Eichhof
17 juli 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het woord "excursie" lijkt in onze dagen weer in zwang te komen. Is het misschien een terugkeer naar het mooie en eenvoudige, het 'kleine geluk'? Goethe beschreef reeds 200 jaar geleden een concentratie op de onmiddellijke omgeving in zijn "Erinnerungen":

"Wil je nog verder dwalen? Zie je, het goede ligt zo dichtbij. Leer alleen het geluk te grijpen. Want geluk is er altijd."

Ik cultiveer al jaren een soort van "zelfbeheersing" als het op reizen aankomt. Tijdens mijn excursies en verkenningen in Tirol ontdek ik steeds weer schoonheden in onze directe omgeving waarvan ik mij nauwelijks bewust was en die ik zelfs in een boek heb samengevat. Op mijn excursies hebben herbergen een speciale betekenis als stopplaatsen voor verfrissingen.

De 'historische' excursieherbergen in het hart van Tirol

Ik zou u daarom enkele bijna 'historische' herbergen in de buurt van Innsbruck willen aanbevelen. De meeste liggen aan gezellige, kleine wandelroutes, genesteld in prachtige landschappen en zijn een waar genot voor wandelaars. Tegenwoordig zijn echte excursieherbergen meestal te herkennen aan het feit dat ze een kinderspeelplaats hebben.

Het zijn ook de regionale delicatessen die deze etablissementen onderscheiden. En die worden dan weer meestal geserveerd op uitgestrekte terrassen met een fantastisch uitzicht. En wie graag koffie en gebak eet in een prachtig landschap, is ook van harte welkom in deze huizen.

Als ik nu zeven herbergen presenteer, is dat een zeer persoonlijke selectie, geheel naar mijn smaak. Er zijn nog veel meer van dergelijke inrichtingen, maar een opsomming zou tot "oneindigheid" leiden. Mijn dank gaat uit naar het stadsarchief van Innsbruck, dat mij oude foto's ter beschikking heeft gesteld uit zijn - men zou kunnen zeggen sensationele - collectie en waarvan de website niet zonder reden een van de beste sites in zijn soort is in Oostenrijk.

Gasthof Eichhof in Natters, de klassieker voor uitstapjes

Ik begin met een uitspanning die voor mij zo terecht doet denken aan een ooit zo geroemd woord: de zomerretraite. Niet alleen de architectuur van het "Waldgasthof zur Eiche" in Natters is weinig veranderd. Ook de gastvrijheid van de familie Stöger is legendarisch. Geen wonder, want het huis maakt al meer dan 100 jaar deel uit van de vaste inventaris van die herbergen waar het alpenleven wordt beoefend.

Hier koffie en gebak drinken na een wandeling is een van de kleine geneugten van het leven die het de moeite waard maken om te leven. Het feit dat er geen WLAN is op de Eichhof is voor mij een prachtig bewijs dat de familie Stöger rust en onthaasting serieus neemt

Landhotel Eichhof, Familie Stöger, Eichhof 4, 6161 Natters, Oostenrijk

Mail: eichhof.natters@aon.at, Web www.eichhof.at, Telefoon: 0043 512 54 66 20

Dagelijks van 13.30 tot 18.00 uur. Attentie: geen lunchkeuken!

Wandeltip: de Andreas Hofer Trail

Het harkveld zou eigenlijk 'hertenveld' moeten heten

Het is bijna niet te geloven: deze zeer populaire excursiebestemming voor de inwoners van Innsbruck werd voor het eerst genoemd in een document uit 1363. Het gebouw, dat nu meer dan 640 jaar oud is, was ooit een Habsburgs jachtslot. Ze hadden hier ook een hertenfokkerij. En het zijn de herten die de boerderij zijn naam geven. Omdat in het Tiroolse dialect, hert wordt uitgesproken als 'Reach'. De "Reachenhof" werd in de loop der eeuwen de "Rechenhof".

Het is niet verwonderlijk dat keizer Maximiliaan I, de laatste ridder, op de Rechenhof heeft gesmuld en zich zeker vermaakt. Als gepassioneerd jager, was het een ideaal basiskamp voor hem. Dat wandelaars het Rechenhof tegenwoordig gemakkelijk kunnen bereiken, is te danken aan de Hungerburgbahn: de verbinding naar het Rechenhof via de Rosnerweg is bijna ideaal.

Het is de sfeer die zorgvuldig wordt gecultiveerd door de familie Speckbacher. Hier wordt traditie hoog in het vaandel gedragen en dat maakt het Rechenhof tot een van de beroemde excursieherbergen van Innsbruck. Ook deze boerderij is nauwelijks van uiterlijk veranderd, wat haar in onze dagen bijzonder aantrekkelijk maakt.

Rechenhof, Rechenhofweg 100, A-6020 Innsbruck

Mail: info@rechenhof.at, Web https://rechenhof.at/

Tel: +43/(0)512/26 25 13

Gesloten op maandag en dinsdag. Anders open van 10:00 tot 18:00 of op afspraak.

Wandeltip: Vertrek vanuit Hungerburg over de Rosnerweg naar Rechenhof.

De Rauschbrunnen, een 'adelaarsnest

Gelegen op een hoogte van 1.060 meter boven de zeespiegel kan Gasthof Rauschbrunnen zeker een 'gastvrije hoogzit' worden genoemd. Vanaf hier is het uitzicht op de provinciehoofdstad die diep onder de boerderij ligt, uniek. Omgeven door groene alpenweiden lijken de Patscherkofel, de Serles en de Kalkkögel bergen dichtbij genoeg om aan te raken. Het grote terras en de kinderspeelplaats nodigen uit tot vertoeven.

De naam komt niet van het feit dat hier altijd veel alcohol is gedronken. Hij kreeg zijn naam omdat het de enige bron in de wijde omtrek was die ook "brulde".

De Rauschbrunnen is bekend en geliefd om zijn gevarieerde snackspecialiteiten en typische Tiroolse alpiene gerechten. De ingrediënten komen uit de eigen landbouwproductie van de herbergiers

Het Alpengasthof Rauschbrunnen is een van de populairste excursiebestemmingen voor de inwoners van Innsbruck en is het hele jaar door geopend (behalve in december, januari en februari). Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad via verschillende wandelpaden. Rechtstreeks vanuit het stadscentrum (vanaf de Marktplatz) bijvoorbeeld in ruim anderhalf tot twee uur, vanuit de herberg Planötzenhof met gratis parkeergelegenheid in ongeveer een uur. De route voert langs het Höttinger Bild, een kleine bergkapel die ook dienst doet als bedevaartsoord.

Gasthof Rauschbrunnen, Berchtoldshofweg 55, 6020 Innsbruck

Mail: rauschbrunnen.innsbruck@gmail.com
Web: www.rauschbrunnen.at

Telefoon: +43 6802254811

Dagelijks geopend behalve dinsdag van 9:00-18:00 behalve bij slecht weer. (Inlichtingen onder bovenvermeld telefoonnummer).

Wandel suggesties

Het Planötzenhof: in werkelijkheid een echt Ansitz

Eigenlijk zou deze herberg een 'Ansitz' genoemd moeten worden. Je zit op de rand van een berg die steil naar beneden helt. En dit biedt een ongelooflijk mooi uitzicht op Innsbruck.

De Planötzenhof is beroemd om zijn wintertuin. Hier een keer gedineerd te hebben is zeker een van die geneugten die bezoekers van Innsbruck niet mogen missen. Het feit dat de familie Heis met veel toewijding en verve hun eigen boerderij runt, komt natuurlijk ook tot uiting in het aangeboden voedsel. Daarom zijn producten van de eigen boerderij in de vorm van delicatessen op het menu te vinden.

De Planötzenhof is altijd een verfrissende stop voor mij. Of ik nu kom van een wandeling over de Höttinger Bild of na een beklimming vanuit de stad, ik kan gewoon niet om de Planötzenhof heen.

Hetzelfde overkwam een fotograaf in 1935. Hij legde zijn wandeling vast met zijn camera, zijn tocht is te lezen op de website van het stadsarchief van Innsbruck https://innsbruck-erinnert.at/ein-herbstspaziergang-rund-um-den-planoetzenhof/

De Planötzenhof is ook bereikbaar met het openbaar vervoer: neem de bus naar de halte Sadrach en vanaf daar is het nog 20 minuten lopen naar de boerderij.

Planötzenhof, familie Heis, Planötzenhofstraße 30, A-6020 Innsbruck

Mail: gasthaus@planoetzenhof.at, Web: www.planoetzenhof.at

Telefoon: + 43 (0)512 274017

Geopend van donderdag tot zondag van 12:00-20:00. Op zondag alleen warm eten tot 19.00 uur.

Gesloten van maandag tot woensdag.

Wandeltip: Vanuit de stad via Hötting. De Planötzenhof is zo goed als 'bewegwijzerd'

De Vogelhut Lans, een speelplaats voor het gezin

In de betrekkelijk korte tijd van haar bestaan heeft deze excursieherberg zich geschaard onder de klassieke Innsbruckse excursieherbergen. De Vogelhütte in Lans ligt direct naast de golfbaan van Lans en is een zeer populaire bestemming, vooral voor gezinnen. Misschien ook omdat de herberg zelfs met het openbaar vervoer te bereiken is. Enerzijds met de Innsbruckse tramlijn 6, de "Waldstraßenbahn". De halte "Mühlsee" ligt in de onmiddellijke nabijheid van de Vogelhütte

De Vogelhütte is eigenlijk een grote kinderspeelplaats, waarvan de ouders kunnen genieten vanaf het uitgestrekte terras. En ook de "catering" is hier quasi "kindvriendelijk": zelfgebakken taarten en de lekkere, zelfgerolde knoedels behoren hier bij wijze van spreken tot de "basisvoorziening".

Snackstation Vogelhütte, Sparbeggweg 53, 6072 Lans

Mail: georgfrick.lans@gmail.com,

Tel: 0660/3797500

Openingstijden in de winter: Dinsdag-zondag 10.00-16.00 uur, zomer: dinsdag-zondag 11.00-18.00 uur. Altijd open op feestdagen

Wandeltip: De rondwandeling Vogelhütte

De Grünwalderhof: Hoge adel onder de herbergen voor uitstapjes

Het Grünwalderhof is een van die herbergen die eeuwen geleden van bijzonder belang waren. Al in 1550 werd hier een "Wirt am Grünwald" genoemd. De boerderij ligt aan een oude wegverbinding, namelijk de oude zoutweg van Hall in de richting van Brenner. Het feit dat het nog steeds in het bezit is van de Prinsen van Thurn en Taxis wijst op het vroegere belang ervan. Nadat keizer Maximiliaan I de Taxis-familie opdracht had gegeven de keizerlijke koerierspost te vervoeren, waren er post- en paardenwisselstations nodig. Het Grünwalderhof was zo'n station. Het is logisch dat passagiers en personeel hier aten.

Wie ooit in onze dagen op het terras van de Grünwalderhof heeft gezeten, zal niet alleen lovend spreken over het unieke uitzicht op het Stubaital en vooral op de Stubaital gletsjer en de majestueus hoog oprijzende Serlesspitze. De onderscheiding als "Tiroolse herberg" wijst op die regionale gerechten die hier in de beste kwaliteit worden geserveerd.

Het varkensgebraad en de Milchkalbl komen uit Neustift in het Stubaital, evenals de Marend, die bestaat uit spek, grijze kaas en boerenbrood. Kaas en boter zijn van de Schlicker Alm.

Het Grünwalderhof is vanuit Innsbruck luxueus met de bus te bereiken. Het busstation ligt praktisch op de drempel van de herberg.

Grünwalderhof Ribis Gastronomie GmbH, Römerstraße 1, A - 6082 Patsch

Mail: info@gruenwalderhof.at Web: www.grünwalderhof.at

Tel: +43 512 377304

Wandeltip: Naar Igls met de J-Bus, vanuit het dorpscentrum in de richting van Goldbichl en Grünwalderhof

De Gramarthof - ijstijd op een hoog niveau

Voor mij staan twee dingen voor de wijk "Gramart" in Hötting: er is de prachtige volksmuziekgroep"Gramartmusig", die de naam van dit kleine gehucht in de muziekwereld heeft geïntroduceerd. Een optreden van deze uitstekende muzikanten mag u niet missen. En dan is er nog de Gramarthof van de familie Anselmi, die uitblinkt met een zeer specialiteit: huisgemaakte ijsspecialiteiten gemaakt van regionale producten.

Het voordeel voor ijsliefhebbers: deze excursieherberg is vrijwel direct verbonden met de Hungerburg. En daarom net zo aantrekkelijk als uitstapje voor senioren als voor gezinnen. De Hungerburg kan worden bereikt met de bus of met de Hungerburgbahn. Over de mooie wandelpaden kunt u vanuit de Hungerburg in korte tijd en zonder veel lichamelijke inspanning de Gramarthof bereiken.

Op het uitgestrekte terras kan echter niet alleen van het "Anselmi ijs" worden genoten. Deze herberg voor uitstapjes is ook bekend om zijn 'Backhendlabende' (gefrituurde kipavonden) op vrijdag en zijn zelfgemaakte knoedels en Schlutzkrapfen.

Onnodig te zeggen dat de kinderspeelplaats aan de Gramartboden een kleine avonturenspeeltuin is waar kinderen zich erg thuis voelen , zoals mijn collega Elisabeth Siegl schrijft

Gramarthof, Gramartstraße 117 , 6020 Innsbruck

Mail: info@gramarthof.com Web: http://www.gramarthof.com

Tel +43 512 / 28 61 13

Keuken open van woensdag tot zaterdag: 11:00 tot 20:00. Op zondag van 11:00 - 18:00 uur.

Maandag en dinsdag: vrije dag

Wandeling naar de Gramarthof: https://www.innsbruck.info/sport/sommer/laufen-und-trailrunning/laufstrecken/touren/stadtwald-walk.html

Soortgelijke artikelen