12_Dubsek_©Susanne-Gurschler
01 maart 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het kan zijn dat niet-muzikanten de kleine winkel in de Andreas-Hofer-Straße in het stadsdeel Wilten van Innsbruck voorbijlopen, maar voor muzikanten is het "de Dubsek" een van de eerste adressen in Tirol als het gaat om muziekinstrumenten. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de verkoop, het onderhoud en de reparatie van koper- en houtblaasinstrumenten, gitaren en percussie.

In de werkplaats maakt Nora Dubsek trompetten, bugels, tenorhoorns, trombones, posthoorns en tamboerstokken. Ze knutselt met haar koperinstrumenten met nauwgezetheid en passie.

VAN DE TROMBONE NAAR INSTRUMENTENBOUW

Samen met haar man Jared Egger-Dubsek nam ze het bedrijf in 2016 over van haar vader Karl Alois en leidt het nu verder in de derde generatie. Dat was niet duidelijk vanaf het begin. Het is waar dat Nora als kind en tiener veel tijd in de werkplaats doorbracht. Maar pas toen zij op 14-jarige leeftijd trombone begon te spelen, groeide ook haar passie voor koperinstrumenten. Na de middelbare school ging zij in de leer als koperblaasinstrumentenbouwer. "Mijn vader heeft ons nooit onder druk gezet. Wij kinderen konden leren wat we wilden," benadrukt Nora. Maar natuurlijk is hij blij dat zij het bedrijf heeft overgenomen dat grootvader Karl Adolf in 1947 heeft opgericht.

LANG TRADITIE

Een foto van zijn grootvader hangt in de werkplaats, die zich op enkele minuten lopen van de winkel in de Peter-Mayr-Straße bevindt. Geboren in Wenen, was hij na de tweede wereldoorlog naar Tirol verhuisd. Er was een grote behoefte aan makers en reparateurs van koperinstrumenten. Kopermuziek maakt immers als geen ander deel uit van de Tiroolse traditie. Overigens, het heeft zijn oorsprong in de militaire bands. Zij gaven openbare concerten, speelden in herbergen en koffiehuizen en verrijkten zo het muzikale leven van de stad.

"Opa ging van band naar band met zijn fiets en gereedschapskist om de instrumenten te repareren," zegt Nora Dubsek. Uiteindelijk opende hij zijn eigen werkplaats in het Stöckl-gebouw aan de Peter-Mayr-Strasse 23.

WORKSHOP IN VROUWENHANDEN

Vandaag zit zijn kleindochter aan de werkbank, zaagt en hamert, tikt en soldeert. Er zijn vele stappen nodig om een instrument van hoge kwaliteit uit plaatstaal te vervaardigen. Nora zal ze graag uitleggen. Zij toont de grondstof, het snijden, het in elkaar grijpen van de metalen uiteinden, de soldeernaad, en demonstreert hoe de afzonderlijke onderdelen worden gebogen, gevormd en op elkaar afgestemd.

Nora Dubsek maakt niet alleen koperblaasinstrumenten, ze ontwikkelt ze ook verder. Zo sleutelde zij enkele jaren aan een nieuwe schuiftrombone samen met Craig Hansford, solotrombonist van het Tiroler Symfonie Orkest. Naast de Dubsek trombone zijn er ook concertfluithoorns, concerttrompetten en tenorhoorns van het merk Dubsek.

DE POST IS ER!

Een andere specialiteit van het huis zijn posthoorns. De instrumentmaker gebruikt een originele posthoorn van het keizerlijke en koninklijke postkantoor uit 1866 als historisch model. En Nora leidt leerlingen op. Lea Friedrich is in haar derde leerjaar en zal binnenkort haar opleiding afronden, Verena Fresner is onlangs begonnen. Messinginstrumenten maken, zoals Nora Dubsek laat zien, past ook perfect in vrouwenhanden.

PERFECTE TAAKVERDELING

Jared houdt zich vooral bezig met advies en verkoop, maar helpt Nora ook een handje in de werkplaats en voert reparaties uit. "We vullen elkaar perfect aan. Ik ben niet zo goed in verkopen, Jared is een getrainde kantoorbediende," zegt Nora Dubsek en lacht. Hoe kan het ook anders dat ze elkaar in de muziekband hebben ontmoet?

Op de eerste verdieping boven de werkplaats in de Peter-Mayr-Strasse, richtten de twee een Brasscenter een koperen centrum op te zetten. Musici kunnen hier op hun gemak verschillende instrumenten uitproberen - uit eigen produktie, maar ook van geselecteerde fabrikanten. Trombones, tuba's en tenorhoorns, trompetten, bugels en hoorns in verschillende uitvoeringen schitteren in de competitie.

OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN

In de winkel in de Andreas-Hofer-Straße daarentegen ligt het accent op gitaren, houtblazers en slagwerk. De kamertemperatuur en -vochtigheid zijn aangepast aan de instrumenten. Want, wat veel mensen niet weten, gitaarhout reageert gevoelig op temperatuurschommelingen of warmte.
Hoe kostbaarder een gitaar, hoe belangrijker regelmatig onderhoud en de juiste verzorging zijn. Het moet één keer per jaar worden geolied, anders zal het hout na verloop van tijd barsten. Vloerverwarming, die tegenwoordig zo populair is, is ook niet goed voor het instrument. "Als het mogelijk is, moet je de gitaar bij de muur opbergen, omdat het daar minder warm is," adviseert Jared Egger-Dubsek.

Bij de aanschaf van een instrument geeft Dubsek niet alleen waardevolle tips, de instrumenten worden ook vakkundig onderhouden en gerepareerd. "Een online dealer kan deze uitgebreide service niet bieden," benadrukt hij. En dat is wat de klanten waarderen. Zij komen van heinde en verre om advies te krijgen en hun individuele instrumenten te laten maken.

Musikinstrumente Dubsek
Andreas-Hofer-Straße 19
Tel.: +43 512 587302
E-mail: musik@dubsek.at
www.dubsek.at
Openingstijden: Ma-vr 08:30 tot 12:00 en 14:30 tot 18:00, za 09:00 tot 12:00

Brasscenter Dubsek
Peter-Mayr-Straße 23 (in het Stöckl-gebouw)
Tel.: +43 512 587302
Openingstijden: op afspraak

Er zijn tal van andere blogberichten over spannende ambachtelijke bedrijven in en rond Innsbruck - bijvoorbeeld hier, hier of hier.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen