Krauter
22 december 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Als de Krampussen op 5 december naar Tirol komen, is alles duidelijk: het winterseizoen met al zijn boze geesten, duivels en heksen is aangebroken. In Tirol worden onmiddellijk radicale maatregelen genomen om deze duistere figuren te verdrijven. De 'tegenaanval' tijdens de Rauhnächte heet ‚rachn‘ en wordt al sinds mensenheugenis beoefend. Het vijandige en zinloos rondspokende gespuis wordt uitgerookt en verjaagd met het gefluister van de rozenkrans en het sprenkelen van wijwater.

Het begint bij het begin van de winter

De donkere en koude tijd van de geesten, die mensen vroeger angst aanjoeg, bereikt zijn hoogtepunt met het officiële begin van de winter. Toen mensen nog zonder elektriciteit en centrale verwarming leefden, werd vooral het fluitende geluid van winterstormen vaak toegeschreven aan de geestenwereld. Mensen hadden veel respect voor de 'Wilde Jacht', want allerlei bijgeluiden uit het bos duidden op de zekere aanwezigheid van boze geesten. Mensen wilden hun huizen, boerderijen en dieren tegen hen beschermen. De twaalf dagen na het begin van de winter waren gewijd aan het afweren van geesten met rook en rozenkransen.

In de nacht van St Thomas, de langste nacht van het jaar tussen 20 en 21 december, begon het gebruik, dat werd beoefend tot de nacht van 5 op 6 januari en vandaag de dag nog steeds in veel huizen wordt toegepast. S Avonds wordt er een pan op het fornuis gezet. En als die kokend heet is, worden er meestal geselecteerde Alpenkruiden in aan de kook gebracht. Op deze manier uitgerust beginnen de bewoners van het huis dan het hele huis 'uit te roken', zodat heksen en boze geesten hun eigen weg gaan.

Wierook met meer dan 20 bloemen, kruiden en bladeren

In Tiroolse boerderijen worden 's zomers meestal 20 of meer verschillende kruiden, grassen en bloemen verzameld en 's winters gebruikt om alle kamers, de dorsvloer en de schuur 'uit te roken'. De selectie varieert van dal tot dal, ja zelfs van boerderij tot boerderij.

Vaak worden goedaardige (de wilde oregano van Tirol), tijm, peper en kattenkruid, kamille, lavendel, ribkruid en weegbree, sint-janskruid en moederkruid, alsem, frambozen- en hazelnootbladeren, teunisbloesem en wierook gebruikt.Allerlei bloemen, zoals die van rozen en sneeuwbalstruiken, worden aan het kruidenmengsel toegevoegd. Wierook wordt ook vaak toegevoegd. Een uitstekend overzicht van 'modern wierook branden' met gebruik van lokale wierook is te vinden in een boek dat ik van harte aanbeveel. Het is uitgegeven door Tyrolia uitgegeven: „Räuchern in den Alpen“. (Zie ook de link aan het einde van de tekst).

Waar komt de naam 'Rauhnächte' vandaan?

De Rauhnächte zijn de tijd van ‚Rachns‘. Het huis, het erf en de dieren worden gewoonlijk drie dagen lang 'gerookt', op kerstavond, oudejaarsavond en de nacht voor Driekoningen.

Het is niet duidelijk waar de naam "Rauhnächte" vandaan komt. Ofwel van de 'Wilde (rauhen) Jacht', waarin de stormachtige krachten in de vorm van kwaadaardige geesten en spoken samen met gevaarlijke hekserij kattenkwaad uithalen. Of - meer voor de hand liggend - de rook die vroeger Rûch werd genoemd.

Je kunt ook goed doen voor jezelf met de rook: Als je hoeden en petten boven de rookpan houdt en snel je hoofd ermee bedekt, kun je hoofdpijn voorkomen. En als je de as van de rookpan vervolgens in de tuin strooit, kun je het volgende jaar een goede oogst verwachten.

Orakelgebruiken: van schoenen gooien tot loten werpen

Rachn alleen is niet genoeg. De donkerste tijd van het jaar rond de Rauhnächte is een soort 'orakeltijd', en niet alleen in Tirol. Tijdens deze griezelige nachten kun je veel leren over de toekomst als je weet hoe je het orakel moet raadplegen.

Vooral Thomasdag werd in Tirol altijd beschouwd als een echte 'Lostag'.Los komt van ‚losn‘, wat 'luisteren' of 'horen' betekent. Plotseling geklop om middernacht en snel rottende uienvellen duidden op ziekte. De mensen interpreteerden ook graag de geluiden van de kachel, die vroeger met hout werd gestookt. zingend vuur' duidde op toekomstig geluk, terwijl 'sissend vuur' duidde op ziekte en dood.

Dr. Petra Streng, mijn vertrouwde folklore-expert, vertelde me over een ander gebruik, namelijk dat van het schoenwerpen, dat vooral gebruikelijk was onder bedienden. Hierbij werd een schoen achterwaarts naar de deur gegooid. Als de teen naar de deur wees, betekende dit dat er een andere heer kwam.

Ongetrouwde meisjes maakten later gebruik van dit orakel en gooiden ook schoenen over hun schouders naar de deur. Als de punt naar de deur wees, was er een huwelijk op komst.

De Frau Percht moet gekalmeerd worden

Lange tijd veroorzaakten de 'Frau Percht' en haar gevolg - inclusief dode kinderen - angst en schrik in de Tiroolse gebruiken. Ze was een soort morele autoriteit die tot bedaren moest worden gebracht. Wie 's avonds laat naar zijn werk ging of de was buiten hing, wilde zich niet in alle rust voorbereiden op Kerstmis en werd door haar gestraft. Haar omkoopbaarheid is geruststellend: de goede vrouw kon gekalmeerd worden door eten zoals brood en melk op tafel te zetten. Helaas weet ik niet of dit vandaag de dag nog steeds het geval is.

Liefdesleven orakel

Een orakel dat het toekomstige liefdesleven voorspelde was bijzonder populair. In de nacht van St Thomas, van 20 op 21 december rond middernacht, haalden meisjes een gloeiend stuk hout uit de oven en keken er goed naar. Als het recht was, duidde het op een knappe man. Als het ruw was, zou ze jarenlang zware arbeid moeten verrichten met een wispelturige echtgenoot. Het is maar goed dat er tegenwoordig bijna geen houtovens meer zijn.

Meisjes die op veilig wilden spelen bij het vinden van een bruidegom riepen drie keer voor het raam en vroegen wat voor man ze zouden krijgen. Ze leidden de toekomst af uit het geluid dat volgde. Een geweerschot duidde op een jager, een voorbijrijdende wagen op een voerman en een krakend hek op een boer als toekomstige echtgenoot. Of de aanstaande een astronaut is als de roep wordt gevolgd door een vuurwerkraket valt nog te bezien.

En iedereen die lacht om zoveel 'bijgeloof' moet zich realiseren dat orakelgebruiken tot op de dag van vandaag zijn blijven bestaan. Van de 'jaarlijkse horoscopen' in de kranten tot astrologische analyses en loodgieten, we willen allemaal weten wat de toekomst voor ons in petto heeft. Daarom gieten we voor de zekerheid lood op oudejaarsavond!

Spoken en geesten in de oude binnenstad van Innsbruck

Voor het eerst dit jaar zal ook de oude binnenstad van Innsbruck 'spookachtig' zijn. Op Stift- en Schlossergasse zullen 'lichtgeesten' de muren bevolken, lichtkegels en 'poorten naar de onderwereld' zullen bezoekers een aangenaam griezelig gevoel geven. In het Waltherpark heerst de mystieke sfeer waarin spoken en de 'Wilde Jacht' zich thuis voelen.

De lichtinstallaties rond het thema Rauhnächte zijn gemaakt door een lokaal kunstenaarscollectief. Te zien op Stiftgasse, Schlossergasse en Waltherpark van 29 december 2023 tot 6 januari 2024, elke dag vanaf 17:00 uur.

Onze link naar het onderwerp: Modern roken

Het boek dat is gepubliceerd door Tyrolia-Verlag 'Räuchern in den Alpen' geeft een goed overzicht van hoe modern roken kan zijn.

De "Zammer Kräuterhex"Michaela Thöni-Kohler is gewijd aan 80 inheemse en/of reeds lang bestaande wierookplanten uit bossen, weiden en tuinen, beschrijft hun spirituele en fysieke effecten bij gebruik als wierook, geeft informatie over hun gebruik in de volksgeneeskunde en geeft tips over welke wierookmengsels het meest geschikt zijn voor elke plant.

Soortgelijke artikelen