Melchior, Dreikönigspiel Silz
11 januari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het is een spectaculair folkloristisch spektakel in wat waarschijnlijk de grootste kerststal ter wereld is, die om de vier jaar in Silz plaatsvindt. De "Silzer Dreikönigspiel " met ongeveer 100 acteurs als 'kerstfiguren', minstens 30 'goede geesten' achter de coulissen en talloze dieren is sinds 2004 een deel van de Tiroolse traditie geworden. De zevende voorstelling van dit jaar van de intocht van de 'Drie Koningen', geregisseerd door Emanuel Bachnetzer, doet de goede oude Tiroolse volkstheatertraditie in grootse stijl herleven. Het is een vast onderdeel geworden van de Tiroolse theaterkalender.

Elke vier jaar bereidt een heel dorp zich voor op dit spektakel. Het toneelstuk Pepi Sonnweber het Dreikönigspiel, dat in 2004 voor het eerst werd opgevoerd, is sindsdien een vast onderdeel geworden van het dorpsleven in Silz en van het Tiroolse culturele leven. De 'Pepi von Silz' streefde zijn doel na om een spiritueel volksspel te creëren met onvermoeibare toewijding. Hij wist dat Silz ooit een plaats voor passiespelen was geweest en zocht naar nieuwe manieren om de culturele kloof tussen Kerstmis en carnaval te dichten. Hij vond dit in het idee van een Dreikönigspiels, dat werd gecreëerd en uitgevoerd in de barokperiode in Gmunden. Hij nam zelf de pen ter hand om de ‚Silzer Dreikönigspiel‘ te maken, gebaseerd op de evangeliën van Mattheüs en Lucas. Ik beschreef de ontwikkeling van het stuk vier jaar geleden HIER )

De wieg als reusachtig podium

Wat mij zo fascineert is het oorspronkelijke idee om veel mensen uit Silz enthousiast te maken voor een gezamenlijk evenement. Bijna 150 mensen zijn direct of indirect betrokken bij de voorbereidingen en realisatie van de voorstelling. Daarnaast is er een podium met een speeloppervlak van 2.000 vierkante meter, dat nu meer dan zes meter hoog is. De 'theater kerststal' van de enthousiaste kerststalbouwer Peter Neurauter is daarmee waarschijnlijk ook de grootste kerststal ter wereld.

De professionaliteit waarmee Silz te werk gaat, blijkt uit het feit dat het eerste organisatorische werk al een jaar voor de voorstelling begint, zoals Lukas Kocher me vertelt. Hij is de voorzitter van de 'Dreikönigspielvereindie in 2015 werd opgericht. "Ook dit jaar hoefden we de 17 repetities op het podium maar kort voor de voorstellingsdatum te houden, omdat het Josef-Tiefentaler plein hiervoor voor alle verkeer moet worden afgesloten." De medewerker van Tiroler Wirtschaftskammer en organisator van het evenement is in feite de 'algemeen organisator' van het toneelstuk en is daarom tijdens de kerstvakantie volledig bezet. Wat zijn vrouw en drie kinderen natuurlijk graag accepteren, want zij genieten zelf ook van hun optredens als acteurs op Dreikönigspiel.

Een kapsalon wordt de kleedkamer van een artiest

Als leek ben je niet zo bekend met de problemen die een voorstelling met meer dan 100 acteurs met zich meebrengt. Ze moeten zich immers ergens aankleden voor de voorstelling. En waar zijn de kleedkamers van de artiesten waar ze hun make-up kunnen doen? "We hebben in Silz genoeg ruimte voor kleedkamers, een mengtafel en lichtregiekamer in de basis- en muziekschool en de crèche," zegt Lukas Kocher. "Gelukkig zorgt onze kapsalon Haargenau voor de make-up Kapsalon 'Haargenau met zijn medewerkers." Dit evenement wilde ik niet missen.

In de salon ‚Haargenau‘ zitten de hoofdrolspelers van het spel volledig ontspannen op de kappersstoelen om hun make-up te laten veranderen. De heraut van het spel, de bloeddorstige koning Herodes en zijn beul, de drie koningen en de engelachtige 'goed geweten' zitten er vredig bij elkaar. Het is duidelijk dat er wordt gegrapt. Het is overigens dezelfde cast als in de voorstelling van 2019, die opnieuw veel kleur en diepe rimpels over het gezicht heeft gesmeerd.

De basisschool als garderobe- en rekwisieruimte

Een grote ruimte in de basisschool wordt omgetoverd tot kleedkamer voor de korte speeltijd. Hier hangen de brokaten gewaden van de Drie Koningen, rekwisieten zoals kronen en speren, Romeinse legionairshelmen en ook de kleurrijke gouden kleding van de 'schriftgeleerde', die natuurlijk gespeeld wordt door Pepi Sonnweber.

De deelnemende dieren worden verzorgd door professionals. De paarden voor de Drie Koningen, enkele kippen, twee lama's en twee ezels en een kleine kudde schapen moeten worden verzorgd en gekalmeerd voordat ze tevoorschijn komen. Dit jaar waren de lama's min of meer 'stand-ins' voor de twee kamelen die wegens ziekte niet aanwezig konden zijn.

Een 'spiritueel' spektakel als lust voor het oog

De Silz filmmaker en regisseur Emanuel Bachnetzer is sinds 2009 verantwoordelijk voor de regie en daarmee het succes van het Silz 'spirituele spektakel'. De nieuwe productie van dit jaar is zeker een perfect succes. De kostuums zijn prachtig, de kleurrijke drukte op het podium doet inderdaad denken aan een oosterse bazaar. En met 50 minuten is de lengte van de voorstelling ideaal voor jong en oud.

Er zijn geen 'loze momenten' in het stuk. Er gebeurt altijd wel iets, soms een grappig, kleurrijk zootje. Ik heb zelfs de indruk dat Bachnetzer het stuk speciaal voor kinderen zou hebben geënsceneerd. De kleine toeschouwers volgen opgewonden en geconcentreerd wat er op het toneel gebeurt en geven soms zelfs commentaar.

De Drie Koningen te midden van de drukte van de markt

De opening belooft al een zeer gevarieerd toneelstuk over de geboorte van Christus, het bezoek van de 'Drie Wijzen uit het Oosten' en de moordlustige koning Herodes met zijn soldaten en handlangers. Twee vuurspuwers openen het stuk met spectaculaire vuurballen op een oosterse markt, begeleid door het geluid van fanfares vanaf een uitkijktoren. Alles wat je je maar kunt voorstellen is daar te vinden. Marktvrouwen bieden levende kippen aan, kinderen ravotten rond, een gracieuze danser draait de hoofden van mannen om. Een kudde schapen kruist het podium samen met de herders die dan bijna de Heilige Nacht doorslapen. De verschijning van de koningen is het hoogtepunt van het stuk, dat argwanend wordt gadegeslagen door koning Herodes en zijn handlangers. Het stuk eindigt met de vlucht naar Egypte op een ezel.

Uitverkochte voorstellingen

In deze productie en voorstelling biedt Silzer Dreikönigspiel precies wat verwacht wordt van een 'spiritueel volkstoneelstuk': mensen leren over de gebeurtenissen op kerstavond. Met alles erop en eraan. Zelfs 200 of 300 jaar geleden was er geen betere manier om de inhoud van de Bijbel dichter bij de mensen te brengen. De grote vraag naar kaartjes dit jaar bevestigt nog maar eens hoe geïnteresseerd mensen zijn in het stuk. Ook het onderwerp en de enscenering motiveren 'moderne' mensen om het stuk bij te wonen. Uitverkochte voorstellingen zijn daar een goed bewijs van.

Het artistieke kernteam

Regisseur: Emanuel Bachnetzer
Muziek: Florian Walser
Decor: Peter Neurauter
Geluid: Christian Falch, Markus Zoller
Make-up Salon Haargenau, Silz
Garderobe: Carolin Grabner, Maria Wammes, Andrea Bachnetzer
Poster: Karl Zauner
Assistentie: Caroline Heinz, Alexandra Hirn.

Soortgelijke artikelen