Therese-Fiegl-Tiroler-Edle-14
24 mei 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Mooi en goed: de nobele productwereld

Wie in Tirol op zoek is naar hoogwaardige regionale producten in een aantrekkelijke verpakking, komt steeds weer één naam tegen: Therese Fiegl. Of het nu gaat om chocolade, schnaps of zeep (meer over de Tiroler Reine hier op de blog!): Alles wat in Tirol kleurrijkheid en verwennerij combineert, draagt vaak de handtekening van deze drukbezette onderneemster.

Het begon allemaal 27 jaar geleden met de Bauernkiste, een direct marketing platform voor producten van de boerderij. "De Bauernkiste is geboren uit mijn persoonlijke behoefte. Ik had toen drie kleine kinderen en wilde ze niet meenemen naar de boerenmarkt. Maar ik wilde toch regionaal voedsel eten en hoorde dat er in Duitsland zulke bezorgdiensten waren... en ik dacht dat we er hier ook een konden beginnen," zegt Therese tijdens ons gesprek in haar conceptstore in het historische stadscentrum.

De Bauernkiste werd geboren uit dit idee in 1997. Tegenwoordig kunnen de producten in de Bauernkiste wekelijks, tweewekelijks of onregelmatig worden besteld. Een paar jaar geleden is er zelfs een bijzonder aantrekkelijk kookboek verschenen.

Uniek: chocolade van grijze koemelk

Op een dag vertelde de schnapsstoker Christoph Köstler Therese over bijzonder lekkere chocolade van een banketbakker in Landeck. „Tiroler Edle“ Het contact was snel gelegd en even later, in 2001, volgden de eerste repen van het eigen chocolademerk.

"Tiroler grijze runderen is een oud runderras dat al 3000 jaar in Tirol bestaat. En het is precies deze geschiedenis die we willen vertellen door melk van grijs vee te gebruiken in onze chocolade. Een unieke eigenschap."

Tiroler grijze runderen zijn geen krachtig ras, maar eerder klein en robuust. De meeste dieren worden op kleine boerderijen gehouden en 86 procent van de dieren komt in de zomer naar de alpenweiden. Dit proef je in de melk en het is ook een kleine uitdaging voor de chocolatier.

Tiroler-EdleEr zijn nu meer dan 40 soorten chocolade, waarvan sommige seizoensgebonden zijn: "In de lente hebben we aardbeienmunt en in de herfst kastanje." Vorig jaar verscheen er een nieuwe peperkoekchocolade ... en natuurlijk de zeer specialeHofschokolade.

Hofchocolade uit 1760 heruitgegeven

Tiroler-EdleHet nieuwste product van Schokoladen vindt zijn oorsprong in 1760, toen het werd opgenomen in de receptenverzameling van de stadsapotheek van Innsbruck. En in 2023 werd deze oude chocolade weer tot leven gewekt!

En zo gebeurde het: Toen Andreas Winkler, historicus en telg van een oude apothekersfamilie uit Innsbruck, tijdens zijn onderzoek stuitte op het handgeschreven chocoladerecept van zijn voorvader Anton Maria Winkler, liet hij het zien aan Therese Fiegl. In die tijd was chocolade een absolute luxe en alleen weggelegd voor de adel en rijke burgers.

Samen met de vertrouwde chocolatier Hansjörg Haag uit Landeck probeerden ze nu het oude recept na te maken. Een beetje een uitdaging, want chocolade werd toen nog gemaakt zonder melk/melkpoeder en had een veel kristalachtiger consistentie. Maar na een paar pogingen was iedereen overtuigd: het nieuwe oude product smaakt goed!

Veganistisch, maar met peper graag!

"De Hofschokolade is nu ook veganistisch omdat er geen melk in zit. Ik ben een beetje ontrouw geworden aan de grijze koemelk, maar aan de andere kant vroegen zoveel mensen altijd om veganistische chocolade of chocolade met peper, die we eerst niet hadden. En de Hofschokolade combineert nu beide verzoeken!"

15 gram chocolade op de smaakschaal

Hoe smaakt deze oude, nieuwe chocolade? Een doos bevat drie dunne repen die individueel verpakt zijn (in biologische folie!). Als je het pakje opent, word je begroet door een kerstaroma, maar visueel ziet het eruit als een normale chocolade. De consumptietip op de verpakking voor warme chocolademelk zegt: "Los één reep op in ongeveer 200 ml zeer hete melk en roer goed."

Zo gezegd, zo gedaan. De chocolade lost heel gemakkelijk op in de melk in de pan op het fornuis en de eerste slok doet me qua smaak een beetje denken aan chai latte, alleen dan chocolade-achtiger. De lange peper voegt een aangename smaak toe, en als het aan mij ligt smaakt deze "oude vorm" van warme chocolademelk werelden beter dan het cacaopoeder dat tegenwoordig in de supermarkt verkrijgbaar is. Het is trouwens ook gezonder, met 78 gram suiker per 100 gram Benco-cacao, vergeleken met slechts 39 gram in Hofschokolade!

Andreas Winkler legt uit dat chocolade in die tijd werd beschouwd als een balsem voor het leven. Om dit te verifiëren zou je waarschijnlijk gedurende een langere periode experimenten op jezelf moeten uitvoeren ... maar één ding kan al gezegd worden bij de eerste test: met deze smaak zou zo'n experiment zeker een echte traktatie zijn!

Inzicht in de winkel

Een bezoek aan de conceptstore in het oude stadscentrum van Innsbruck belooft niet alleen een culinair genot, maar ook een inzicht in de rijke cultuur en culinaire diversiteit van Tirol. Naast veel Noord-Tiroolse producten zijn er ook een aantal geweldige producten uit Zuid-Tirol! Ideaal voor souvenirs en cadeaus.

Drie Innsbruck insider tips van Therese Fiegl

Omdat we allemaal weten dat de beste tips van de plaatselijke bevolking komen, liet ik de kans niet voorbijgaan om Therese Fiegl nog een paar laatste vragen te stellen.

Waar drink je graag koffie in de oude stad?
"Bij
Munding voor koffie en taart. Ik drink ook graag koffie bij La Pausa. Of bij de Katzung."


Waar kun je
's avonds bijzonder goed eten in de oude binnenstad?"De Piano Bar is hier zeker een klassieker. Of tegenover mij bij Miso Korean. Of de gloednieuwe Koi Street Bar voor de markthal!"


En waar kun je het beste terecht voor een lekker drankje?
"Ik vind het echt cool Fuchs & Hase helemaal cool, je kunt er ook broodjes eten."

Heel erg bedankt voor het leuke en spannende interview!

Neem contact met ons op

Alle genoemde producten zijn verkrijgbaar in de conceptstore in het historische stadscentrum van Innsbruck. De Hofschokolade is natuurlijk ook verkrijgbaar in Innsbruck's Stadtapotheke bij het Gouden Dak aan de Herzog-Friedrich-Straße 25.

Tiroler Edles Concept Store
www.tiroleredles.at

Seilergasse 13 6020 Innsbruck

Soortgelijke artikelen