All das Schöne_praesent 13.10.19-12
12 januari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een blik op de evenementenkalender van innsbruck.info volstaat om te zien dat de stad een zeer levendige kunst- en cultuurscene heeft. Vooral in de theatersector is er de laatste decennia veel gebeurd. Naast de Tiroler Landestheater een aantal off-stages voorzien de bevolking en gasten van theatrale lekkernijen. Ik wil vijf van de vele adressen die hier worden aangeboden kort voorstellen.

Kellertheater

Onder de off-stages is dit Innsbrucker Kellertheater is de oudste. Toen het in 1979 werd geopend, werd het een tweede "alternatief podium" naast het Theater am Landhausplatzdie kort daarna sloot. Als u zich wilt verdiepen in de geschiedenis van deze twee culturele centra die in de jaren 70 zijn opgericht: In mijn boek „Zwei Bühnen, acht Mal Kultur“, gepubliceerd in 2021 in de Reihe Kulturorte ik heb met ze te maken gehad.

Sinds 2009 heeft de regisseur en schrijver Manfred Schild de Kellertheater. Sprankelende zomerkomedies en literaire stukken trekken een trouw vast publiek naar de keldergewelven van het Adolf-Pichler-Platz. In de jaren tachtig stond het voor nieuw, alternatief, experimenteel theater in Innsbruck, en vandaag deelt het deze claim met een hele reeks podia en ensembles. Bijvoorbeeld de Staatstheater.

Staatstheater

In tegenstelling tot de grote naam heeft Staatstheater, opgericht in 2001, geen eigen zaal. Sinds 2009 hebben de acteurs en actrices Carmen Gratl en Ute Heidorn en de kostuumontwerper Esther Frommann sturen het wel en wee van de vereniging sinds 2009. De drie brengen snelle en onconventionele toneelstukken met een flinke dosis humor en veel vrouwelijke kracht.

Staatstheater staat momenteel op Treibhaus met „Tennessee Blend“ van Thomas Gassner, Markus Oberrauch en Bernhard Wolf, het best bekend als Feinripp Ensemble. Dit is een opleving, want de western zorgde in het voorjaar van 2022 al voor veel snelheid en rokend geschut in de Remise op Innsbrucker Hauptbahnhof.

Theater Praesent

In het district Dreiheiligen, in de Jahnstraßekunt u de "kleine en bestendige" Theater Praesent. "Het programma is gewijd aan hedendaags drama, heeft een feministische oriëntatie," zegt Michaela Senndie, samen met Elke Hartmann die artistiek directeur is. De kleine off-stage presenteert graag logge, uitdagende stukken die ook door het publiek controversieel worden ontvangen.

Een eigen zaal is zowel een zegen als een vloek in de zogenaamde onafhankelijke scene. Vorm geven aan vrijheid betekent ook het onderhouden van een infrastructuur. De twee directeuren werken als een duo voor alles - van boekhouding tot perswerk tot de selectie van toneelstukken of de voorbereiding van evenementen, alles is in hun handen. Na Sergej Goessner's „Lauwarm“ was er in december een opleving te zien met „All das Schöne“ van Duncan Macmillan, zou een opleving te zien zijn in december. Eind januari 2023, Theater Praesent gaat uit: Het sportspel „Körper am Ende der Welt“ van Carina Dürig en Marion Rothaar zal worden uitgevoerd op de „BRUX – Freies Theater Innsbruck“ uitgevoerd.

Triebwerk7

Wereldpremières en de ontwikkeling van eigen stukken behoren ook tot de centrale aandachtspunten van „Triebwerk7“ Michaela Senn maakt deel uit van het vierkoppige managementteam. Na een productie op „Ferrarischule“ (lees het artikel daarover hier ), presenteerde de vereniging onlangs „wir: im berg“ de auteur Miriam Unterthiner. Het stuk werd gecreëerd als een coproductie met het theater Dekadenz in Brixen (Zuid-Tirol).

Met het "performatief in kaart brengen" van Brenner Basistunnels verwees Triebwerk7 opnieuw naar zijn doelstelling om ruimte te geven aan experimentele, interdisciplinaire vormen van theater. Als mozaïeksteentjes toonde „wir: im berg“ facetten van het thema van de berg, het begrip "graven" en de noord-zuidverbinding, en scènes die tot een beeld werden samengevoegd. De vereniging heeft geen eigen zaal. Voor „wir: im berg“ koos Triebwerk7 het reeds genoemde BRUX.

BRUX – freies Theater Innsbruck

Het culturele centrum werd in 2012 geopend in de Wilhelm-Greil-Straße ontwikkelt geen eigen stukken, maar stelt zijn professioneel uitgeruste infrastructuur ter beschikking van creatieve kunstenaars - dankzij genereuze overheidsfinanciering tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. De laatste jaren is BRUX dan ook uitgegroeid tot een interessant adres voor al wie houdt van hedendaagse kunstvormen.

Westbahntheater

En dit brengt ons bij de laatste geselecteerde fase, de Westbahntheater. Het pand in het voormalige Konsum in de Feldstraße 1a achter de Westbahnhof is misschien wat verborgen, maar het programma is de moeite waard. Vanaf het begin is de Westbahntheater gebaseerd op een samenspel van professionele en amateur-acteurs. Naast puur professionele ensembles staan er ook steeds weer gemengde ensembles op het podium.

Onder leiding van de acteur Konrad Hochgruberin de afgelopen 20 jaar heeft Westbahntheater zich gevestigd als een vaste waarde in Innsbruck. Elk jaar zijn er drie tot vier producties te zien. De nadruk ligt op toneelstukken die op subtiele wijze iets vertellen over het heden. "Ze behandelen de actualiteit niet op een opvallende manier, maar als het ware tussen de regels door," zegt Konrad Hochgruber.

Zo katapulteerde de première van Alberto Fortuzzi's „Maddalena“ (november/december 2022) het publiek terug naar 1750 in Venetië, naar Teatro Sant' Angelo. Maar het onderwerp is even actueel als altijd. De hoofdpersoon Goldoni wil het theater hervormen, iets nieuws aandurven, weg van de Commedia dell'Arte, naar serieuze stukken, karakterstudies, uit het leven gegrepen stukken. Hij heeft hiervoor bondgenoten nodig en vindt ze.

De buitenpodia van Innsbruck zoeken en vinden bondgenoten in een publiek dat nieuwsgierig is naar nieuwe dingen. Met veel passie bieden zij het hele jaar door geëngageerd, fris en vernieuwend theater voor alle smaken. Een blik op de evenementenkalender van innsbruck.info laat de diversiteit zien - en die is de moeite waard. Omdat er veel te ontdekken valt in de off-scene.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen