P2340114tvb
19 april 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De lente is aangebroken en de sneeuw in de bergen begint te smelten. Lentebloemen en -bomen bloeien in het dal, terwijl de winter nog steeds heerst op de bergen rond Innsbruck. Maar in deze weken smelt de sneeuw ook hoog in de bergen. Dan kun je op de berghellingen vaak beelden herkennen die de sneeuw op de rotsen tekent. We noemen ze "Ausaperungsfiguren".

Of het nu Nordkette, de Serles of de Patscherkofel is: in de lente worden er veel verschillende figuren zichtbaar op onze bergen. Meestal komen ze elk jaar terug. Door de smeltende sneeuw vallen de rotsen weer op. Met een beetje fantasie kun je de "Ausaperungsfiguren" herkennen. Ze zijn vaak bekend bij ervaren Innsbruck-bewoners, maar niet zozeer bij jongere generaties. Een goede reden om onze kennis van de bekende Ausaperungsfiguren op te frissen. Hun naam komt overigens van het woord "aper". Het beschrijft de toestand van de sneeuw als het warmer wordt: zacht en vaak blijven er alleen resten over.

De valkenier

Ik ben opgegroeid in Mühlau in de buurt van Innsbruck, waar ik al op jonge leeftijd kennismaakte met een van de beroemdste valkfiguren: de valkdrager.

Hij verschijnt elk jaar op dezelfde plek onder de bergkam naar Rumer Spitze. Afhankelijk van hoe streng de winter was, is hij soms al begin april te zien, soms pas in mei. Voor mij als klein kind was het altijd leuk om op weg naar de basisschool via de parochiekerk van Mühlau omhoog te kijken naar Nordkette om de valkdrager te zien. Met de valk op zijn hand en de baret met veer is hij eigenlijk makkelijk te herkennen. Als je hem eenmaal gevonden hebt, zul je waarschijnlijk elk voorjaar aan hem denken als je naar onze mooie Nordkette kijkt. Voor iedereen die hem niet meteen herkent, vind je hieronder de oplossing.

De heks

Je kunt de heks vinden op de Brandjoch. Ze is beter zichtbaar vanuit het oosten van de stad en als je niet te steil naar de Brandjoch loopt.

Waterdrager, priester, bediende & co

Ik wil niet te veel verklappen en jullie zelf laten zoeken. Met een beetje fantasie vind je de andere figuren vast zelf wel.

Ik heb een tekening voor jullie bijgevoegd. Deze hangen elk voorjaar in de bakkerij Kröll op Riesengasse in de oude binnenstad van Innsbruck. Een traditie, zeg maar.

Zoek naar de waterdrager op Gleirschspitze, de boerenknecht op Langen Sattel of de breiende vrouw op Serles. De jager op Patscherkofel wacht ook om gevonden te worden. Er staat zelfs een teckel naast hem. Je moet geduld hebben. Ik heb ze dit jaar nog niet allemaal gevonden en je ziet ze vaak maar een paar dagen. Houd je ogen open en veel plezier met zoeken!

De oplossing voor de valkenier en de heks

In de laatste weken van april en de eerste weken van mei moet je je ogen openhouden en een beetje zoeken als je naar onze omringende bergen kijkt. Het zicht zou in deze periode op zijn hoogtepunt moeten zijn. Helaas is het niet mogelijk om exacte data te geven. Late sneeuwval of verschillende weersomstandigheden zorgen ervoor dat de sneeuwkappen niet elk jaar op hetzelfde tijdstip zichtbaar zijn.

Veel plezier met zoeken!

Alle foto's © Danijel Jovanovic Photography - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Soortgelijke artikelen