20221031_135614-01
07 november 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Misschien is dit een van de belangrijkste berichten die ik tot nu toe heb geschreven. In ieder geval degene wiens onderzoek mij persoonlijk het meest aan het denken heeft gezet en mij heeft gedwongen mijn eigen gedrag kritisch in twijfel te trekken. Ik wil dit bericht echter niet zo veelzeggend en zwaar beginnen, want het gaat over een door en door geweldige en absoluut positieve zaak: de Wereldakker, waar ik op 31 oktober kennis mee mocht maken tijdens een oogstfeest georganiseerd door feld:schafft! Wat de Wereldakker precies inhoudt en wie of wat feld:schafft is, zal ik kort uitleggen:

2.000m²/ persoon

Er zijn ongeveer 8 miljard mensen in de wereld, en die moeten gevoed worden. De wereldwijd bruikbare landbouwgrond bedraagt momenteel ongeveer 1,5 miljard hectare. Als deze oppervlakte eerlijk zou worden verdeeld, zou elke persoon recht hebben op ongeveer 2.000 m². Alles wat Moeder Aarde ons biedt, moet op dit gebied worden verbouwd: al ons voedsel, zoals granen, groenten en fruit. Maar niet alleen zij, ook onze dieren, die wij fokken voor de productie van vlees, melk en eieren, hebben veevoer nodig. Daarnaast zijn er alle natuurlijke grondstoffen zoals katoen voor spijkerbroeken, energiegewassen voor biogas of biodiesel en hernieuwbare grondstoffen voor de industrie.

De Wereldakker Innsbruck

Op de De Wereldakker Innsbruck akkerbouwgewassen worden in dezelfde verhouding geteeld als op akkers over de hele wereld. Met een totaal aandeel van bijna 50% nemen granen verreweg de meeste grond in beslag. Sommige gewassen zouden niet groeien in Tirol, dus zijn er enkele "vervangende" gewassen. Katoen, bijvoorbeeld, wordt vervangen door vlas (ook Vlas gebeld). Maar dat doet niets af aan het geheel, je krijgt een zeer goede indruk van wat er in welke hoeveelheid groeit op de velden van deze aarde.

In Innsbruck wordt de World Acre georganiseerd door de veld:creëert maar het project is ontwikkeld in Duitsland en wordt reeds uitgevoerd in andere landen dan Oostenrijk, zoals Zwitserland en Kenia. Het doel is om wereldwijd te netwerken, elkaar te ondersteunen en een ruimte te creëren voor communicatie en uitwisseling van ideeën.

Gebruik de ongebruikte

Feld:schafft is een coöperatie die zich ten doel heeft gesteld voedselverspilling tegen te gaan. Enerzijds doet zij dit door ongebruikt voedsel in te zamelen en te verwerken. Anderzijds wordt grote nadruk gelegd op onderwijs. Kinderen, jongeren en volwassenen moeten worden gesensibiliseerd voor een duurzame, hulpbronbesparende, verantwoordelijke en vooral waarderende omgang met voedsel. Op de voorgrond van de Workshops is praktische actie! De deelnemers verwachten geen droge lezingen, maar mogen hands-on aan de slag. Interrelaties in de voedselproductie worden samen verkend, en zo komt de waardering voor ons voedsel (hopelijk) vanzelf.

veld:school

De workshops zijn vooral populair bij schoolklassen, zo verneem ik van Claudia (een van de oprichters van feld:schafft). "We beginnen vaak met de kinderen of jongeren te vragen hoe ze hier zijn gekomen en wat ze tot nu toe hebben gedaan. Al onderweg naar ons of thuis hebben ze producten gebruikt die op de wereldakker groeien - dat wil zeggen, die op landbouwgrond worden verbouwd." Net als ik denken de meeste mensen waarschijnlijk in de eerste plaats aan het ontbijtbrood of de appel die we als tussendoortje meenemen. Maar veel producten worden tegenwoordig gemaakt van bioplastics. In het geval van bioplastics is de biomassa afkomstig van hernieuwbare grondstoffen zoals maïs, suikerriet of cellulose. Dat lijkt me geweldig. In de jouwe ook?

Bioplastics vs. fossiele kunststoffen

Claudia, die veel tijd neemt voor mij en mijn vragen, heeft echter een iets andere kijk op de zaken: bioplastics die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zijn niet noodzakelijkerwijs milieu- of klimaatvriendelijker dan plastics op basis van fossiele grondstoffen. Zo worden de hernieuwbare grondstoffen van bioplastics in de meeste gevallen verbouwd op landbouwgrond. En zoals we in het begin hebben "geleerd", heeft elke burger van de aarde slechts recht op een bepaalde hoeveelheid landbouwgrond. We hebben niet meer land en we moeten goed nadenken over hoe we het gebruiken. Op dit punt is het heel belangrijk voor mij om te benadrukken dat er zeker veel verschillende benaderingen zijn en Claudia benadrukt ook: "We hebben geen oplossing, we willen alleen mensen aanmoedigen om na te denken en te communiceren"

Kinderen bij het taartenbuffet

Er is - zoals voor de meeste problemen in deze wereld - zeker geen eenvoudige oplossing en ook geen zwart of wit. Niets is alleen goed of slecht. Maar wat we echt moeten heroverwegen is ons consumentengedrag. Ik hou van Claudia's metafoor: laten we ons het bouwland van de wereld voorstellen als een buffet. Wij mensen uit het globale Noorden geloven dat we de vrijheid hebben om onszelf te helpen zoals we willen. We gedragen ons als kinderen bij een buffet die zich alleen maar volproppen met taart. En dat dit slim noch gezond is, hoeft niet benadrukt te worden. Net zo min als het feit dat we onze aarde niet zonder gevolgen kunnen uitbuiten.

Voor het vat:

Ik ben de laatste om met een opgeheven vinger iemand de les te lezen. Want zoals het gezegde luidt, moet je eerst je eigen voordeur vegen, en de mijne is behoorlijk vies! Ik koop regelmatig te veel eten. Ik ben altijd supergemotiveerd in de winkel en laad extra fruit en groente in de kar, maar dan lukt het me vaak niet om alles te gebruiken voordat het bederft. Wist u dat 48,5% van de voedselverspilling thuis plaatsvindt? Dus blijkbaar ben ik niet de enige die te veel koopt en te veel weggooit. Dat is precies waarom ik Claudia vroeg om wat tips om minder weg te gooien:

  • Verhoog de winkelfrequentie: koop minder en ga vaker.
  • Goed bewaren. Klinkt logisch, en dat is het ook. Toch is het moeilijk (althans voor mij). Je kunt dus het beste googelen en uitzoeken hoe je wat het beste kunt opslaan.
  • Maak de balans op: Kijk door dozen, vriezers en koelkasten. Je hebt vaak veel meer in huis dan je denkt.
  • Schrijf boodschappenlijstjes en koop alleen wat erop staat.
  • Dat een product over de houdbaarheidsdatum heen is, betekent niet noodzakelijk dat het in de vuilnisbak moet. Voedsel is vaak veel langer houdbaar. We hebben al zure room gegeten die al 2 weken verlopen was. U kunt dus het beste kijken (bijvoorbeeld of het product beschimmeld is), ruiken en proeven.
  • Schrijf op wat er regelmatig bij het afval belandt. Dan weet u de volgende keer dat u boodschappen gaat doen wat u beter niet of in ieder geval in kleinere hoeveelheden kunt kopen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld aardappelen. Ik heb me nu vast voorgenomen om ten eerste geen grote zakken meer te kopen en ten tweede ze beter op te slaan.

Ik hoop dat Claudia's tips je een beetje helpen. Van mijn kant zal ik ze ter harte nemen en mijn consumentengedrag heroverwegen. Als je op zoek bent naar duurzaam winkelen, kijk dan eens op de website van Christian of Lea.

foodsharing

Niet alleen in particuliere huishoudens belandt veel voedsel bij het afval. Ook in de landbouw, productie, gastronomie of handel wordt te veel weggegooid. Foodsharing is een initiatief dat voedselverspilling tot een minimum wil beperken en de waardering ervoor wil vergroten. Het doel op lange termijn is de wegwerpcultuur van voedsel en andere hulpbronnen te verminderen. Het initiatief werd opgericht in 2012 en is nu een internationale beweging met meer dan 200.000 gebruikers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en andere Europese landen. Er zijn ook 6 Fairteiler in Innsbruck. Meer informatie vindt u hier.

Informatie

Weltacker:
Homepage
Adres: Klappholzstraße, 6020 Innsbruck (naast het sportveld Reichenau)

veld:creëert
Telefoon:

Lidmaatschap en onderwijs: 0681 / 81 81 43 42 (Claudia)
Culinair: 0677 / 63 43 50 65 (Philipp)
Email: mail@feldschafft.at
Homepage
Facebook
Instagram

Soortgelijke artikelen