2024-03-22_DM_Axams_Team (71)
03 april 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Axamer Lizum was eind maart voor het eerst de locatie voor de Internationale Duitse Ski Kampioenschappen. Het raceweekend liet in al zijn facetten zien wat het betekent om een buitensport als alpineskiën te vieren.

Het is bekend dat de voorkeuren voor wintersportactiviteiten sterk uiteenlopen. Sommigen voelen zich op hun gemak met één board aan hun voeten, anderen met twee. Sommigen carven graag over de pistes, terwijl anderen lijnen toveren in de poedersneeuw of acrobatiek combineren met waaghalzerij in het funpark. Een van de grote kwaliteiten van de Axamer Lizum is dat het onderdak biedt aan al deze groepen onder één dak - of beter gezegd, met één lift. Het skigebied in het zicht van Innsbruck is niet alleen een populaire bestemming voor recreatieve sporters, maar heeft zich ook gevestigd als locatie voor professionele wedstrijden vanaf de Olympische Winterspelen. Het is dan ook geen verrassing dat de Starnberg Skiclub de Lizum heeft gekozen als locatie voor de Internationale Duitse Kampioenschappen Alpine Skiën van dit jaar.

Volledig programma

Van vrijdag 22 maart tot zondag 24 maart streden de Duitse elite skiërs voor mannen en vrouwen in drie technische onderdelen: de German Team Trophy, slalom en reuzenslalom. Het grote voordeel voor de geïnteresseerden was dat het gebied vrij toegankelijk was, zodat ze topsport van dichtbij konden meemaken. Een DJ en presentator zorgden voor extra entertainment in het finishgebied.

Op vrijdag begon de teamwedstrijd, waarbij de teams van de skiverenigingen van de Duitse Ski Vereniging tegen elkaar streden op de piste. Uiteindelijk kwam het team van de Zwabische Ski Vereniging als beste uit de bus, voor de Oberland Ski Vereniging en de Ski Vereniging München.

De teamwedstrijd is ook een welkome afwisseling van de gebruikelijke formats voor grote namen zoals Lena Dürr: "De Duitse kampioenschappen aan het einde van het seizoen zijn altijd erg leuk. Vooral de teamwedstrijd op vrijdag was weer een absoluut hoogtepunt. Vooral omdat we in de wereldbeker geen parallel format meer hebben en het voor mij altijd een eer is om voor mijn eigen team in Team München uit te komen."

Volledige inzet

Op zaterdag gingen de slalomwedstrijden voor vrouwen en mannen verder met de afdaling voor vrouwen. Een gids voor degenen die de Lizum al uit eigen ervaring kennen: Als je met de nieuwe Hoadlbahn lift naar het hoogste punt van de Lizum gaat en je ogen weer van het panorama afwendt, sla je linksaf om bij de damesafdaling te komen. De naam is geen toeval, want hier vonden de wedstrijden van de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 plaats.

Slalom is een discipline waarin je een goede balans moet vinden tussen snelle richtingsveranderingen en een zo hoog mogelijke snelheid. Meer snelheid gaat automatisch gepaard met het risico om een poort te missen en uit de race te vallen. Topatleet Linus Straßer liet zien dat er naast de eendraadjes ook andere valkuilen kunnen zijn en nam het met humor op: "Aan het begin van mijn tweede run deed ik een kleine onbedoelde circusact. Ik rolde bijna om bij de start omdat ik uitgleed met mijn stokken en mijn rechterski daardoor vast kwam te zitten op de grond. Daarna wist ik dat ik vanaf dat moment in de aanval moest gaan. Daardoor kon ik uiteindelijk mijn zesde nationale titel op de slalom veroveren aan het einde van een succesvol en gaaf World Cup-seizoen. Veel dank aan de Starnberg Skiclub met zijn vele helpers voor het organiseren van onze nationale kampioenschappen aan het einde van het seizoen."

Straßer zegevierde ondanks complicaties, met Simon Rueland en Tijan Marvot op de tweede en derde plaats.

Volle kracht vooruit

Bij de vrouwen won het jonge talent Charlotte Grandinger - zelfs tot haar eigen verbazing: "De Duitse kampioenschappen waren een zeer succesvolle en leuke afsluiting van het seizoen voor mij. Na mijn tweede plaats op de Jeugd Olympische Spelen was het een geweldige ervaring om samen met topatleten als Lena Dürr en Emma Aicher te strijden. De Duitse titel kwam dan ook als een verrassing voor me. Ik ben er des te blijer mee!" Leonie Bartholomeus werd tweede en Andrea Filser derde.

Favoriete Lena Dürr viel uit nadat de gate pole tussen haar ski's terecht was gekomen: "Helaas had ik toen een draad in de slalom op zaterdag en de reuzenslalom op zondag moest worden afgelast vanwege de weersomstandigheden. Nu kijk ik uit naar een paar ontspannen dagen thuis."

Alles bedekt met sneeuw

Zoals Dürr al had aangegeven, liet de weersverandering op zondag zien wat het betekent om alpineskiwedstrijden te organiseren in een echte buitensport. Techniek, scherpe kanten en wax op de ski's kunnen weinig uitrichten als de natuur andere plannen heeft. De enorme sneeuwval eind maart was over het algemeen een welkom gezicht, maar was eigenlijk een belemmering voor het organiseren van een wedstrijd. De reuzenslalom werd afgelast en vindt begin april plaats in Pfelders. Wat overbleef: wedstrijden in twee disciplines en de eerste voorpret voor de welverdiende zomerstop.

Soortgelijke artikelen