dsc-4039-hdr-bearbeitet
16 september 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Sulzkogel in Kühtai is een van de gemakkelijkste drieduizenders in Tirol. Een lonende excursie die een uniek landschap onthult. Want: Op de top van de Sulzkogel wacht u een adembenemend uitzicht. Op mijn laatste tocht had ik ook mijn camera bij me voor deze prachtige alpine ervaring.

WE GAAN VROEG IN DE MORGEN

Ik begin om 9 uur bij het dalstation van de Dreiseen-kabelbaan in Kühtai. Vanaf daar brengt de stoeltjeslift me naar het bergstation. Eenmaal boven, wandel ik over de bosweg in de richting van het Finstertal stuwmeer. Onderweg passeer ik twee prachtige bergmeren. Overigens is het gebied hier ook een ideaal zomerverblijf voor de Tiroolse schapen, die u onderweg zeker kunt tegenkomen. Ze voelen zich hier duidelijk thuis. Dankzij de weelderige alpenweiden en de frisse lucht. Terwijl zij met plezier grazen, volg ik de route tot ik uiteindelijk bij het turkoois-blauwe stuwmeer aankom.

HET FINSTERTAL RESERVOIR

Een imposante damwand vormt de grens van het Finstertal stuwmeer. Turquoise water, het soort dat je meestal alleen in het Caribisch gebied ziet. Na de eerste prachtige indrukken, wandel ik oostwaarts langs het meer en volg het pad naar het einde van het stuwmeer. Vanaf daar gaat het pad verder bergopwaarts, langs twee prachtige natuurlijke watervallen. Ik volg altijd de markeringen van het pad en blijf klimmen naar het zadel ten zuiden van de top.

DE WEG NAAR DE TOP

Nu ga ik verder langs de zuidelijke bergkam naar de top. Het pad leidt me over rotsblokken en steenslag: dit vergt zelfverzekerdheid, uithoudingsvermogen en conditie. In dit terrein is het ook essentieel om uit te kijken voor mogelijk vallend gesteente.

DE SUMMIT

Op de top aangekomen, word ik beloond met een prachtig uitzicht over de Stubaier Alpen. Ik zoek een rustig plekje op en geniet van het adembenemende uitzicht op 3.016 meter boven de zeespiegel. Naar beneden kijkend, siert het Finstertal stuwmeer het unieke panorama. Rechts van het kruis op de top staat een klein herdenkingskruis.

DE ONTDEKKING

De afdaling volgt dezelfde route als de beklimming. Bij het stuwmeer in het Finstertal hebt u twee mogelijkheden: ofwel neemt u de bosweg ofwel het pad terug naar beneden in het dal. Onderaan lokt een heerlijke beloning voor de wandeling me naar de Dortmunder Hütte. Hier geniet ik van mijn Kaiserschmarren met een prachtig Alpenpanorama. Ik weet niet wat mooier is: het uitzicht op mijn bord of het landschap rondom.

Opgelet: De Sulzkogel kan als relatief gemakkelijk worden beschouwd voor een berg van 3.000 meter. Maar je bent nog steeds in hoog alpine terrein hier. Dit vereist voorzichtigheid, zelfverzekerdheid en de juiste uitrusting. Hierboven draag je zeker stevige wandelschoenen. Meer tips voor de juiste uitrusting vindt u op deze pagina.

Als u op zoek bent naar een buitengewone bergervaring, bent u misschien ook geïnteresseerd in mijn blogpost over"Zonsondergangtochten in Kühtai".

NUTTIG AAN DE LINKERKANT:

Innsbruck Card met inbegrepen bergtreinritten

Welkomstkaart met kortingen en inbegrepen diensten

Kühtai

VVT voor regionaal openbaar vervoer

Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica

Dortmunder Hut

Soortgelijke artikelen