otkm-2023-05-17-c-sigl-9048-scaled
05 december 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

In het culturele leven van Innsbruck staat 8 december traditioneel in het teken van de Original Tiroler Kaiserjägermusik. Al zo'n 40 jaar organiseert de historische muziekformatie jaarlijks een galaconcert in het Congress Innsbruck.

Waarschijnlijk ligt het niet alleen aan mij: Telkens als ik de Tiroler Kaiserjägermusik zie, voel ik me teruggevoerd naar het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. En terecht, zoals een historisch overzicht laat zien.

De Tiroler Kaiserjäger

en Maximiliaan's Landlibell

De term 'Kaiserjäger' alleen al is interessant. Het is immers een troep die uiteindelijk is voortgekomen uit de Tiroolse defensiegrondwet, de 'Landlibell' van keizer Maximilians I. in 1511. Het Landlibell gaf de Tirolers het recht om alleen militaire dienst te doen binnen hun eigen provincie. Zonder hun toestemming mocht er geen oorlog worden begonnen waarbij Tirol betrokken was.

Eerst was er de 'Tiroolse Landmilitie', daarna het 'Tiroolse Landbataljon' en uiteindelijk, in 1745, het 'Tiroolse Veld- en Landregiment Nr. 46', dat Tirol verdedigde. Uit dit laatste kwam in 1803 het "Fenner-Jäger-Korps" voort. Keizer

Franz I. 1816 het "Fenner-Jäger-Korps" omgedoopt tot het "Tiroler Kaiserjäger Regiment", hoewel het maar ongeveer 100 jaar bestond. Het ging ten onder met de Oostenrijks-Hongaarse monarchie.

Een keizerlijke ontvangst met pauken en trompetten

Toen keizer Frans I op 19 oktober 1815 vanuit Parijs in Innsbruck aankwam, werd hij naast de geweercompagnieën begroet door twee bataljons van het 'Fenner-Jäger-Korps'. Dit was de eerste keer dat een parade werd begeleid door een eigen muziekkorps, dat kort voor het bezoek van de keizer inderhaast was samengesteld door de 'patriottische componist' Johann Baptist Gänsbacher. En zo verwelkomden de Tirolers hun keizer met pauken en trompetten tijdens de 'keizerlijke parade'. De 15-koppige band trad op in de gebruikelijke formatie van die tijd met contrafagot, een soort 'reuzenversie' van de fagot. Misschien maakte de keizer van de gelegenheid gebruik om het 'Fenner-Korps' om te dopen tot 'Kaiserjäger'? Dat zou heel goed mogelijk zijn.

Het volkslied van de Kaiserjäger

De Tiroolse Kaiserjäger werden voor het eerst echt beroemd dankzij hun 'volkslied', de Kaiserjäger-mars. Er is bijna geen korps in de Duitstalige wereld dat deze mars niet op het repertoire heeft staan. De muzikaal leider van het 1e Tiroolse Jägerregiment in Innsbruck, Karl Mühlberger, componeerde de mars in 1914, waardoor het een van de beroemdste oude Oostenrijkse militaire marsen is. Een mars die ook luidkeels meegezongen kan worden. Het is dan ook logisch dat elk galaconcert van de Original Tiroler Kaiserjägermusik opent met het keizerlijke volkslied en daarna de Kaiserjägermarsch.

De wederopstanding van de Tiroler Kaiserjägermusik

Met de val van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie ging ook de Kaiserjägermusik ten onder. Het duurde 53 jaar tot de 'Original Tiroler Kaiserjägermusik' in 1972 opnieuw werd opgericht. Het verklaarde doel was toen, net als nu, "het behoud van de oude Oostenrijkse militaire muziektraditie". Inmiddels is de muziekformatie uitgegroeid tot een begrip, niet alleen in Tirol, maar in de hele Duitstalige wereld. In sommige gevallen worden intensieve contacten onderhouden met andere, quasi-historische militaire muziekkorpsen zoals de 'Original Hoch- und Deutschmeisterkapelle' en de 'Rainer-Musik Salzburg', een voormalig keizerlijk en koninklijk regimentskorps. Komende februari en maart is er een 'dubbelconcert' van de 'Original Tiroler Kaiserjägermusik' met de 'Rainer-Musik' in Salzburg en Erl.

Toegewijd aan de militaire muziektraditie

Normaal gesproken associeer je traditionele militaire muziek vooral met het spelen van strakke marsen. Maar dat zou veel te kortzichtig zijn, zoals Norbert Amon me uitlegt. De afgestudeerde aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen is sinds 2022 muzikaal leider van de band. In ieder geval behoren ook ceremoniële muziek, klassieke muziek en kerkmuziek tot zijn werkterrein. "We zijn toegewijd aan traditie. Dit betekent dat ons programma zowel traditionele marsmuziek in de authentieke klank van Oostenrijks-Hongaarse militaire muziek als klassieke operettemuziek omvat. Ons repertoire strekt zich ook uit tot klassieke muziek en zelfs tot de Renaissance in de kerkmuziek," legt hij trots uit.

Operettaklanken van een militaire band

Er is een eenvoudige reden waarom Oostenrijkse militaire bands ook traditioneel gewijd zijn aan operettemuziek: de melodieën van beroemde operettes werden vaak gearrangeerd voor fanfares zodat ze op openbare plaatsen konden worden gespeeld. Of het nu Franz Lehar, Carl Michael Ziehrer of anderen waren: De crème de la crème van de Oostenrijkse samenleving hoorde graag hun melodieën gespeeld worden door melodieuze fanfares. Dit is ook de reden waarom Original Tiroler Kaiserjägermusik ook zo dol is op de Weense wals en polka.

De muzikanten van de Kaiserjägermusik komen uit heel Tirol

De ongeveer 50 muzikanten van de Tiroler Kaiserjägermusik "komen eigenlijk uit heel Tirol", vertelt de voorzitter van de band, Peter Brandstätter. Het is een stimulans voor goede muzikanten om mee te doen, zegt hij. De muzikanten kunnen de ongeveer tien jaarlijkse optredens en 25 repetities aan naast hun verplichtingen in andere, meestal lokale bands. Brandstätter is trots op het feit dat "we onszelf voornamelijk kunnen financieren door optredens en sponsors" Dat is geen geringe prestatie als je bedenkt dat alleen al de paradehoed van de bandleider, met zijn dikke pluim van een haan, zo'n 10.000 euro waard is.

Kaarten voor de gala-avond op 8 december

Het is een gekoesterde traditie van de heropgerichte Tiroler Kaiserjägermusik om gasten uit te nodigen voor de jaarlijkse gala-avond op 8 december op Congress Innsbruck. De dirigent van de Kaiserjägermusik, Norbert Amon, zet een andere traditie voort, namelijk die van het arrangeren van klassieke muziekstukken. "Ik heb net de laatste hand gelegd aan dit arrangement voor de uitvoering van dit jaar door twee vocale solisten en een blazerssolist."

Je kunt je dus verheugen op het optreden van deze band, die zich inzet voor de geschiedenis van de Oostenrijkse militaire muziek, op 8 december op Congress Innsbruck. De voorverkoop van kaarten is in ieder geval al begonnen. Kaarten kunnen online worden gekocht via Oeticket.com: https://www.oeticket.com/event/galakonzert-2023-congress-innsbruck-17083636/

Soortgelijke artikelen