Emanuel Kaser bei der Arbeit
12 april 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

"Als de bij van de aarde verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven. Geen bijen meer, geen bestuiving, geen planten meer, geen dieren meer, geen mensen meer."

- Albert Einstein

We beseffen allemaal hoe belangrijk bijen zijn voor ons ecosysteem. Des te dankbaarder zijn we de imkers die ons niet alleen van honing voorzien, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan ons milieu. Ik had de grote eer en het genoegen om met imker Lukas Schmider te praten. Hij gaf me een fascinerend kijkje in zijn dagelijkse werk en ik leerde veel fascinerende feiten over bijen. Bijvoorbeeld wat bladluizen met boshoning te maken hebben of wat een bijenkorf is. Ik heb ook het bijennatuurpad in Sistrans bezocht en kan je vertellen waar je meer te weten kunt komen over de kleine nectarverzamelaars en waar je heerlijke honing en geweldige bijenproducten kunt kopen.

Zoet werk: een interview met Lukas Schmider

Hoe ben je in de bijenteelt terechtgekomen?
Lukas Schmider: "Ik ben begonnen uit pure interesse. Maar misschien zit het ook wel in mijn genen. Mijn grootvader had bijen. Helaas heb ik hem nooit ontmoet en heb ik alleen via verhalen over zijn werk geleerd."

Hoe ben je begonnen? Heb je een speciale opleiding nodig om als imker aan de slag te gaan?
"In theorie kan iedereen beginnen met imkeren, maar ik weet niet hoe succesvol je kunt zijn zonder opleiding. Het onderwerp is erg uitgebreid en er is veel om te weten en rekening mee te houden. Zelf heb ik in 2019 een cursus gedaan bij het opleidingscentrum LLA Imst en ben ik mijn 'bijencarrière' begonnen met drie volken. Sinds 2023 ben ik gediplomeerd imker en verzorg ik bijenvolken op de daken van Kaufhaus Tirol en het Alpenverein-gebouw in Innsbruck, maar ook in Grinzens, Götzens en op de Hungerburg."

Over bijenkolonies gesproken: hoeveel bijen leven er in een typische kolonie?
"Dat varieert per seizoen. In de winter zijn het er ongeveer 10.000, in de zomer vijf tot zes keer zoveel. Winterbijen leven ongeveer zes maanden en zijn iets dikker omdat ze meer voedsel krijgen en minder hoeven te werken. Een zomerbij daarentegen 'werkt zich uit' en heeft een geschatte levensduur van slechts drie weken."

Hoe zietjouw typische werkdag eruit?
"Een typische dag bestaat niet. Mijn werk is heel uitgebreid en er is altijd veel te doen. Nu in de lente gaat het vooral om het opzetten van de honingkamer."

Honingkamer? Kunt u uitleggen wat dat is?
"De bijen leven in speciale kasten die bijenkasten worden genoemd. Er zijn twee belangrijke gebieden in deze kasten: Onderin is de broedkamer, waar de bijen eitjes leggen en de larven grootbrengen. Boven is de honingkamer waar, zoals de naam al zegt, de honing wordt opgeslagen. In de lente, als alles in bloei staat, vermenigvuldigen de bijen zich en hebben ze dus meer ruimte nodig. Om te voorkomen dat ze gaan zwermen door ruimtegebrek en een nieuwe kolonie beginnen, is het essentieel om de honingkamer in de lente in te richten. Tussen de broedkamer en de honingkamer wordt een rooster geplaatst waar de 'normale' bijen doorheen kunnen, maar de grotere koningin niet. Dit voorkomt dat eitjes of larven in de honing terechtkomen."

En hoe komt de honing van de honingkamer in de pot?
"De honingraten zitten in de honingkamer. Deze worden verwijderd zodra ze rijp zijn (wij imkers noemen dit 'oogsten'). Dan worden ze ontdopt, wat betekent dat het flinterdunne laagje was van de raten wordt verwijderd en dan worden ze gecentrifugeerd. Ik heb hier een aparte ruimte voor, die uiteraard voldoet aan de voedselvoorschriften en waar strenge hygiënemaatregelen gelden."

Hoe vaak oogst je?
"Dat hangt erg van het weer af, als het goed gaat twee keer per jaar. De eerste keer oogst ik meestal de bloesemhoning in juni, daarna de boshoning eind juli."

Wat is het verschil tussen bloesem- en boshoning?
"In tegenstelling tot bloemenhoning wordt boshoning niet gemaakt van
bloemennectar, maar van honingdauw, een zoete vloeistof die wordt uitgescheiden door kleine insecten zoals bladluizen wanneer ze het sap van bomen opnemen. Deze honingdauw wordt door de bijen verzameld om de donkere, zoete boshoning te produceren, die qua smaak verschilt van de lichtere bloemenhoning. Toch laat ik voor de zekerheid monsters van mijn honing analyseren in het laboratorium voordat ik hem declareer."

U verzorgt verschillende bijenvolken.Heefthet soort bij ook iets te maken met de smaak van de honing?
"Nee, een voorbeeld: de bijen op het dak van het Alpenclubgebouw zijn donkere bijen - de zogenaamde Tiroler originele bij. Je moet echter niet denken dat de honing van deze bijen donkerder van kleur is. De smaak is ook niet anders. Zoals ik al zei, hangt de smaak af van wat de bij eet."

Hebben externe omstandigheden invloed op je werk als imker?
"De varroamijt is een parasiet die vanuit Azië is ingevoerd en die honingbijen aantast en nu helaas in elke bijenkast wordt aangetroffen. Als de bijen niet worden behandeld, overleeft de kolonie niet langer dan twee jaar. Je kunt dus heel duidelijk zeggen: zonder ons imkers zouden er geen honingbijen zijn."

Hartelijk dank voor uw tijd en het interessante gesprek. Kun je ons vertellen waar mensen je producten kunnen kopen?
"Je kunt honing en andere bijenproducten elke zaterdag tussen 9 en 18 uur kopen bij onze stand in Kaufhaus Tirol. Als je wilt, kun je me ook je bestelling sturen via Instagram of e-mail."

In het spoor van bijen

Een mooie en leerzame wandeling voor het hele gezin is het Educatief bijenpad bij de molenvijver van Sistrans. Ik ben er met mijn jongens geweest toen ze jonger waren en heb er al een artikel over geschreven - kijk hier. Onlangs was ik weer bij de molenvijver en er is niets veranderd. Het liefdevol ontworpen bijennatuurpad is gewoon super interessant en zo mooi gelegen - altijd een bezoekje waard!

Jonge imkers op de Patscherkofel

Een leuk uitstapje voor het hele gezin is ook het Educatief bijenpad op de Patscherkofel. Je wandelt van het bergstation naar de Hochmahdalm. Net voor de Hochmahdalm ligt het Kofele educatieve bijenpad, waar je op zeven stations meer te weten kunt komen over de drukke nectarverzamelaars. Op de alm ligt een flyer met spannende vragen die de kleine bijenexperts kunnen beantwoorden om het juiste oplossingswoord te kraken en een welverdiende verrassing in ontvangst te nemen.

Een absoluut hoogtepunt voor bijenliefhebbers is het evenement"Kofele wordt imker", dat dit jaar op 28 juli 2024 plaatsvindt. Kom tussen 10.00 en 16.00 uur naar de seminarruimte Patscherkofel in het bergstation van de Patscherkofelbahn, waar spannende speel-, handenarbeid- en knutselstations op je wachten. De Kofelse imker Michael Pauli zal de kinderen ook interessante feiten over zijn werk vertellen en kleine (en grote) zoetekauwen krijgen de kans om de honing van Michael Pauli te proeven.

De SUMSI-wereld: Hoe leven onze zwartgele vrienden?

Heb je er nog geen genoeg van en wil je meer te weten komen over bijen, bezoek dan de SUMSI-wereld in de Alpine Zoo. Wist je dat er wereldwijd ongeveer 20.000 verschillende bijensoorten zijn en dat er alleen al in Oostenrijk 700 van deze soorten leven? We kennen allemaal de honingbij, een van de weinige insecten die wij mensen als "huisdier" houden. In de SUMSI wereld is een aparte informatie-unit aan hen gewijd, waar geïnteresseerde bezoekers een spannend inzicht in hun wereld kunnen krijgen. Je kunt bijenkorven van binnen bekijken, de taal van bijen leren kennen en meer te weten komen over het werk van imkers.

Wie heeft de beste honing?

Voor iedereen die na zoveel informatie over bijen nu echt dol is op honing en wil weten waar je de beste kunt vinden, zijn hier mijn tips:

Als je biologische kwaliteit belangrijk vindt, kun je je bijenproducten het beste bestellen bij Gritsch biologische bijenteelt in Silz. Maximilian Gritsch garandeert dat zijn producten vrij zijn van resten van varroabehandelingen (Lukas heeft ons al uitgelegd dat helaas geen enkel bijenvolk vrij is van de schadelijke varroamijt). In de biologische bijenstal van Gritsch wordt alleen gecontroleerde residuvrije biologische was gebruikt en de varroabehandeling wordt uitgevoerd met organische zuren. Naast de heerlijke honing zijn er ook andere producten verkrijgbaar zoals propolisdruppels, bijenwas en diverse cosmetische producten.

Alles wat de bij te bieden heeft

Zelfs onze voorouders in het stenen tijdperk aten honing, en honing en andere bijenproducten hebben ook een eeuwenoude traditie als geneesmiddel. Propolis, een harsachtige bouwstof die wordt geproduceerd door honingbijen, werd gebruikt om mummies te balsemen in het oude Egypte. Vanwege de antimicrobiële werking was het in de oudheid ook een populaire behandeling voor wonden. We gebruiken deze middelen vandaag de dag nog steeds. Onze imker Lukas raadt propolis bijvoorbeeld aan bij ontstekingen rond de mond of bij een koortslip. Zelf houd ik van cosmetische producten met bijenwas. Als mijn lippen erg droog zijn, smeer ik er soms zelfs wat pure honing op - dat doet wonderen. Mijn moeder zweert bij producten met koninginnengelei, een van de meest exclusieve bijenproducten die bijen gebruiken om hun koningin groot te brengen. Wat je ook zoekt, of het nu cosmetica, heerlijke honing of geurkaarsen zijn, in de Tiroolse bijenwinkel vind je gegarandeerd wat je zoekt!

Ik heb altijd van honing gehouden, vooral in mijn favoriete winterthee. Maar nu ik meer te weten ben gekomen over het werk van imkers en de lieve bijtjes, waardeer ik de heerlijke honing nog meer.

Over ons

Imkerei Lukas Schmider
Instagram
TikTok
E-mail: info@imkereischmider.at

Bioimkerei Gritsch
Homepage
E-mail: max.gritsch@gmx.at

Tiroler Bienenladen
Homepage
E-mail: info@tirolerbienenladen.at

Foto omslag: © Emanuel Kaser

Soortgelijke artikelen