Maximilian1_02_BHOE-Dolenc
21 juli 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Permanente tentoonstelling Maximiliaan1 tentoonstelling in de keizerlijke Hofburg in Innsbruck toont keizer Maximiliaan I in al zijn verscheidenheid. Sinds het jubileumjaar 2019 zijn er elk jaar nieuwe accenten aan de tentoonstelling toegevoegd. Op dit moment (2022) kunnen bezoekers in het bijzonder kennismaken met de toernooistrijder Maximiliaan en zijn Fragenstein Hunting Lodge ontdek het bij Zirl.

DE LAATSTE RIDDER

Maximiliaan I (1459-1519) was een van de belangrijkste keizers van het Huis Habsburg. Hij leidde het rijk naar de moderne tijd en breidde het ook beslissend uit. De Hofburg in Innsbruck was een van zijn mooiste en meest geliefde residenties. Daarnaast zette hij zich in voor blijvende monumenten in de stad met het Gouden Dak, het Wapenarsenaal en het Monument van het Graf van de Keizer in de Hofkirche.
Hij stond als een oogverblindende figuur aan het einde van de Middeleeuwen en aan het begin van de moderne tijd. Het aanbreken van het nieuwe tijdperk werd gekenmerkt door zijn vooruitziende blik, zijn politiek, zijn gevoel voor kunst en ambitie.
Heldenverhalen en ridderlijke deugden fascineerden Maximiliaan al tijdens zijn jeugd. Zijn passie voor toernooien en de jacht werd al vroeg gewekt. De bijnaam "de laatste ridder" was geen toeval: Maximiliaan was een goede en fitte toernooivechter! Hij hielp toernooien weer tot bloei te komen, geïnspireerd door zijn tijd in Bourgondië. Met grote ijver vond hij zelfs nieuwe toernooitypes en regelsuit.

TURNORES

RACE EN STAB

Er waren verschillende soorten toernooien. Racen " was waarschijnlijk het gevaarlijkste duel te paard, want er werden puntige lansen gebruikt. De naam van de voormalige renbaan en de huidige Rennweg in Innsbruck gaat hier op terug. Het doel van de toernooi vechters was om hun tegenstander uit het zadel te wippen. Een speciale uitrusting in de vorm van een halfpantser werd onder Maximiliaan ontwikkeld.
De "Gestech" was de edelste vorm van toernooien te paard en zeer populair. Hier probeerde men ook zijn tegenstanders uit het zadel te steken met een stompe lans van ongeveer 3,5 meter lang. De lans met helm woog tot 45 kg en was dus twee keer zo zwaar als de veldbepantsering.
Er vonden ook andere vormen van toernooien plaats, bijvoorbeeld voetgevechten.
De tentoonstelling toont een raceharnas en een steekharnas uit de tijd van Maximiliaan. Deze zijn te zien in de vorm van reproducties van hoge kwaliteit.

FEESTELIJKE OMGEVING

Onder keizer Maximiliaan I waren toernooien meestal slechts een onderdeel van de hoofse festiviteiten. De gasten werden ook uitgenodigd voor jachtpartijen, banketten en mummeries (maskerades) met dans. De gemaskerde festiviteiten waren een welkome afwisseling van de sportwedstrijden. Maximiliaan nam zelf in vermomming deel, meestal als fakkeldrager of ceremoniemeester. Edele stoffen en bont werden gebruikt voor de kostuums. De keizer gebruikte deze gebeurtenissen ook om zijn politieke plannen voor te stellen.
Historische afbeeldingen van dergelijke mummies zijn te zien in de tentoonstelling en animatie brengt ze tot leven. Overigens zijn afzonderlijke bladen van deze taferelen toegeschreven aan het Hof van Innsbruck.

TURNENDE BOEKEN

Keizer Maximiliaan I werd in verschillende boeken vaak afgeschilderd als een fervent toernooi vechter. Naast de gevechten toonden de kunstenaars ook het uitgebreide hofceremonieel. Maximiliaan spaarde kosten noch moeite, noch voor de pompeuze festiviteiten, noch voor de effectieve zelfportrettering in deze werken.
Het beroemdste toernooiboek was de "Freydal". Een bijzonder hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de voorbereidende tekeningen voor de Freydal uit de Rosenwald-collectie van de National Gallery of Art in Washington D.C.. Op de schetsen zijn handcorrecties geplakt die mogelijk door Maximiliaan zelf zijn aangebracht. Deze schetsen zijn in Europa bijna nooit gezien.
Diverse andere afbeeldingen uit toernooiboeken zijn in digitale vorm te zien in de tentoonstelling.

HELMSCHAU

Een belangrijk onderdeel van de toernooi-uitrusting was de helm - gewoonlijk met kleine oogspleten. De opvallende helmversieringen werden vóór de gevechten getoond in zogenaamde "helmshows". Het doel was te bewijzen dat zij geschikt waren voor toernooien. Op de tentoonstelling kan men niet alleen een blik werpen op zo'n helm, maar ook talrijke fantasierijke en artistieke versieringen van de helm zien.

TIJDREIZEN VAN RENBAAN NAAR RENBAAN

De tentoonstelling biedt ook een spannende reis door de tijd: In een animatie kunt u filmscènes van de renbaan van vandaag en afbeeldingen van de toernooien 500 jaar geleden op dezelfde plaats van dichtbij meemaken.

FRAGENSTEIN

De Kasteel Fragenstein boven Zirl werd al rond 1200 gebouwd op een rotsspoor. In de 15e eeuw kwam het uiteindelijk in het bezit van de Habsburgers. Keizer Maximiliaan I gebruikte het vooral als jachthuis. Maar na de dood van zijn tweede vrouw Bianca Maria Sforza, werd het kasteel de residentie van zijn maîtresse Anna von Helfenstein, met wie Maximiliaan acht buitenechtelijke kinderen kreeg. De keizer liet Fragenstein inrichten als toevluchtsoord, en er waren ook grote boom- en wijngaarden.
De kastelen van Fragenstein en Martinsbühel waren belangrijke achtergronden voor showbeklimmingen en gemzenjachten op de Martinswand. Toeschouwers konden van daaruit de gewaagde jagers gadeslaan.
Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd kasteel Fragenstein opgeblazen , zodat er nu nog maar twee torens over zijn.

Voor de tentoonstelling werd in samenwerking met de marktstad Zirl een virtueel 3D-model van het burchtcomplex ten tijde van Maximiliaan gemaakt. De wetenschappelijke basis hiervoor is gebaseerd op verschillende historische bronnen en op architectonischen topografisch onderzoek

SAGA IN DE MARTINSWAND

De beroemde legende van Maximiliaan's avonturen in de Muur van Martinus is natuurlijk een must in verband met kasteel Fragenstein. Volgens de legende werd de keizer uit zijn benarde positie gered door een "engel" of een knaap. Hierover zijn verschillende schilderijen te zien.

ANDERE HOOGTEPUNTEN VAN DE TENTOONSTELLING

Naast het hoofdtoernooi zijn in de permanente tentoonstelling ook veel andere aspecten van Maximiliaan's leven te ontdekken: Bezoekers maken kennis met zijn familie en zien bijvoorbeeld de nagebouwde bruidsjuwelen van Bianca Maria Sforza. Maximiliaan's economisch beleid wordt ook levendig voorgesteld. In een film kunnen bezoekers interviews bekijken met de historische persoonlijkheden van een diplomaat, een bankier en een dichter. Op een onderhoudende manier vertellen ze wat ze van de keizer vinden. Tenslotte ligt de nadruk op Maximiliaan's "Memoria". Zowel de doorloop door de erepoort als de moderne enscenering van de reliëfs en bronzen figuren van het grafmonument van de keizer zijn zeer indrukwekkend.

APP

De Maximilian1-app biedt aanvullende achtergrondinformatie en augmented reality-effecten. Op die manier worden de bezoekers op een moderne manier door de tentoonstelling begeleid.

RICHTLIJNEN

Dagelijkse overzichtsrondleidingen 15.30 uur.

HET KEIZERLIJK HOF KASTEEL IN INNSBRUCK

Vandaag de dag presenteert de Innsbruck Hofburg zich als een barok paleis. Het huidige ontwerp gaat terug tot Maria Theresia in de 18e eeuw. Alle barokke pracht is te zien in de tentoonstellingszalen op de 2e verdieping, met de Reuzenzaal zelfs als een van de mooiste barokke zalen in de Alpen. Naast de familie van Maria Theresia en keizer Maximiliaan I, spelen ook Andreas Hofer en de beroemde keizerin Sisi hier een rol. In ieder geval: de moeite waard !

INFORMATIE

Tentoonstelling "Maximiliaan 1 - De keizer en zijn toernooien", www.maximilian1.at
Curator: Dr. Monika Frenzel
Tentoonstellingsarchitect: Gerhard Veigel
Art director: Manfred Corrine
Projectleiding: Burghauptmannschaft Österreich, HR Mag. Markus Wimmer en Christian Gepp, BA, MA
Keizerlijke Hofburg, Rennweg 1, 6020 Innsbruck, Tel.: +43 1 53649 814111, www.hofburg-innsbruck.at

Hartelijk dank aan de conservator en aan de projectleiding van het keizerlijk paleis van Oostenrijk voor de uitstekende samenwerking.
Foto omslag bovenaan: Armour (Foto: © BHÖ/Dolenc)

LINKS

Tot slot wil ik verschillende blogartikelen aanbevelen. Veel dank aan mijn collega's op dit punt.

Soortgelijke artikelen