DSC03845tvb
19 december 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Ik reis veel met de trein en ik heb lang op dit moment gewacht. Op zondag 11 december was het zover: ik stond aan het begin van de WESTbahn richting Innsbruck.

Reeds lang wensen treinreizigers dat de WESTbahn niet alleen van Wenen naar Salzburg zou rijden. Het klimaatticket, dat sinds oktober 2021 beschikbaar is, heeft deze wens alleen maar versterkt. Toen de WESTbahn in het voorjaar aankondigde ook van Salzburg naar München te gaan, was men vol hoop dat Innsbruck misschien binnenkort ook als bestemming op de treinen zou verschijnen.

Nu is de tijd gekomen! Aan het begin van de zomer van 2022 vroegen ze toestemming en onlangs kregen ze groen licht! Sinds de wijziging van de dienstregeling op 11 december rijdt de WESTbahn naar Innsbruck - drie keer per dag!

Ik was verrukt, want ik heb al verschillende keren gebruik gemaakt van de diensten van de WESTbahn en als frequente reiziger is het een aangenaam alternatief voor de tophond ÖBB.

Wie is de Westbahn?

De WESTbahn is opgericht in 2011. Na een overeenkomst in 2009 met ÖBB Infra over de spoorcapaciteit werden langeafstandsdiensten tussen Wenen en Salzburg opgestart. Het vertrekpunt is altijd Wenen Westbahnhof. Van 2017 tot 2019 reed de WESTbahn ook vanaf station Wenen Praterstern.

Westbahn rijdt op Stadler-Kiss

Sinds de oprichting bestaan de voertuigen van WESTbahn uitsluitend uit de serie KISS van de Zwitserse Stadler Rail Group. De naam „KISS“ staat voor "comfortabele innovatieve hoogspoor forensentrein". De dubbeldekkers bieden plaats aan 526 passagiers op twee niveaus. De barrièrevrije treinen halen een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur. De treinen zijn verdeeld in drie klassen: Standard, Comfort en First. De grote deuren van de lagevloerrijtuigen maken het gemakkelijk en snel in- en uitstappen mogelijk. Aan boord kunt u genieten van gratis Wi-Fi in zeer ergonomische lederen stoelen. Elke stoel is voorzien van een stopcontact. Een zogenaamde WESTcafé biedt een koffiezetapparaat, koude dranken en snacks. Voor reizigers met beperkte mobiliteit zijn er twee rolstoelplaatsen in het middengedeelte van de trein, die gratis kunnen worden gereserveerd.

Van Wenen naar Innsbruck

Sinds 11 december reist de WESTbahn nu ook naar Innsbruck. Hij rijdt drie keer per dag van de federale hoofdstad naar de hoofdstad van Tirol. Extra stops worden gemaakt in Wörgl en Kufstein.

Vertrektijden Wenen Westbahnhof: 7:08/11:08/17:08
Vertrektijden Innsbruck Hauptbahnhof: 6:31/12:31/16:31

Stopt van Innsbruck naar Wenen Innsbruck–Wörgl–Kufstein–Salzburg Hbf–Vöcklabruck–Attnang-Puchheim–Wels–Linz Hbf–Amstetten–Sankt Pölten–Wien Hütteldorf–Wien Westbahnhof

Tickets zijn online verkrijgbaar, op WESTshops (+€1) en bij de deelnemende tabakswinkels (+€2).

U kunt bijzonder goedkoop reizen met WESTsuperpreis, dat alleen online verkrijgbaar is, vanaf 18,99 euro.

Meer informatie is te vinden in de WESTbahn app of op westbahn.at.

Met het Klimaticket Österreich kunt u reizen op WESTbahn in de Comfort Class, en zitplaatsreserveringen zijn gratis.

Mijn reis met de WESTbahn

Op de dag van de première was ik onderweg van Wenen naar Innsbruck en maakte ik een filmpje voor jullie.

Soortgelijke artikelen