ph-8376-1
12 december 2022
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het aroma van dampende Glühwein, het geknetter van geroosterde kastanjes en het fonkelen van de lichtjes op de rustieke houten hutten: December staat in Innsbruck in het teken van de kerstmarkten. In de weken voor Kerstmis worden overal in de stad feestelijke markten gehouden, de zogenaamde „Christkindlmärkte“, van de oude binnenstad tot voorsteden als Wilten en Hungerburg. Elisabeth's Guide to Christkindlmarkt heeft een overzicht van de beste markten om te bezoeken.

Maar kerstmarkten zijn geen nieuw concept. In Innsbruck worden al sinds de 17e eeuw feestelijke markten gehouden. In dit bericht gaan we terug in de tijd en ontdekken we hoe de kerstmarkten zich hebben ontwikkeld tot de evenementen die we vandaag de dag kennen en liefhebben.

De eerste kerstmarkten

De huidige kerstmarkten duren tot zes weken. Maar in vorige eeuwen waren de meeste kerstmarkten slechts enkele dagen geopend.

Een van de oudste kerstmarkten in de stad was de Nikolausmarkt, die helemaal teruggaat tot 1657. Deze tweedaagse markt vond plaats rond 6 december, de feestdag van Sinterklaas. De markt was oorspronkelijk gevestigd op de Herzog-Friedrich-Strasse (op dezelfde plek als de huidige Oude Stadmarkt), maar verhuisde in 1926 naar de Maria-Theresien-Strasse en een paar jaar later naar de Wilhelm-Greil-Strasse

De Nikolausmarkt was ook de eerste met elektrisch licht! Voorheen werden de marktkramen uitsluitend verlicht door kaars- of gaslicht, maar in 1934 zorgde de Innsbruckse elektriciteitsfabriek voor de allereerste keer voor elektrische lampen, waardoor het op een donkere winteravond gemakkelijker werd om uw Glühwein te zien.

De Thomasmarkt

Later in december zou de Thomasmarkt naar de stad komen. Deze eendaagse extravaganza begon ook in de 17e eeuw en vond plaats in het hele stadscentrum, waaronder de Oude Stad, Maria-Theresien-Strasse en Innrain (vlakbij het huidige Terminal Marktplatz). Maar in plaats van Glühwein en kerstversieringen verkocht de Thomasmarkt alle denkbare artikelen: vlees, fruit, graan, peulvruchten en lederwaren waren slechts enkele van de aangeboden waren. Voor kinderen was het hoogtepunt de Maria-Theresien-Strasse, waar allerlei speelgoed en sleeën te koop waren.

Maar niet alleen Innsbruckers deden inkopen op de Thomasmarkt. Uit heel Tirol en de aangrenzende regio's Beieren, Vorarlberg en Salzburg kwamen mensen om voor de kerst inkopen te doen. Veel van deze langeafstandsbezoekers kwamen met speciale treinen, die werden ingezet om mensen naar Innsbruck te brengen voor de markten. In 1903 kwamen alleen al met deze treinen maar liefst 3.000 bezoekers aan.

De kerstmarkt van vandaag

De kerstmarkten van Innsbruck zoals we die nu kennen, kwamen pas na de Tweede Wereldoorlog op gang. In 1945 werd in de oude binnenstad de eerste "echte" kerstmarkt gehouden, naar het voorbeeld van de populaire markten in München en Neurenberg.

Het nieuwe formaat, met zijn Glühwein stands en sissende worsten of Kiachlwas een hit bij de bezoekers. Maar pas in 1973 werd de „Christkindlmarkt“ een vast onderdeel van het kerstseizoen in Innsbruck. Sindsdien is de Innsbruck Christkindlmärkte in de hele stad gegroeid en trekt hij niet alleen bezoekers uit de naburige regio's, maar uit de hele wereld

Als u wilt zien hoe de Christkindlmarkt er vroeger uitzag, bekijk dan deze video van de eerste reguliere markt in 1973.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Kerstmis in Innsbruck?

Dit jaar organiseert kasteel Schloss Ambras in Innsbruck "Advent Tours", waarbij u alles te weten komt over de feestelijke tradities in de regio. Elke rondleiding omvat ook een bezoek aan de kerststal in de prachtige St Nikolauskapel.

Bezoek de website van Schloss Ambras voor meer informatie (in het Duits).

Soortgelijke artikelen