Titelbild_Esther-Frommann
26 januari 2021
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Vooral artiesten worden getroffen door de Corona-pandemie: zij mogen niet spelen of optreden. Concertzalen, podia en bioscopen blijven gesloten. Theaters stellen producties uit. Maar zij moeten voorbereid zijn als het doek weer opgaat en zij weer voor een publiek kunnen spelen. Als de tijd daar is, verandert hij steeds weer, meestal op korte termijn. Toneel- en kostuumontwerpster Esther Frommann heeft ook goede zenuwen nodig.

"We worden tot het uiterste uitgedaagd, handelen flexibel en voorzichtig en moeten dan sluitingen accepteren," zegt Esther Frommann. De toneel- en kostuumontwerpster is een freelancer, dus wordt ze in tijden als deze dubbel uitgedaagd. Ze probeert het met humor en gedrevenheid te doen: Gewoon doorgaan! Haar jarenlange ervaring en een goed netwerk helpen haar daarbij.

VAN DECORONTWERP TOT KOSTUUM

Esther Frommann studeerde theatervormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Het ontwerpen, creëren en verwezenlijken van scenische ruimtes, zo staat in het opleidingsprofiel, zou in de toekomst haar wereld worden.

Ze kwam bij toeval bij kostuumontwerp terecht. Op een gegeven moment vroeg een collega of zij de kostuums voor het toneelstuk wilde maken. Esther Frommann is zo praktisch als ze is, dat ze het gewoon geprobeerd heeft. En ook hier toonde zij een grote creativiteit, een gevoel voor karakters, voor kleurencombinaties - en de nodige doortastendheid om de ideeën die zij ontwikkelde in praktijk te brengen.
Na een aantal jaren als assistente bij verschillende theaters in Duitsland en Oostenrijk, van het Staatstheater Stuttgart tot het Burgtheater in Wenen, ging Esther Frommann voor zichzelf beginnen. Ze verhuisde 17 jaar geleden naar Innsbruck. Sinds 2007 regisseert zij samen met de actrices Carmen Gratl en Ute Heidorn het Staatstheater, dat zijn voorstellingen bij voorkeur in het Treibhaus van Innsbruck opvoert.

EEN OVERLOPENDE FUNDUS

Frommann is een professional in hart en nieren. Hij werkt voor film en televisie, ontwerpt decors voor tv- en bioscoopproducties, voor documentaires, muziekvideo's, beeld- en reclamefilms. Zij schept toneelwerelden voor grote en kleine theaters, creëert kostuums voor drama's en komedies, voor musicals en operettes. Haar verzameling is in de loop der jaren enorm gegroeid en vult nu meerdere kamers. Frommann struint graag rommelmarkten af. Ze koopt jurken en hoeden, schoenen en andere accessoires - van pruiken van mensenhaar tot geëmailleerde mokken.

De chaos in haar collectie is, natuurlijk, alleen maar schijn. Het is niet in de laatste plaats te wijten aan het gebrek aan tijd en ruimte. "Er zijn ook dingen die voor projecten werden gekocht, overblijven en dan ergens en op een heel andere manier weer opduiken," zegt Esther Frommann. Stoffen, verzamelde materialen en accessoires zijn belangrijk voor haar bij het ontwerpen.

BEGIFTIGD MET VERBEELDING

Of het budget nu groot of klein is, creativiteit is Esther Frommann's topprioriteit. "Natuurlijk zijn ideeën makkelijker te realiseren met veel geld. Vooral wanneer er niet veel middelen beschikbaar zijn, is een maximum aan creativiteit vereist om iets groots tot stand te brengen," zegt Frommann.

Toen de bekende Tiroolse actrice Lisa Hörtnagl afgelopen zomer de vereniging Volkskantine oprichtte om het "Pandemie-project" uit te voeren, sloot Esther Frommann zich natuurlijk onmiddellijk aan Threepenny Opera esther Frommann was natuurlijk meteen aan boord. In augustus 2020 vond de première plaats in kasteel Mentlberg in Innsbruck. Het stuk werd in weer en wind opgevoerd. Ook de decorontwerper werd tot het uiterste uitgedaagd. Maar Frommann houdt van zulke uitdagingen.

AMBACHTEN IN DE ZOLLERSTRASSE

In haar atelier in de Zollerstraße werkt en sleutelt zij momenteel aan lopende producties. De muzikale komedie "The Fireworks", die in januari 2021 in de TLT in première had moeten gaan, moest worden uitgesteld vanwege Corona. Het toneelstuk zou worden vervangen door een pittige klucht. "Suite surrender" speelt zich af in de jaren 30.
Voor Frommann betekende dit alles overhoop gooien en nieuwe kostuums ontwerpen die bij het stuk pasten. Ook het Staatstheater, dat voor het voorjaar van 2020 al "Alledaagse verhalen" van Elisabeth T . Spira op het programma heeft staan, wil zich uitrusten. Zodat alles klaar is als het doek van het theater weer opgaat.

Tiroler Landestheater
Rennweg 2
Tel. +43 512 52074
Mail tiroler@landestheater.at
www.landestheater.at

Staatstheater
info@staatstheater.at
www.staatstheater.at

De culturele instellingen verstrekken actuele informatie over openingen en beschermingsmaatregelen tegen corona op hun homepages.

De website Innsbruck Tourismus biedt een overzicht van alle evenementen in en rond Innsbruck.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen