepresenteerd, en dat is precies wat ze hier proberen te doen in de tentoonstelling in de Hofburg. Ik denk dat dat ook te zien is. Het is echt goed gedaan!

Organisatie van tentoonstellingen, boeken en nog veel meer

Curator Monika Frenzel vertelt me hoeveel inzet, werk en toewijding het hele projectteam in deze tentoonstelling heeft gestoken. De kunsthistorica is verantwoordelijk voor het inhoudelijke concept en voor het organiseren van de bruiklenen. Met de harnassen en helmen uit de Hofplattnerei borduurt ze voort op het toernooithema van de vorige tentoonstelling, omdat ze het jammer vindt dat de bijzondere Innsbruckse werkplaats (tot nu toe) nooit de aandacht heeft gekregen die het verdient.

Om de unieke gehoornde helm in bruikleen te krijgen voor Innsbruck, nam ze het op tegen de Royal Armouries, wat als moeilijk wordt beschouwd. En het is gelukt! De helm komt tenslotte uit Innsbruck en werd hier in 1954 zelfs tentoongesteld. Voor haar onderzoek kreeg Monika Frenzel zo inzicht in de Engelse literatuur en archiefstukken, wat ze bijzonder spannend vond.

Voorbereid in multimediaformaat

Uiteindelijk werd de tentoonstelling samengesteld door een goed gecoördineerd team met tentoonstellingsarchitect Gerhard Veigel en art director Manfred Corrine. De curator prijst het teamwerk in de hoogste termen. Er is veel gebeurd sinds ze voor het eerst aan een tentoonstelling werkte in de jaren 80, toen mensen nog met indexkaarten werkten. Zelf is ze altijd verbaasd over wat er tegenwoordig technisch mogelijk is. Ze staat open voor en is enthousiast over films, animaties, 3D prints, etc. De tentoonstelling moet een ervaring zijn voor bezoekers. De tentoonstelling moet een belevenis zijn voor de bezoekers, maar het team richt zich ook op een didactisch goede verwerking, en dat voel je.

Gegoten in boekvorm

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek met 160 pagina's. De titel is „Maximilian1 – Festkultur am Innsbrucker Hof – Jagd, Turniere und Mummereien als gar ‚lustig Kurzweil‘“en talrijke deskundigen hebben eraan meegewerkt. Monika Frenzel is vooral blij dat veel jonge auteurs ook hebben bijgedragen aan dit boekproject.

Warmste aanbeveling

De tentoonstelling „Maximilian1 – Glanzstücke der Innsbrucker Hofplattnerei“ is zeker de moeite waard en (voor mij) een indrukwekkende ervaring. Monika Frenzel verrast me keer op keer met haar ongelooflijk uitgebreide kennis, haar sprankelende enthousiasme en haar aanstekelijke vermogen om dit alles met spannende verhalen over te brengen. Er zit veel vuur en levenslust in haar tentoonstelling in de Hofburg. Ik vind dat inspirerend en ik feliciteer haar daarmee.

Naschrift: Om de veelgenoemde Gehoornde Helm daadwerkelijk te zien, moet je naar de tentoonstelling komen. De Koninklijke Armouries zijn strikt over beeldrechten ...

Projectteam tentoonstelling

  • Curator: Dr. Monika Frenzel
  • Assistentie: Fabian Karner
  • Projectleiding: Hofrat Mag. Markus Wimmer
  • Assistent van de projectmanager: Christian Gepp, BA, MA
  • Tentoonstellingsarchitect: Gerhard Veigel
  • Art Director: Manfred Corrine

Korte informatie en links

Speciale tentoonstelling „Maximilian1 – Glanzstücke der Innsbrucker Hofplattnereitot 31 oktober 2023 in de Hofburg Innsbruck; openingstijden: 9.00 - 17.00 uur
Rondleidingen door curatoren: 6 augustus, 3 september, 1 oktober 2023, telkens om 14.30 uur

Kaiserliche Hofburg Innsbruck, Rennweg 1, 6020 Innsbrucktel. +43 1 536 49-814111, www.hofburg-innsbruck.at, hofburg.ibk@burghauptmannschaft.at

Soortgelijke artikelen