IMG_20211122_122047-01
23 november 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Wat mag er in geen enkel Oostenrijks huishouden ontbreken in de aanloop naar Kerstmis? Dat klopt, de adventskrans. Klassiek gebonden met groene sparrentakken, modern met exotische planten zoals eucalyptus, een mooie schikking of een mooi versierde schaal - de mogelijkheden zijn legio. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de vier kaarsen die vanaf de eerste advent elke zondag worden aangestoken. Weinig mensen weten dat de adventskrans oorspronkelijk veel meer kaarsen had - namelijk 20 kleine rode kaarsen en 4 grote witte kaarsen. In de loop der tijd is hij "verkleind", wat veel praktischer is, want wie heeft er plaats voor zo'n grote krans. De oorspronkelijke symboliek, de toename van het licht als uitdrukking van de stijgende verwachting van de geboorte van Jezus+, is er nog steeds. En zelfs wie helemaal niets met het christelijk geloof heeft, kan een beetje licht goed gebruiken in de donkere winter en in woelige tijden als deze.

ZELFGEMAAKT MET VEEL LIEFDE

We knopen onze adventskrans al jaren zelf. Voor mij is het het begin van de periode vóór Kerstmis - een mooie traditie die de bezinningstijd inluidt. In dit artikel wil ik u laten zien hoe we onze klassieke adventskrans met sparrentakken maken. Bovendien vindt u alternatieven die snel te maken zijn en waarvoor u bijna alles al in huis hebt of in de natuur kunt vinden.

1. DE KLASSIEKER: ADVENTSKRANS MET SPARRENTAKKEN

WAT JE NODIG HEBT:

 • Strokrans (verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken)
 • Dennentakken
 • Snoeischaar (om de dennentakken op maat te knippen)
 • Draad (bij voorkeur groen, je ziet het niet zo goed tussen de takken)
 • 4 kaarsen
 • Kandelaar
 • Decoratie (er zijn geen grenzen aan uw verbeelding. Gebruik wat je in huis hebt, noten (goudgespoten zijn ze bijzonder mooi), kaneelstokjes, gedroogde sinaasappelschijfjes, kleine kerstboomballetjes...)
 • Hete lijmpistool (geen must, maar handig om de versieringen vast te maken)

DIT IS HOE HET GEDAAN WORDT:

Knip kleine takjes van het sparrengroen en leg een stuk of vijf takjes bij elkaar op de bovenkant van de strokrans. Laat de onderkant vrij, want u wilt dat uw krans stabiel op een bord staat. Houd de takjes met één hand stevig vast en wikkel de andere hand ongeveer drie keer met ijzerdraad om het onderste deel van de krans. Knip de draad niet door. Leg nu de volgende bundel takjes iets verschoven (als visschubben) over het uiteinde van de reeds bevestigde takjes. Ga zo door tot de krans af is.

Nu komt het leukste gedeelte: het versieren. We wilden een beetje wintergevoel in de flat en hebben de krans eerst bespoten met sneeuwspray. De standaards inclusief kaarsen kunnen gewoon in de krans gestoken worden. Verder hebben we de krans versierd met kerstballen en gouden noten. De beste manier om ze op hun plaats te houden is ze vast te maken met een hete lijmpistool. En voilà: Onze zelfgemaakte adventskrans is klaar.

Als u liever iets exotischer wilt, kunt u meer dan alleen sparrentakjes gebruiken voor de binding. Eucalyptus takken zijn zeer trendy. Maar ook buxus of andere twijgen uit de tuin zijn een mooie blikvanger tussen de sparrentakken.

2. NIETS GEBEURT ZONDER MOS

Deze moskrans is een adventskrans die helemaal geen takken nodig heeft, maar toch groen is en naar het bos ruikt.

WAT JE NODIG HEBT:

 • Strokrans (te koop bij de bouwmarkt)
 • Mos (verschillende soorten als je wilt)
 • Draad (ik heb gouddraad gebruikt)
 • 4 kaarsen
 • Kandelaar
 • Decoratie (ook hier, zoals altijd, zijn er geen grenzen aan uw verbeelding. Ik heb gedroogde sinaasappelschijfjes, hoorntjes en noten gebruikt
 • Eventueel een hete lijmpistool

DIT IS HOE HET GEDAAN WORDT

Zorg ervoor dat uw mos schoon is en vrij van bosdieren. Ik doe het in een zeef onder warm water en laat het dan drogen op een handdoek. Als je eenmaal schoon mos hebt, ben je klaar om te gaan. Net als bij de klassieke krans met sparrentakken, legt u het mos rond de bovenkant van de strokrans en omwikkelt u hem met draad. Ik vind het niet erg als je de draad kunt zien. Integendeel, als je gouddraad gebruikt, kan het er heel decoratief uitzien. Wanneer uw krans met mos is omwikkeld, zet u de standaards en kaarsen erin en versiert u hem zoals u wilt.

Ik denk dat natuurlijke materialen bijzonder goed passen bij een krans gemaakt van mos. Wat dacht je van kaneelstokjes, nootjes, kafjes of gedroogde sinaasappelschijfjes? Deze laatste ruiken erg lekker en zijn heel gemakkelijk thuis te maken. Snijd de sinaasappels in plakjes van een tot twee centimeter dik en leg ze op een keukenpapiertje op de radiator. Dit duurt echter enkele dagen en u moet niet vergeten de sinaasappelschijfjes elke dag om te draaien en het keukenpapier te vervangen, anders gaan ze schimmelen. Als u minder geduld hebt of geen radiator, kunt u de sinaasappelschijfjes ook gewoon in de oven drogen. Zet ze op een rooster in de op ongeveer 100 graden voorverwarmde oven gedurende twee tot drie uur. Ook hier moet u de plakjes steeds weer omdraaien.

LAST-MINUTE KRANS: ALS HET SNEL MOET GAAN

Als je niet veel tijd wilt besteden aan knutselen of veel materialen wilt kopen, heb ik een idee dat werkt als een klok. De ideale krans voor iedereen die snel klaar moet zijn! Je hebt alles wat je nodig hebt thuis of je kunt het gemakkelijk vinden tijdens je volgende boswandeling.

Wat je nodig hebt:

 • Een bloempotschotel of een bord
 • Moss
 • 4 potjes (bv. jampotjes)
 • 4 kaarsen
 • Versieringen (wat je in huis hebt)

DIT IS HOE HET GEDAAN WORDT:

Het kan niet eenvoudiger: Zet de vier potten op de bloempot onderzetter. Bekleed de overgebleven vrije ruimte met mos. Doe de kaarsen in de potten en je bent klaar. Als je zin hebt, en ja, ik zou het aanraden, versier je adventsbord dan wat meer. Het ziet er leuk uit als je een mooie strik rond de glazen knoopt, er een paar kerstballen of gedroogde sinaasappelschijfjes op drapeert en je bent klaar.

Ik hoop dat ik je een beetje kon inspireren. Ik wens u een vredige en bezinnende adventstijd - ook als alles anders loopt dan gepland. Informatie over de huidige Covid-maatregelen en de lockdown vindt u hier.

KOKEN, KNUTSELEN & WINKELEN IN INNSBRUCK

Als je nog op zoek bent naar meer knutselideeën, dan vind je ze hier. Kerstrecepten zijn verkrijgbaar bij Nadja, zoals deze zoete cadeau-ideeën. Over cadeaus gesproken, vorig jaar hadden we dezelfde situatie als dit jaar - daarom heeft Lea een lijst van online winkels in Innsbruck voor u samengesteld - neem een kijkje.

Soortgelijke artikelen