DSC00001tvb
22 mei 2017
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Innsbruck is een kleine stad en het gebied tussen de hoge alpentoppen, in het dalbekken van Innsbruck, is beperkt. Toch verschillen de wijken van onze provinciehoofdstad nogal van elkaar. Van de middeleeuwse oude stad, tot het klassieke dorpsbeeld, tot ultramoderne architectuur, alles is aanwezig. Recreatiegebieden en veel groen zijn natuurlijk niet te missen.

Ik ben voor u naar de wijken gegaan en dacht, ik zal één karakteristieke foto per wijk plaatsen om u te laten zien hoe veelzijdig Innsbruck is. Een zeer moeilijke taak, zoals ik later besefte.

Allerheiligen

Net als Amras werd Allerheiligen in 1938 bij de provinciehoofdstad gevoegd toen Höting bij Innsbruck werd ingelijfd. Allerheiligen maakt deel uit van Hötting, maar wordt ook vaak als een op zichzelf staand stadsdeel gezien. Het is hoofdzakelijk woongebied en ligt boven de luchthaven aan de voet van de Nordkette. Ik heb het uitzicht vanaf Galgenbühel als foto gekozen. Hier kunt u de activiteiten van de luchthaven prachtig volgen en het uitzicht reikt ver over de daken van de stad tot aan de Patscherkofel en de Glungezer.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Allerheiligen

Allerheiligen – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Amras

Het district Amras werd in 1938 bij Innsbruck ingelijfd. Een oude dorpskern met talrijke boerderijen en de kerk getuigen van de vrij late annexatie bij de provinciehoofdstad. Naast vele woongebouwen vindt u er de grote Oostbegraafplaats, het DEZ-winkelcentrum en het imposante Ambras-kasteel. Voor mij beschrijft het kasteel Amras het best, aangezien het direct boven het vroegere dorp ligt en al van verre zichtbaar is.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Schloss Ambras

Ambras Kasteel – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Arzl

Arzl is mijn thuis. En ik praat graag over “mijn” Arzl. Het is modern, maar heeft nog steeds een dorpskern met oude boerderijen. Aan de voet van de Nordkette is er veel groene ruimte en bos. Hier vindt u traditionele dorpsgebruiken en toch bent u in een paar minuten in het stadscentrum. Arzl maakt deel uit van de zogenaamde MARTHA-dorpen (Mühlau-Arzl-Thaur-Rum-Absam) en maakt sinds 1940 deel uit van het stadsgebied. De Calvarieberg, die overal bovenuit torent, is zeker de meest opvallende indruk van dit gebied. Daarom koos ik de kleine, prachtige kapel op de Kalvarienberg voor mijn karakteristieke foto van Arzl.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Arzl

De Calvarieberg in Arzl – Foto: Danijel Jovanovic

Fotografie

Hötting

Naast Wilten is Hötting het gebied met de vroegste sporen van bewoning in het gebied van het huidige Innsbruck. Hötting ligt aan de voet van de Nordkette en ligt vrijwel geheel op een helling. Hötting fascineert met oude boerderijen, veel culturele traditie (clubs, herbergen, enz.) en een prachtig uitzicht op het stadscentrum van Innsbruck. Voor mij is Hötting vooral het uitzicht op de oude stad en de toren van de oude kerk.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Hötting

De oude gotische kerk van Hötting – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Höttinger Au

Als ik aan Höttinger Au denk, denk ik vooral aan kilometerslange promenades langs de Inn en veel groen. De wijk is voornamelijk woongebied, dus hier is een foto van de oevers van de Inn met de Nordkette.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Höttinger Au

De Inn promenade in de Höttinger Au – lokale recreatie in het midden van de stad – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Hungerburg

Het gebied Hungerburg staat ook bekend als Hoch-Innsbruck. Kenmerkend zijn hier de villa’s, de kabelbanen Hungerburg en Nordkettenbahn en vooral het adembenemende uitzicht hoog boven de provinciehoofdstad.

Uitzicht vanaf Hungerburg – fenomenaal, vooral ’s nachts – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Igls

Igls ligt aan de voet van de plaatselijke berg van Innsbruck, de Patscherkofel. Voor mij zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom kies ik hier voor de luchttram, die al decennialang zowel plaatselijke bewoners als gasten naar boven brengt op de met geschiedenis doordrenkte plaatselijke berg. Tijdens een ritje met de oude kabelbaan over de pistes en het ijskanaal kunt u de flair van de twee Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 goed voelen. De luchttram is deze zomer nog in bedrijf en zal komende winter worden vervangen door een nieuwe kabelbaan. Een must voor nostalgici, een laatste rit.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Igls

Alleen deze zomer – de oude luchttramlijn in Igls – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Kranebitten

Kranebitten ligt iets verder van de stad in het westen. Hier vindt u vooral recreatiegebieden aan de oever van de Inn. Zonsondergangen zijn hier bijzonder mooi en u kunt de vliegtuigen zien opstijgen en landen op het vliegveld.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Kranebitten

Plaatselijke recreatie aan de Inn, uitgestrekte rivieroevers – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Mariahilf

Naast het Gouden Dak is Mariahilf waarschijnlijk het meest gefotografeerde motief in Innsbruck. De kleurrijke huizenrij langs de Inn komt in elk reisfotoboek voor. Daarom, zonder twijfel, is dit motief ook mijn Mariahilf motief.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Mariahilf

Classic bij zonsondergang – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Mühlau

Samen met Arzl is Mühlau een van de zogenaamde Martha-dorpen die bij de stad Innsbruck horen. Voor mij is Mühlau vooral een plaatselijk recreatiegebied, het vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten naar het Nordkette-gebergte, en het zeer gewaardeerde drinkwater van Innsbruck, dat de stad hier vanuit de Mühlau-tunnel van de beste kwaliteit voorziet. Mühlau heeft nog steeds een zeer dorps karakter. De mooie parochiekerk kenmerkt de wijk.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Mühlau

Prachtig Mühlau aan de voet van de Nordkette – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Olympisch dorp

Het Olympisch Dorp wordt gekenmerkt door veel hoogbouw. In de loop van de twee Olympische Spelen, 1964 en 1976, werden hier twee olympische dorpen gebouwd. Vandaag kun je ze niet meer van elkaar onderscheiden. In één park zijn de Olympische ringen en jaartallen op een steen afgebeeld en herinneren aan het vroegere gebruik van dit gebied.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Olympisches Dorf

1964 en 1976 – twee jaren die Innsbruck onderscheiden als sportstad – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Pradl

Als u mij zou vragen waar Pradl ligt, zou mijn antwoord waarschijnlijk zijn zoals dat van veel Innsbruckers: van het station tot de Südring, van de Sill tot de Inn. Zo zou je het ongeveer kunnen omschrijven. In het algemeen komen deze vragen over districtsgrenzen vaak aan de orde en zijn zij vaak een bron van gesprek tussen de plaatselijke bevolking. Als ik aan Pradl denk, denk ik vooral aan het Rapoldipark, de grote kerk, oude huizen en het Tivoli-zwembad en het Tivoli-stadion. Ik koos de parochiekerk van Pradl, voor mij het symbool van dit deel van de stad.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Pradl

Pradl Parochiekerk nabij Rapoldi Park – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Reichenau

Reichenau is in de eerste plaats een woonwijk, die deels wordt gekenmerkt door hoogbouw. Het district ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Sill en Inn en biedt een prachtig recreatiegebied.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Reichenau

Samenvloeiing van de Sill en de Inn in Reichenau – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Rossau

De Rossau ligt aan de zuidoever van de Inn tussen Amras en het Olympisch Dorp. Het is voornamelijk een industrieel en commercieel gebied, maar biedt een zeer mooie groene oase met de steengroevevijver.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Rossau

De steengroevevijver in Rossau – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Saggen

Een van de mooiste wijken van Innsbruck is Saggen. Dankzij de vele mooie huizen spreken velen ook wel van de villawijk van Innsbruck. De viaductbogen van de spoorlijn naar het centraal station in het stadscentrum zijn ook kenmerkend voor dit deel van de stad. In de Claudiastraße vindt u kleurrijke huizen, villa’s en een adembenemend uitzicht op de Serles – mijn foto voor Saggen.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Saggen

Claudiastraße met zicht op de Serles en de viaductbogen – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Sint Nicolaas

Sankt Nikolaus ligt aan de noordelijke oever van de Inn en onder Hötting. De zogenaamde “Koatlackn” is tot ver buiten Innsbruck bekend, en sommige mensen stellen dit woord over het algemeen gelijk met de inwoners van Innsbruck. De “Koatlackler” zijn vooral in de Innstraße te vinden. De kleurrijke huizen van de straat zetten het beeld van Mariahilf aan de andere kant van de Innsbrücke voort. Daarom staat deze straat voor mij symbool voor Sinterklaas.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Sankt Nikolaus

Innstraße in Sankt Nikolaus met talrijke winkels en cafés – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Wilten

Wilten strekt zich uit van de Bergiselschanze tot de Triumphpforte en van de Inn tot het centraal station. Oude, kleurrijke, aaneengesloten huizen met grote binnenplaatsen vormen de straten. De Andreas-Hofer-Straße is een heel bijzondere straat, en daarom heb ik die gekozen voor de foto van Wilten. Kleurrijke architectuur, het uitzicht op de Nordkette, tramrails en vele, deels alternatieve winkels maken deze straat bijzonder.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Wilten

Andreas-Hofer-Straße – kleurrijk in alle opzichten – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Het centrum van de stad

Voor mij bestaat het stadscentrum uit drie dingen: de oude binnenstad, de Maria-Theresien-Strasse en de Museumstrasse. Innsbruck’s voetgangerszone rond de Annasäule met uitzicht op de Nordkette is gewoonweg bijzonder, het Goldenes Dachl en de oude stad een lust voor het oog. Daarom staan hier, bij wijze van uitzondering, twee foto’s.

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Altstadt

Het stadscentrum – Maria-Theresien-Straße met Nordkette – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Ein Bild, ein Stadtteil - Innsbruck, Innenstadt

Alstadtbrunnen met uitzicht op de Goldenes Dachl – Foto: Danijel Jovanovic Fotografie

Aan een korte tocht door de wijken van Innsbruck is nu een einde gekomen. De provinciehoofdstad is zo divers en opwindend. Elk afzonderlijk district zou zoveel fotomotieven bieden dat het buiten het bestek van dit artikel zou vallen. Het beste is om zelf op onderzoek uit te gaan. Ik wens u veel plezier en kan u de Innsbruck Card ten zeerste aanbevelen.

Soortgelijke artikelen