zugeschnitten
05 januari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een nieuw jaar breekt aan en we zijn vol goede moed dat alles nu beter zal gaan. We laten slechte gewoontes achter ons. In plaats daarvan willen we meer bewegen, stoppen met roken of de dag beginnen met meditatie - velen van ons maken voornemens voor het komende jaar. Maar misschien bent u ook een van die mensen die niet veel op hebben met nieuwjaarsvoornemens. Beide manieren zijn prima, en tot welke groep u ook behoort, ik wil graag mijn nieuwjaarsvoornemen met u delen.

Nieuwjaars resoluties

Ik heb me voorgenomen om minder eten weg te gooien. Bij ons thuis belandt veel te veel voedsel bij het afval. Helaas, als je naar de statistieken kijkt, ben ik niet de enige. Volgens het WWF gaat ongeveer 40% van al het geproduceerde voedsel verloren in de waardeketen. Jaarlijks wordt in Oostenrijk ongeveer 1 miljoen ton vermijdbare voedselverspilling geproduceerd (geldige cijfers van de landbouw ontbreken echter). De enorme voedselverspilling wereldwijd is verantwoordelijk voor ongeveer tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat bijna twee keer zoveel is als de jaarlijkse uitstoot van het autoverkeer in de EU en de VS samen. Als we deze cijfers bekijken, is het duidelijk: we moeten iets veranderen.

Te goed voor de vuilnisbak

Toen ik in oktober een artikel schreef over de World Acre Innsbruck en het door de coöperatie feld:schafft georganiseerde oogstfeest kon bijwonen, leerde ik het foodsharing initiatief kennen. Dit droeg bij aan de "catering". Er was brood, zoet gebak, fruit, groenten, pudding en nog veel meer. Tot nu toe goed, maar ook niet spannend. Wat wel spannend was, was dat alle producten eigenlijk bij het afval hadden moeten belanden. We konden er alleen van genieten omdat ze van de vuilnisbak werden gered door het foodsharing initiatief. Dat maakte me nieuwsgierig en ik wilde echt meer weten. Daarom ben ik heel blij dat ik jullie kan vertellen over foodsharing, want het past prachtig in mijn nieuwjaarsvoornemen

Wat is voedsel delen

Het platform foodsharing.com vierde een ronde verjaardag in december 2022. Het ging 10 jaar geleden online - op 12 december 2012. Sindsdien voert het initiatief campagne tegen voedselverspilling, waarbij overgeproduceerd en ongewenst voedsel uit de vuilnisbak wordt gered. Vrijwilligers halen onverkochtelevensmiddelenop bij bakkerijen, supermarkten of groothandels en delen ze gratis uit. "De hoogste prioriteit van foodsharing is om het voedsel van de vuilnisbak te redden - of we het nu uitdelen aan daklozen, vluchtelingen of in de buurt, dat maakt niet uit", legt Verena Wagner - een van de voedselredders - mij uit. Het voedsel wordt uitgedeeld aan degenen die het willen en nodig hebben. Het geredde voedsel is voor iedereen beschikbaar in zogenaamde"Fairteilern". Dit zijn schappen en koelkasten in openbare gelegenheden die door de "voedselbespaarders" worden gevuld. Er zijn er momenteel vier in Innsbruck. Dus misschien kun je de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat even langs een"Fairteiler"

Een bekroond initiatief

in 2021 streden 13 projecten in verschillende categorieën om de milieu- en duurzaamheidsprijs 2021 van de stad Innsbruck, waaraan in totaal 5.000 euro is toegekend. Onder de vier winnende projecten is Foodsharing Tirol met zijn "Fairteilern". Ongeveer 400 voedselbespaarders ondersteunen momenteel het project in Innsbruck. Als u ook een voedselbespaarder wilt worden, kijk dan hier. Voor een nog beter inzicht raad ik deze YouTube-video aan. Als u een bedrijf bent en zich bij het initiatief wilt aansluiten, kunt u hier alles vinden wat u moet weten.

Wat kunnen we doen aan deze ongelooflijke verspilling?

Het is erg gemakkelijk om voedselverspilling alleen aan de grote bedrijven te wijten. Maar feit is dat de helft van de vermijdbare voedselverspilling in Oostenrijk direct thuis plaatsvindt. Volgens het WWF belandt in dit land jaarlijks tot 521.000 ton eetbaar voedsel per huishouden bij het afval. Dit komt overeen met een waarde tot 800,00 euro. Dit is waanzin en absoluut onnodig, maar vooral met de prijsstijgingen waar we momenteel mee te maken hebben, is het onvoorstelbaar hoe slordig we met ons voedsel omgaan.

Het is allemaal een kwestie van waardering

Ik heb het onderwerp voedselverspilling al behandeld in mijn artikel over de Wereldakker. Claudia Sacher was zo vriendelijk ons enkele zeer eenvoudige en gemakkelijk uit te voeren tips te geven over hoe je voedselverspilling kunt voorkomen. Dus je kunt het beste daarheen gaan. Ik vind het vooral erg als vlees, vleesproducten en vis bij het afval belanden. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of hij veganistisch of vegetarisch wil leven, of zoals ik af en toe vlees wil eten. Maar het feit is dat een dier moest sterven voor ons plezier. Regenwouden en graslanden worden gekapt of verbrand voor de productie van veevoer. 93 procent van de mondiale visbestanden wordt overbevist of tot het uiterste bevist. Als we in de supermarkt voor de vleeskraam staan, moeten we onszelf daar misschien vaker aan herinneren en echt alleen kopen wat we nodig hebben. Uiteindelijk komt het allemaal neer op het waarderen van ons voedsel.

Alle begin is moeilijk

Ik hoop dat ik uw belangstelling voor dit belangrijke onderwerp heb kunnen wekken. Als ik heel eerlijk ben, ben ik dankbaar dat ik dit artikel kan schrijven en zo nog meer betrokken raak bij het onderwerp duurzaamheid. Want ik ben een absolute beginner als het hierop aankomt. Thuis belandt, zoals ik al zei, veel te veel bij het vuilnis. Ik ben ongeorganiseerd en koop te veel van de verkeerde dingen. Dan ben ik overweldigd door de massa's eten en weet ik niet wat ik moet koken. Misschien voelen jullie hetzelfde. Kijk dan op de Instagram pagina van foodsharing.de of foodsharing Innsbruck. Je vindt er informatie, praktische lifehacks en recepten - alles wat je nodig hebt om je voedselverspilling zo beperkt mogelijk te houden. Voedselredster, blogger en auteur Verena Wagner heeft ook veel te zeggen over dit onderwerp en over foodsharing Innsbruck. "Best before betekent niet fataal after..." is een van haar zinnen die zich in mijn geheugen heeft gebrand. Ik raad zeker de podcast"How to SDG!" van de Universiteit van Innsbruck aan. In aflevering 14 kun je luisteren naar het interview met Verena. Daarna weet je alles wat je moet weten over foodsharing in Innsbruck. De podcast is beschikbaar op alle gangbare podcastplatforms of op YouTube.

Nu rest mij niets anders dan iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen! Laten we er het beste van maken!

Informatie

Homepage:
foodsharing.de
foodsharing Innsbruck

Instagram
foodsharing.com
foodsharing Innsbruck

"Fairteiler" in Innsbruck: Die Bäckerei - Kulturbackstube, Fairteiler Moustache, Outdoor-Fairteiler Botanischer Garten, Stadtteilzentrum Wilten

Soortgelijke artikelen