DSC_9925press
22 november 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Es werd scho glei dumper, es werd scho glei Nocht, zingt een oud Tirools winterlied. En tot op de dag van vandaag kun je erop vertrouwen dat het in de winter opvallend vroeg donker wordt. En het wordt ook zo laat licht - sommige mensen zien maandenlang de zon niet vanwege al het werk dat ze moeten doen! Op dit punt willen we een seizoensgebonden sfeermaker aanbevelen die onlangs is teruggekeerd naar de Hofgarten van Innsbruck: In het hart van de stad neemt het lichtpark LUMAGICA Innsbruck je mee op een sprookjesachtige wereldreis. Maar volg de marmot, hij weet de weg.

De oude ronde achteruit

Toen het nieuwe lichtpark in de Hofgarten van Innsbruck afgelopen vrijdag voor het eerst zijn deuren opende, behoorde ik tot de ongeduldigen die nauwelijks konden wachten. De eerste beelden staan al op de eerste meters naar het kleine Kulinarium (waar ooit het oude Hofgarten-café stond). Een cowboy begroet me, te paard, maar nog onverlicht, want het is nog licht en het spektakel wordt pas later aangezet. Ik heb dus nog wat tijd, en twee of drie ongewoon goede glühweintjes later neemt Thomas Mark, de man van MK Illuminations, het woord. De LUMAGICA Innsbruck in de Hofgarten is dit jaar de derde ronde. En dit jaar is het evenement nieuw en fris omdat de bekende route is omgedraaid. De glühwein komt dus bij de laatste lus aan het eind, en je verlaat de ervaring met warme handen. Grote vreugde en ingehouden applaus, want we houden allemaal glühwein vast.

Weet je hoeveel sterren er zijn?

Dan wordt het serieus, want het gaat om de energiebalans. Licht en verlichting zijn een probleem, vooral in een lichtpark. In Innsbruck wordt 100 procent LED-technologie gebruikt om energie te besparen en slechts 270 kilowattuur per dag (14.000 kWh/52 bezoekdagen). In shillings: Daarmee kunnen 100 kappers een uur lang föhnen of kunnen 15 straatlantaarns een jaar lang 's nachts branden. Juist in moeilijke en donkere tijden willen wij het goede voorbeeld geven en de wereld als geheel laten zien - midden in het kleine Innsbruck. Daarom is de lichtwandeling van dit jaar een reis om de wereld in al haar kleuren en facetten - niet in de laatste plaats omdat het de eerste LUMAGICA Innsbruck is zonder Covid-beperkingen. De vaste periodes van de afgelopen jaren zijn dus verleden tijd, en u kunt nu zo lang blijven als u wilt. Sommige objecten reageren en veranderen, andere wil je vanuit vele nieuwe hoeken beleven - dus meer in het midden in plaats van alleen door het midden.

Marmot te gaan

Intussen is het om ons heen echt dumper (donker) geworden, en net als we ons een weg naar het begin banen, schijnen er duizenden en duizenden sterretjes om ons heen en in de hele binnentuin. Naast mij breekt plotseling de cowboy van daarnet uit de struiken, en even verderop rolt een witte walvis het grindpad op. Om ervoor te zorgen dat u niet verdwaalt in de wijde wereld van de Hofgarten, is er bij elk station een behulpzame marmot, die, heel toepasselijk, altijd informatie heeft in drie talen. Bijvoorbeeld over het feit dat er geen zilver is gevonden in Argentinië (van het Latijnse argentum voor zilver) of waar de zeldzame ijsbloemen bloeien in het noordpoolgebied. Het spreekt vanzelf dat een echte Tiroolse "Lumadschicka" niet zonder een "Oachkatzlschwoaf" kan, en slechts een paar meter na de start is er geen verdere bewegwijzering.

Een licht in het donker

Nadat LUMAGICA afgelopen winter in 23 lichtparken over de hele wereld te zien was, heeft de bosmarmot genoeg te melden. Na zeven continenten en een schijnbaar eindeloze fotosafari sta ik voor het kleine Kulinarium, waar slechts één reusachtige paradijsvogel in de tuin zit. Omdat ik nog niet helemaal om de hoek ben, maar mijn camera al klaar heb staan, leg ik nog een - voor mij - kleurrijke zwevende sneeuwvlok vast. Achter mij hoor ik echter tegelijkertijd verbazing: "Kijk, zelfs het coronavirus! Op het tweede gezicht moet ik glimlachen om de vlok - ik was even pandemie, oorlog en crisis vergeten. Wat een licht in het donker niet kan doen.

"LUMAGICA: A Luminous Journey Around the World" is dagelijks (behalve 24 december) vanaf 17.30 uur te zien in de Innsbruck Hofgarten tot 29 januari 2023, met kortingen voor begunstigden en hulpbehoevenden. Tickets zijn online of direct ter plaatse verkrijgbaar, en er is zelfs een combiticket met de Swarovski Crystal Worlds.

Foto's: coverfoto door MK Illumination/Oss, overige foto's door Chris Weittenhiller

Soortgelijke artikelen