Sujet_Wasser_Querformat_Logo+Titel_crop
28 juni 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Zomertentoonstelling 2022"Eén Wereld - Kracht van de 4 Elementen" bij Kasteel Ambras Innsbruck is gewijd aan de basismaterialen water, vuur, aarde en lucht van 16 juni tot 2 oktober 2022.

De fascinatie voor de elementen ligt waarschijnlijk enerzijds in hun ondoorgrondelijke schoonheid en anderzijds in hun vernietigende kracht. Filosofen uit de oudheid kenden de macht over de elementen aanvankelijk aan verschillende goden toe. Talrijke kunstenaars beeldden deze mythen op velerlei manieren uit. Geleidelijk aan gaf de wetenschap ons meer inzicht in de wisselwerking tussen de elementen. Maar zelfs vandaag de dag staan we vaak machteloos tegenover deze elementaire krachten, zoals de gevolgen van de klimaatverandering ons duidelijk laten zien. De tentoonstelling "One World" laat zien hoe de kijk op de elementen in de loop der tijden is veranderd. Hier ervaart men zowel het kunsthistorische als het hedendaagse perspectief.

Een woeste bergstroom verovert de Spaanse Hall of Kasteel Ambras. - Dat blijkt wel uit het indrukwekkende onderwerp van de tentoonstelling "One World - Power of the 4 Elements" (omslagfoto: Helmut Wimmer). Dit werk van de Oostenrijkse mediakunstenaar Helmut Wimmer maakt deel uit van een vierdelige serie. De historische locatie van de Spaanse Zaal wordt blootgesteld aan de vier elementen en op een moderne manier gepresenteerd door middel van computercollages.

Kasteel Ambras Innsbruck

De tentoonstellingslocatie op zich is al iets buitengewoons en sprookjesachtigs voor mij Kasteel Ambras gaat terug naar Aartshertog Ferdinand II die het renaissancepaleis aan zijn geliefde burgervrouw Philippine Welser schonk. Het wordt beschouwd als het eerste museum ter wereld. Ferdinand was een verwoed verzamelaar van kunst en curiosa, die hij dan ook presenteerde in het wapenarsenaal, de kunst- en rariteitenkamers en in de portrettengalerij. De collecties van Ambras zijn van topklasse, uitgebreid en zeker de moeite waard.

De tuinen rond het kasteel zijn ook bijzonder mooi en zeker een wandeling waard (zelfs zonder tentoonstelling). De elementen zijn het best voelbaar in de natuur. Daarom is de Tentoonstellingslocaties in het kasteelpark, bij de waterval en in de Bacchusgrot zijn letterlijk vanzelfsprekend en een harmonieuze belevenis.

Eén Wereld - Kracht van de 4 Elementen

De zomertentoonstelling is te zien in de vrouwenkamers van het kasteel op de tweede verdieping. Met 150 objecten (!) in in totaal zes zalen wordt niet alleen de historische, maar ook de actuele kijk op de vier elementen geïllustreerd. De tentoongestelde stukken (waarvan vele sensationeel zijn) komen uit de rijke collectie van het Ambras Paleis in Innsbruck, uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen en uit verschillende collecties in heel Europa.

De tentoongestelde werken omvatten schilderijen, beeldhouwwerken, historische globes, boeken, tafelgarnituren, drinkgerei en een perspectief-theater, maar ook hedendaagse werken op het gebied van "Climate Change Art & Design", die vooral opvallen door de innovatieve materialen.

Water, Vuur, Aarde, Lucht

Ik vind de vele allegorische voorstellingen van de goden erg interessant en ze doen me veel denken aan mijn schooltijd. Ik heb altijd gehouden van de spannende, hartstochtelijke, intrigerende, verwarrende en al te menselijke sagen van de goden. Dit schilderij toont de vruchtbaarheidsgodin Ceres met de vier elementen, uitvoerig en rijk gedetailleerd door Jan Brueghel de Oude en Hendrik van Balen (1604, olieverf op koper, Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie).

Water

Het element water staat voor de bron van het leven, voor beweging, groei, zuivering, rust en voor ontdekking. De wereldzeeën omspannen de blauwe planeet en staan symbool voor oneindigheid en ondoorgrondelijkheid. Overstromingen en inundaties daarentegen tonen de machtige kracht van het water aan.

Brand

Vuur geeft licht, warmte en energie. Het brandt alleen in interactie met het element lucht en wordt gedoofd door water. Vuur is ook belangrijk in ambachten. Het brede spectrum reikt van fascinerend vuurwerk tot dreigende vuurwapens. Branden en vulkaanuitbarstingen daarentegen tonen de vernietigende kracht van vuur aan. Arcimboldo's brandschildering is een hoogtepunt van de tentoonstelling. In zijn allegorie stelt hij een gezicht samen uit een brandend kapsel, een neus en oor uit vuurijzer, een hals uit een kaars en vuurwapens. Ook het werk van de hofschilder van keizer Maximiliaan II is een duidelijk bewijs van de Habsburgse macht. Als je voor het schilderij staat, hoor je op de achtergrond het geknetter van een vuur. Dit maakt de tentoonstelling tot een ervaring voor alle zintuigen.

Aarde

Wij associëren vruchtbaarheid, voeding, minerale bronnen en duurzaamheid met het element aarde. In de aarde ligt het begin en het einde van alles. Landbouw, mijnbouw, handel en vele andere pijlers van onze beschaving zijn erin geworteld. Dit element brengt echter ook natuurrampen met zich mee.
"Climate Change Art & Design" zorgt voor de link naar het heden in de tentoonstelling. De tentoongestelde voorwerpen zijn vaak gemaakt van innovatieve en duurzame materialen Fungiskin van ZVUNDER, bijvoorbeeld, wordt gemaakt in "paddestoel leer" van tondel schimmel. Voor de productie van AppleSkin door Frumat wordt afval van de appelsapextractie gebruikt. Visueel zien de stukken eruit als zacht leer.

Air

Lucht betekent ook leven. Dit element verbindt hemel en aarde en staat voor lichtheid, vrijheid, grenzeloosheid, eeuwigheid, creativiteit en intellect. Lucht is niet tastbaar, maar het zorgt krachtig voor wind, weer en stormen.

Rondleidingen door de elementen

Ik heb een indrukwekkende en zeer enthousiaste rondleiding door de tentoonstelling mogen meemaken en zou zo'n rondleiding zeker aanbevelen. In een goed uur kun je gemakkelijk alles te weten komen over de tentoongestelde voorwerpen plus - en dit is eigenlijk het interessantste deel - enkele van de verhalen eromheen. Het geeft je ook de kans om rechtstreeks vragen te stellen, wat heel praktisch is. Voor mij was de rondleiding een hoogtepunt, want die was buitengewoon boeiend en echt opzwepend. Geweldig

Rondleidingen door de tentoonstelling vinden dagelijks plaats om 15.30 uur. De data voor het kinderprogramma en de rondleidingen door de curatoren staan vermeld aan het eind van dit artikel en op de Website tentoonstelling website.

Conclusie

Het historisch onderzoek van de elementen staat in de tentoonstelling duidelijk op de voorgrond. Als iemand die geïnteresseerd is in geschiedenis, vind ik dat prachtig. Bij de hedendaagse werken wordt de boog naar het heden getrokken. De kracht van de elementen is tegenwoordig toch al dagelijks in het nieuws en deze huidige explosiviteit van het onderwerp wordt in "One World" met spannende benaderingen aangesneden. - Echt de moeite waard om te zien!

Ik wil graag het personeel van Kasteel Ambras, in het bijzonder Julia Unterlechner, bedanken voor hun vriendelijke medewerking en voor het verstrekken van informatie en foto's voor dit artikel.

Informatie

Tentoonstelling "One World - Power of the 4 Elements": 16 juni - 2 oktober 2022, www.oneworld.click
Curatoren: Dr Claudia Lehner-Jobst, Dr Katharina Seidl, Dr Veronika Sandbichler en Dr Thomas Kuster
Schloss Ambras Innsbruck: Schlossstraße 20, 6020 Innsbruck, Tel.: +43 1 52524-4802,
www.schlossambras-innsbruck.at, info@schlossambras-innsbruck.at
Openingstijden: dagelijks 10:00 - 17:00, gesloten in november
Toegang inbegrepen bij de Innsbruck Card

Data

Rondleidingdoorde tentoonstelling: dagelijks om 15.30 uur
Rondleiding door conservatoren: 24.06., 22.07., 05.08. en 30.09.2022

KINDERPROGRAMMA
Water, vuur, aarde, lucht: rondleiding van 60 minuten voor kinderen: 16.07., 06.08. en 24.09.2022, 14:30 uur
Programma in het kader van de Innsbruck Vakantietrein: workshop van 90 minuten voor kinderen:
24.08. en 07.09.2022, 14:30 uur

Soortgelijke artikelen