8_Titelbild_Schipflinger_©SGurschler
07 april 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De armband in geel goud is een verleiding voor mensen die van het extravagante houden, en de ring in wit goud met variabele plastic elementen is een luxueuze sculptuur in het klein. Geen twijfel mogelijk, de bijzondere stukken die Walter Schipflinger uit de kluis haalt zijn niet voor "bescheiden" geesten. Maar het sieradenatelier van Schipflinger in de oude binnenstad van Innsbruck biedt hoogwaardige sieraden voor elke drager en voor elke smaak.

Het traditionele atelier is gespecialiseerd in de productie van individuele sieraden en de bewerking ervan volgens de wensen van de klanten. De oprichter Walter en zijn kinderen Martina en Richard Schipflinger houden het traditionele vakmanschap in ere - maar werken ook met de modernste technische apparatuur.

Wat de vijlnagel vertelt

Het sieradenatelier strekt zich uit over drie verdiepingen, elk verbonden door een wenteltrap: verkoopruimte, kantoor en vergaderzalen, en op de derde verdieping het "heilige der heiligen", het atelier. Hier staat traditionele apparatuur zoals de spindelpers of de trekbank naast de microscoop en de graveerlaser. Het meeste werk gebeurt nog steeds aan de werkbank. Elke goudsmid heeft zijn eigen plaats, zijn eigen gereedschap, elke plaats heeft een centraal element: de vijlspijker. Dit is een wigvormig houten blok dat uit de werkbank steekt. Het wordt gebruikt om te vijlen en te schuren, te buigen en te solderen. Hoe meer versleten de wig, hoe ijveriger de goudsmid, zegt men.

Hoe het allemaal begon

Walter Schipflinger richtte het bedrijf in 1980 op in Hötting, twee jaar later opende hij een atelier in de Innstraße. In 1996 nam Schipflinger het pand in de Schlossergasse over.

Hij gaf zijn passie door aan zijn kinderen. Alle drie leerden ze het vak van hem. Martina slaagde, na enkele jaren in Italië en Spanje, in Duitsland voor het meestersexamen. Richard bezocht de Academie voor Schone Kunsten in Wenen, waar hij zich specialiseerde in decoratieve beeldhouwkunst. Eén dochter woont nu in Frankrijk.

Van precisie

Toen hun vader in 2010 met pensioen ging, namen Martina en Richard Schipflinger de zaak over. "We hebben daarbij nooit druk gehad. Onze vader gaf ons alle vrijheid", benadrukt Martina Schipflinger. Toch is hij blij dat het ambachtelijke bedrijf in de familie blijft.

Sinds zijn "pensionering" houdt Walter Schipflinger zich intensief bezig met technieken die lang op de achtergrond waren geraakt, zoals emailleren. En hij blijft zijn kinderen met raad en daad bijstaan. Het is een zegen dat hij op zijn oude dag nog in topvorm is, benadrukt Schipflinger. Want dit werk vereist een vaste hand, een helder hoofd en een uitstekend gezichtsvermogen, precisie, geduld en natuurlijk een flinke dosis creativiteit.

De familie Schipflinger verkoopt in haar winkel alleen haar eigen creaties en biedt dus geen kant-en-klare producten aan. De goudsmeden stellen zichzelf geen grenzen in hun ontwerpen. Of het nu gaat om hout, metaal of kunststof, Martina en Richard Schipflinger gebruiken de meest uiteenlopende materialen voor hun sieraden.

Al het goud glinstert

Maar hun herkomst is voor hen zeer belangrijk, benadrukt Walter Schipflinger. Helaas gaat de winning van edelmetalen en edelstenen gepaard met veel negatieve aspecten. Kinderarbeid, overexploitatie van de natuur en milieuvervuiling zijn daarbij grote problemen. Daarom werkt het sieradenatelier van Schipflinger met gerecyclede edelmetalen van gecertificeerde bedrijven.

Net als koper kan goud worden omgesmolten en steeds opnieuw worden gebruikt - zonder aan kwaliteit in te boeten. Hoe waardevol edelmetalen zijn, blijkt wel uit het feit dat in het atelier elke korrel wordt verzameld. Het verzamelde materiaal wordt gereinigd en omgesmolten door gecertificeerde bedrijven. "Wij smelten zelf kleine, zuivere hoeveelheden ", zegt Schipflinger.

Bekroonde unieke stukken

Walter Schipflinger maakte bijvoorbeeld een mini racefiets op ware grootte van goud en zette de velgen af met blauwe saffieren of creëerde een gouden fluitje en zette dat af met edelstenen. Een indrukwekkende selectie van haar eigen creaties is te bewonderen in de vitrine van de juwelierszaak. Sommige blijven echter in de familie. Ze worden geassocieerd met speciale herinneringen, speciale onderscheidingen.

De aan het begin van dit artikel genoemde gouden armband werd bekroond met de staatsprijs. Het ontwerp was van Richard Schipflinger; het sieraad werd gemaakt door Walter Schipflinger. Voor "In and out", de tot ring gevormde sculptuur, was er in 2000 de FEJA, de Eerste Europese Juwelenprijs. Dit gewichtige stuk werd eveneens gemaakt door Richard Schipflinger.

Bijzonder exclusief is de ring met twee vingers "De Schat van de Octopus", een "hoogkaraats" bezet met zwarte en witte diamanten, elke steen afzonderlijk gezet. Het resultaat van ontelbare uren werk aan de werkbank.

Volledig met de hand gemaakt op de traditionele manier, is de ring een meesterwerk van edelsmeedkunst.

Alleen al in de oude stad en in de Maria-Theresien-Straße zijn er talrijke traditionele sieradenateliers - de goudsmederij Norz, opgericht in 1764, is de oudste. Blogberichten over bijzondere ambachtelijke bedrijven vindt u bijvoorbeeld hier of hier. Een lijst van winkels en ateliers in Innsbruck en omgeving vindt u op innsbruck.info

Contact

Schmuckwerkstätte Schipflinger
Schlossergasse 3
A-6020 Innsbruck
Oostenrijk

Telefoon +43 512 582220

Mail info@schipflinger.gold

www.schipflinger.at

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen