20240428_173928-01
08 mei 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Het is algemeen bekend dat Innsbruck een prachtige stad is met veel bezienswaardigheden. Maar er is ook genoeg te ontdekken in de omgeving van Innsbruck. De dorpjes in het zuiden en de lokale berg van Innsbruck , de Patscherkofel, zijn zeker een bezoek waard. Maar hoe? Ik heb de perfecte tip voor natuurliefhebbers, gezinnen, geschiedenisfanaten en tramfans: wat dacht je van een ritje met tramlijn 6 - of zoals hij in de volksmond ook wel wordt genoemd, de Waldstraßenbahn? Maak een reis door de geschiedenis en ervaar de natuur en het uitzicht op onze hoofdstad vanuit een compleet nieuw perspectief.

Een stukje geschiedenis

De 8,362 kilometer lange interlokale tram met meterspoor was oorspronkelijk ontworpen als een lokale of lichte spoorweg. Hij ontsluit de Paschberg, gelegen ten zuidoosten van Innsbruck aan de rand van het middelgebergte. Sinds de opening in 1900 is de Bostram de historische Innsbruckse wijk Wilten verbonden met de charmante dorpen Aldrans, Lans, Sistrans en Igls.

Ooit was de tram een belangrijk lokaal transportmiddel, maar nu doet hij dienst als populaire excursietrein naar het uitgestrekte recreatiegebied van de stad. Een voormalige conducteur en spoorwegfan beschreef de Waldtram treffend als een unieke schat van Innsbruck, die in deze vorm zelden ergens anders in Europa te vinden is.

Onze start: Bergisel

Vanaf midden juni rijdt de Waldtram tot aan de Mühlaubrug, maar onze excursie van vandaag begint bij de halte Bergisel Halte Bergisel. De Bergisel is een van de bekendste bezienswaardigheden van onze provinciehoofdstad. En een plek die geschiedenisfanaten en sportfans niet mogen missen: als het toneel van de legendarische Slag om Bergisel onder leiding van Andreas Hofer in 1809, is Bergisel een symbool van de strijd voor vrijheid. Het imposante Andreas Hofer-monument en het reusachtige cirkelvormige schilderij herdenken deze historische gebeurtenis vandaag de dag nog steeds.

Innsbruck maakt sinds 1952 deel uit van het Vierschansentoernooi. De oude betonnen Bergisel-schans werd gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1964 en werd later ook gebruikt voor de Spelen van 1976. In 2002 werd er een nieuwe springschans gebouwd volgens de plannen van sterarchitect Zaha Hadid. In het restaurant"Bergisel Sky" kunnen bezoekers de Tiroolse bergen bewonderen vanaf een 360° panoramisch uitzicht.

Van reuzen en de oude Romeinen

Recht tegenover de bushalte Bergisel ligt de Abdij Wilten. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het oude kloostercomplex. Vooral als je, zoals wij, veel te vroeg aankomt en met ongeduldige kinderen een eeuwigheid op de tram moet wachten. Volgens de legende werd de abdij van Wilten in de 9e eeuw gesticht door de reus Haymon. Zijn standbeeld staat vandaag de dag nog steeds bij de ingang en verwelkomt bezoekers. Het abdijgebouw staat op de ruïnes van de Romeinse nederzetting 'Veldidena', die de wijk Wilten zijn huidige naam gaf.

Schattenjacht

De abdij van Wilten is als het ware de eerste "schat" die je ontdekt op de route naar het station van Igls. Zelfs als de schatten geen goud of zilver zijn, is het de moeite waard om je kaart te pakken en op schattenjacht te gaan. De bostram rijdt elk uur, dus we besloten niet bij elke halte uit te stappen, maar tot Lans te reizen. En vanaf daar op"schattenjacht" te gaan.

Plezier, spelletjes en heerlijk eten

De Bospark Lans is een paradijs voor jong en oud. Naast een prachtig vormgegeven kinderspeelplaats met boomhut, waterzandbak, vliegende vos en schommels is er ook een fietsvoorziening met loopfiets, pump track, family pump track en uphill downhill parcours. Vanuit het bospark liepen we verder richting Lansersee, langs het Lanser Moor. We hebben ons voorgenomen om in juni terug te komen, wanneer de waterlelies in bloei staan - en dat willen we niet missen. Bij de Lanser See wilden we eigenlijk gezellig koffie drinken op het zonneterras van de Koi Bar, maar de wind gooide roet in het eten. Uiteindelijk was het echter geen groot probleem en zijn we binnen gaan zitten. We troostten ons met heerlijk eten. Als je van Aziatisch eten houdt en waarde hecht aan kwaliteit en regionaliteit, moet je dit ook doen. Ik vind het "farm-to-table" concept van de Koi Bar bijzonder opwindend. Als je wilt, kun je het artikel van Lea lezen - een echte aanrader!

Zwemplezier aan de Lanser See

De Lanser See is een alpien veenmeer. Het heeft een oppervlakte van 70.000 m², waarvan 35.000 m² water. Qua ontstaan is de Lanser See een dood ijsmeer, d.w.z. het is ontstaan door het smelten van een laat glaciaal ijslichaam bedekt met sedimenten. Vanaf mei nodigt het uit tot zwemmen, zonnebaden en spetteren. Voor mij persoonlijk is het een van de mooiste Zwemmeren rond Innsbruck. Dus in de zomer raad ik je zeker aan om je zwemspullen mee te nemen. Tenzij je, zoals wij, met een hond reist. Die zijn (begrijpelijk) alleen aangelijnd toegestaan op de terrassen van de horecagelegenheden. Ze zijn niet toegestaan in het merengebied, op de oever of in het water. Als je geïnteresseerd bent in waar je met je hond op vakantie kunt gaan, kijk dan hier.

Van Lans naar Igls en terug naar de stad

Uiteindelijk liepen we, goed uitgerust en vol, van Lanser See naar Igls en namen daar de bostram terug naar de halte Bergisel. Persoonlijk vind ik het een beetje jammer dat we niet gestopt zijn bij de "Tantegert"halte. Helaas kon ik mijn vermoeide mannen daar niet toe motiveren. Maar we maken het goed. Alleen al voor het stationsgebouw zou het de moeite waard zijn om hier uit te stappen. Mijn medeblogger Werner is het daarmee eens. Voor hem is het een van de mooiste en meest romantische stations in Tirol. Ik heb ook alleen de Keltische bomencirkel in het voorbijgaan kunnen bewonderen. Hij bestaat uit 21 bomen. Dit getal komt voort uit het Keltische idee dat elke boom een drievoudige structuur heeft (wortel, stam, kruin) en uit 7 delen bestaat (wortel, stam, bast, takken, bladeren, bloesem, vrucht) - samen vermenigvuldigd resulteert dit in het getal 21, de 21 levensbomen van de bomencirkel. Klinkt spannend, nietwaar? Maar we komen terug en halen alle stations in die we deze keer niet hebben gezien.

Ik kan iedereen die naar Igls wil echt aanraden om de bostram te nemen. Het is een geweldige reis, vooral met kinderen, die kan worden aangepast aan de behoeften van de kleintjes. De reis alleen al is een belevenis. Je kunt natuurlijk ook op elk station uitstappen en te voet verder gaan of gewoon op de volgende tram stappen. Of het nu lente, zomer of herfst is, ik weet zeker dat elk seizoen zijn eigen charme heeft.

Opmerking: Uitbreiding

Vanaf 15 juni 2024 rijdt de Waldtram niet meer alleen naar Bergisel, maar ook rechtstreeks de stad in - naar Saggen en de Mühlaubrug. Hierdoor zullen ook enkele punten langs onze route veranderen.
Actuele informatie vind je op de volgende link:Panoramastraßenbahn in Innsbruck

Soortgelijke artikelen