Gletschermühle-Igls
10 mei 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Een wandeling in het zuidelijke middelgebergte van Innsbruck die in geen enkele wandelgids voorkomt? Zijn hoogtepunt moet zelfs beklommen worden? Het gaat om een uit de kluiten gewassen "boorgat" van een eens reusachtige gletsjer, een zogenaamde "gletsjermolen" ( ) die op het pad tussen Sistrans en Igls ligt.

Mijn keuze van het startpunt voor een prachtige wandeling laat duidelijk zien dat ik van Sistrans hou. Daar zijn verschillende redenen voor. Het zijn natuurlijk vooral de talrijke, zeer goed bewaarde historische boerderijen die mij fascineren. Zij getuigen immers van de ononderbroken waardering van de oude, landelijke bouwtraditie in dit dorp. Maar er is nog iets, namelijk de kwestie van de beroemde Sistrans zangers.

Heel wat dorpelingen hebben in het verleden de wereld rondgereisd als zangers. Een van hen componeerde zelfs twee wereldhits: Franz Winkler. Zijn liedjes 'Am Strande von Rio' en 'Die Fischerin vom Bodensee' waren echte 'kassuccessen', zoals de hits toen nog werden genoemd. Het feit dat een van de beroemdste Tiroolse volksacteurs ook een huis en atelier in Sistrans heeft, maakt het plaatje compleet. Hubert Eichler paste zich hier overdag aan en trad 's avonds op in het Innsbruckse volkstheater Blaas.

Ik begin mijn wandeling altijd bij de bushalte Sistrans-Dorf. De VVT bus stopt hier. Langs de kerk komt men bij de herberg Glungezer, waar een buitenfresco is gewijd aan de zangers van Sistrans. Wandelaars kunnen zich vergapen aan een voorbeeldig bewaard gebleven "Ansitz" als ze bij slagerij Piegger linksaf slaan, een echte aanrader overigens. De "Manichor'sche Ansitz" wordt zichtbaar, een voormalige aristocratische residentie gebouwd in de stijl van een Wipptal-boerderij. En aan de overkant staat het geboortehuis van de componist en zanger Franz Winkler.

Terug in de herberg Glungezer, zijn we op weg gegaan naar de Badhausweg. Oplettende wandelaars komen al snel langs een andere prachtig bewaard gebleven en beschilderde oude boerderij, de 'Lubinger Hof'. De twee rococo-kunstenaars die het altaar in de parochiekerk van Sistrans hebben gemaakt, verbleven hier ooit.

Na de laatste huizen van Sistrans neemt de Nordkette het over, samen met het Bettelwurf-massief. Vanaf nu worden we vergezeld door een bergpanorama dat zijn weerga niet kent. Het veredelt dit wonderlijke landschap van het middelgebergte met zijn schoonheid en macht. Dit is precies wat de mensen meer dan 3000 jaar geleden waardeerden, van wie urnengraven zijn gevonden ten westen van het dorpscentrum.

Bij een fontein aan de rand van het bos gaan we rechtsaf het bos in, dat we doorkruisen tot we bij de "Romeinse weg" tussen Lans en het dalstation van de Patscherkofel komen. Voor het terrein van de rijvereniging Innsbruck-Igls slaan wij rechtsaf en volgen het pad langs de gebouwen. Bij de laatste stal gaan we dan de heuvel op naar een rotsachtige heuvel naar de molen van Gletschermühle.

De millennia-oude getuige van een eens machtige gletsjer lijkt op een boorgat, in de rots gedreven door prehistorische reuzen. Toch waren het slechts water en stenen die met volharding en kracht een perfect cirkelvormig gat in de harde steen hadden gedreven.

Vanaf de plaats van dit natuurwonder leiden vervolgens vrijwel alle wegen naar Igls. Als je het bospad ten noorden van de gletsjermolen afloopt en de daaropvolgende heuvel beklimt, kom je op een plaats die bekend staat als "Seufzerplatz". Hier staat een pijnboom die bekend staat als de "Zuchtboom". Waarom? De vele knollen die uit de stam komen worden geïnterpreteerd als het absorberen en opslaan van de problemen van mensen die zuchten. Er wordt dus gezegd dat zij het volk quasi overwinnen.

Voor al diegenen die nauwelijks de weg weten op de vele bospaden in Igls, kan ik van harte een gratis app aanbevelen die mij op mijn pelgrimstochten altijd het beste van dienst is geweest: PhoneMaps. Zelfs de paden van jagers staan erin vermeld. De app is ideaal voor deze tocht omdat hij ook de kleinste, meestal onbekende en vooral ongemarkeerde paden laat zien.

Met behulp van de PhoneMaps app nam ik de weg terug die leidt naar de Badhausgasse in Igls, waar het oude dalstation van de Patscherkofel kabelbaan ligt. Niet in het minst om mijn respect te betuigen aan een artiest. Op de weg naar het centrum van het dorp bevindt zich een waar juweel van oude kunstnijverheid: het handweefatelier van Regina Knoflach in het gebouw van de oude Igler weverij. Ik kom nooit langs 'Regina-Textiles' zonder even binnen te kijken om iets te kopen.

Als u daarna naar de bushalte in het centrum van Igls loopt en nog wat tijd over hebt, moet u eens kijken of de dodenkapel aan de noordzijde van de kerk open is. Dan kunt u binnen de eeuwenoude mysterieuze tekens op de muur bewonderen, die pas onlangs werden ontrafeld door de Tiroolse semioloog Erhard Maroschek in deze Innsbruckblog.

MIJN TIPS EN HINTS:

  • Naar Sistrans met IVB bussen naar de bushalte "Sistrans village
  • Voor oriëntatie raad ik aan de beste gratis kaart app die ik ken te downloaden PhoneMaps.
  • Altijd een kijkje waard: https://maps.innsbruck.info/
  • Terugreis: in Igls kunt u de J-Bus om snel en veilig terug te keren naar Innsbruck.

Alle foto's: © Werner Kräutler

Soortgelijke artikelen