DSC09420tvb
14 december 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Sneeuwschoenwandelen is een unieke buitenactiviteit die mij een heel speciaal gevoel geeft. Het is een harmonieuze combinatie van de rust van het winterlandschap, de fysieke activiteit en het gevoel deel uit te maken van de natuur.

Als je met sneeuwschoenen door de verse sneeuw sjokt, hoor je bij elke stap een zacht krakend geluid. Dit geluid, samen met de stilte van de besneeuwde omgeving, kalmeert je en zorgt ervoor dat de stress van alledag ver weg lijkt. De heldere, koude lucht vult je longen terwijl je blik over de besneeuwde heuvels en bergtoppen dwaalt. Het is een ervaring die je zintuigen prikkelt en je een diep gevoel van verbondenheid met de natuur geeft.

Sneeuwschoenwandelen wordt steeds populairder. Daarom wil ik je vandaag mijn favoriete tochten in de regio Innsbruck voorstellen.

1. Tocht naar de Simmering

In het schilderachtige Tiroolse Oberland, op het uitgestrekte Mieminger Plateau, rijst een bescheiden maar indrukwekkende berg op: de Simmering. Dankzij zijn vrijstaande positie biedt hij een adembenemend panoramisch uitzicht op de omliggende bergtoppen en tot diep in het Inntal. De Simmering Alm (momenteel gesloten) en de nabijgelegen top vormen de ideale achtergrond voor een fascinerende tocht.

Ons uitgangspunt is het pittoreske dorpje Obsteig, om precies te zijn het district Finsterfiecht. De gemeente Obsteig is gemakkelijk te bereiken met VVT-bus 350 of 355 vanaf het centraal station van Innsbruck. Vanaf de bushalte Obsteig Mooswaldsiedlung leidt een duidelijk aangegeven pad naar de voormalige Grünberglift. Voor wie met de auto komt, is er gratis parkeergelegenheid direct bij de Grünwaldlift. De voormalige skipiste is onmiskenbaar en is ook het startpunt voor de klim naar de Simmering Alm. Naast de piste ligt de rodelbaan, die je in ongeveer twee uur naar je bestemming brengt (let op: de rodelbaan is momenteel niet geprepareerd).

2. Topwandeling naar de Patscherkofel

Neem comfortabel de Patscherkofelkabelbaan naar het bergstation: dit is het startpunt voor de sneeuwschoenwandeling naar de top van de Patscherkofel.

Volg het goed aangegeven bospad over een lichte helling naar de top. Daar kun je opwarmen in het nieuw ontworpen bergrestaurant. De route is ongeveer zes kilometer lang. Je kunt ook sneeuwschoenen huren bij het dalstation van de Patscherkofelbahn. Voor mij is deze route een van de beste voor beginners om een goed gevoel te krijgen voor deze sport.

De terugweg volgt dezelfde route. Als je er dan nog niet genoeg van hebt, kun je met de sneeuwschoenen verder naar de Hochmahdalmen Patscher Alm en dan met de Patscherkofel kabelbaan vanaf het middenstation naar beneden naar het dal.

3. Padauner Kogel

Iets verder ten zuiden van Innsbruck ligt de Padauner Kogel tussen Valsertal en Wipptal. De tocht is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De S3 trein brengt je van het hoofdstation van Innsbruck naar het startpunt in St. Jodok in Valsertal. Vanaf daar heb je de mogelijkheid om een wintertransfer per taxi naar Padaun te nemen. Je kunt ook gewoon de bus 4144 nemen van Steinach am Brenner naar de kruising Vals-Padaunerstraße. De rest van de klim naar Padaun kun je vanaf daar doen.

Eigenaren van de Welcome Card maken gratis gebruik van het openbaar vervoer in de regio Innsbruck. In dit geval is het Welcome Card-ticket geldig tot aan de bushalte Stefansbrücke. Je hoeft alleen een kaartje te kopen voor de rest van de route naar Steinach am Brenner.

Reizen met de auto

Iedereen die met de auto reist, moet rechtstreeks naar Padaun rijden. In winterse omstandigheden met sneeuw en ijs mag de weg alleen worden bereden met sneeuwkettingen. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats bij de berghut Steckholzer.

Wandelstart in het idyllische Padaun

Padaun, een rustig hoogplateau tussen het Valsertal en het Wipptal, herbergt meer dan alleen idyllische boerderijen. In de winter ben je omringd door talloze prachtige fotomogelijkheden. Op onze sneeuwschoentocht naar Padauner Kogel wandelen we vanaf de charmante boerderijen in westelijke richting langs de weg. Bij de laatste boerderij, Larcherhof, staat een wegwijzer om ons het pad naar Padauner Kogel te wijzen. Dit is het perfecte moment om je sneeuwschoenen aan te trekken, want we betreden nu ongerept terrein.

Vanaf het topkruis van Padauner Kogels op 2.066 meter hoogte opent zich een adembenemend panorama. Ondanks de relatief bescheiden hoogte biedt de top sensationele uitzichten die nauwelijks mooier kunnen zijn. Als je naar het noorden kijkt, reikt het uitzicht tot de imposante Nordkette bij Innsbruck. In het zuiden zie je de majestueuze Tuxer Alpen en de indrukwekkende Olperer. Het uitzicht naar het westen strekt zich uit over de Stubaier Alpen, met in de verte de markante toppen van Obernberger en Gschnitzer Tribulaun.

Plan ongeveer vier uur voor deze acht kilometer lange tocht.

4. Feldringer Böden

De sneeuwschoenwandeling bij zonsondergang naar Faltegartenköpfl is een van mijn absolute hoogtepunten. Het is erg veilig voor lawines en de afdaling in het donker is geen probleem met de juiste voorbereiding. Vooral aan te raden op nachten met volle maan! De schittering van de sneeuw in het maanlicht is een unieke ervaring.

Vanuit Innsbruck leidt de route via de Sellraintalomhoog naar Kühtailangs het stuwmeer Längental en kort voor Ochensgarten naar de zogenaamde Sattele. Hier bevindt zich een betaalde parkeerplaats aan de weg, die speciaal is ingericht voor skitoeristen, winterwandelaars en sneeuwschoenliefhebbers. Het is het startpunt voor tochten naar Feldringalm en Marlstein.

De eerste etappe

Onze eerste etappe brengt ons naar Feldringalm. De winterwandelroute doet ook dienst als rodelbaan, dus let op bij de beklimming. Voor degenen die liever op sneeuwschoenen op pad gaan, is er de mogelijkheid om langs het pad door ongerepte diepe sneeuw te lopen of de haarspeldbochten door het bos in te korten. De Feldringalm is geopend van woensdag tot zondag en biedt een gezellige plek om te stoppen voor een verfrissing. Vanaf hier kun je al genieten van een prachtig uitzicht op de overkant van het Inntal en de Mieminger Plateau.

Feldringalm naar Faltegartenköpfl

Na een uitdagende klim langs de Feldringalm bereik je een betoverend hoogplateau. Hier opent zich, omlijst door de top van de Pirchkogels, een adembenemend panorama over de majestueuze bergen van de Kühtai. De glinsterende kristallen van het ongerepte sneeuwdek glinsteren al in de lage middagzon. Uiterlijk op dit moment wordt duidelijk waarom een sneeuwschoentocht zo goed is voor de ziel. Vanaf het hoogplateau is het nog ongeveer 30 minuten naar onze bestemming, Faltegartenköpfl. Het nieuwe bergtopkruis schittert al van verre in de zon en wijst ons de weg. We bereiken de top via de achterkant, langs de bergkam.

Zonsondergang en sterrenhemel

Het uitzicht hier is spectaculair. De Innvallei strekt zich direct onder ons uit, met een duidelijk zicht op het dorp Stams en zijn abdij. Tegenover ons rijst majestueus de Mieminger Plateau en de Tschirgant. Aan de andere kant zie je Kühtai met de ingang naar Pitztal. De zon helt al over naar de horizon en zal binnenkort ondergaan - ik ben perfect op tijd. Nadat ik van de prachtige panorama's heb genoten, stel ik mijn statief op en wacht tot de zon achter de horizon van de talrijke bergtoppen verdwijnt. De beloning is een bijna onwerkelijke zonsondergang. Achter me is de volle maan al opgekomen boven de Inn-vallei, wat voor een fascinerend contrast zorgt. Een prachtig moment dat voor onvergetelijke herinneringen zorgt. Maar soms worden zulke momenten het best beschreven door foto's.

De terugweg na zonsondergang

Voor de beklimming moet je ongeveer 2,5 uur rekenen. De afdaling gebeurt met een hoofdlamp via dezelfde route. Een heel bijzondere ervaring.

5. De Karwendel in

Sneeuwschoenwandelen van Gnadenwald ten oosten van Innsbruck naar de Walderalm.

De reis naar het startpunt in Gnadenwald is heel eenvoudig met het openbaar vervoer vanuit Innsbruck. Ofwel neem je bus nr. 502 van het hoofdstation van Innsbruck naar de eindhalte Föhrenwald en loop je een klein stukje. Of je neemt de S-Bahn naar Hall en bus nr. 3 naar het beginpunt van de tocht in het gehucht Kranzach. Automobilisten kunnen daar betaald parkeren. Deze bevindt zich direct na de afslag richting Fritzens aan de rechterkant van de weg.

Naar de Walderalm

Tegenover de parkeerplaats en de bushalte wijzen borden al de weg naar de Walderalm, die naar schatting 1,5 uur lopen is. In de winter moet je echter rekening houden met een ruimere 2 uur. De wandeling is vooral aan te raden als er verse sneeuw ligt, omdat je dan vanuit het dorp gemakkelijk sneeuwschoenen kunt gebruiken.

Onmiddellijk achter de huizen leidt een goed bewegwijzerd pad het bos in. Na het passeren van het sportveld bereik je het pad naar de Walderalm in het natuurpark Karwendel. De klim beslaat ongeveer 600 hoogtemeters en wisselt steile stukken af met aangename stukken die in serpentines via het Gnadenwald omhoog leiden. Verse sneeuw verandert de omgeving in een betoverend winterlandschap.

Na zeven haarspeldbochten en een indrukwekkend uitzicht op Innsbruck bereik je een klein hoogplateau. Vanaf hier loopt het pad geleidelijk omhoog naar een splitsing. Je kunt het steile pad naar de Walderalm nemen of het pad in westelijke richting volgen en via nog meer haarspeldbochten het hoogplateau van de alp bereiken. Het is aan te raden om een van de paden te nemen voor de klim en de andere voor de afdaling.

Prachtig uitzicht

Het indrukwekkende berglandschap van de Karwendel ontvouwt zich in dit hooggelegen gebied boven de boomgrens. De majestueuze Hundskopf presenteert zich indrukwekkend aan de linkerkant. Kort voor de bestemming komt u langs een wegkruis en ziet u de schilderachtige hutten van de Walderalm met een adembenemend panorama. Aan de rechterkant van de alp, op een kleine heuvel, zie je de Maria Schutzkapel. De alp zelf ligt op een hoogte van 1.501 meter.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren over sneeuwschoenwandelen en dat je een paar tips voor jezelf hebt kunnen oppikken. Ik wens je veel plezier op je avonturen in de natuur!

Alle foto's © Danijel Jovanovic Photography - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Handige tips voor sneeuwschoenwandelen

  • Houd het weer en de sneeuwcondities in de gaten: Informeer naar de huidige weersomstandigheden en het sneeuwbericht voordat je op pad gaat. Dit helpt je om je route aan te passen en je voor te bereiden op mogelijke uitdagingen.

  • Kies de juiste uitrusting: Zorg ervoor dat je de juiste sneeuwschoenen gebruikt voor je gewicht en de sneeuwcondities. Draag ook waterdichte en geïsoleerde laarzen om je voeten warm en droog te houden. Skistokken kunnen de stabiliteit verbeteren.

  • Draag geschikte kleding: Kleed je in lagen om je aan te passen aan veranderende temperaturen. Zorg ervoor dat je weerbestendige kleding draagt die je beschermt tegen wind en natte omstandigheden. Handschoenen, een muts en een zonnebril zijn ook belangrijk.

  • Neem veiligheidsuitrusting mee: Neem een lawine-uitrusting mee, vooral als je reist in gebieden met een verhoogd risico op lawines. Dit omvat een lawinepieper, een sonde en een lawineschep.

  • Gebruik de juiste techniek: Sneeuwschoenwandelen vereist een iets aangepaste manier van lopen. Til je knieën iets hoger op om te voorkomen dat je vast komt te zitten in diepe sneeuw. Probeer de techniek van tevoren uit op vlak terrein.

  • De route plannen: Kies routes op basis van je conditie en ervaring. Vermijd steile hellingen en gevarenzones. Deel je wandelplannen met iemand en informeer hem of haar over de geschatte terugkomsttijd.

  • Respecteer de natuur: Zorg dat je de wilde dieren niet stoort en blijf op gemarkeerde paden. Respecteer lokale regels en milieuvoorschriften.

  • Nooduitrusting en EHBO: Neem een noodpakket mee, inclusief EHBO-kit, zaklamp, extra voedsel en water. Kennis van eerste hulp is ook nuttig.

  • Groepsvorming: Het is veiliger om in een groep te wandelen, vooral in afgelegen gebieden. Als je alleen reist, breng dan iemand op de hoogte van je plannen en houd regelmatig contact.

  • Milieubewustzijn: Laat geen afval achter en respecteer het milieu. Als er regels zijn voor sneeuwschoenwandelen in de regio, houd je er dan aan om de natuur te beschermen en andere wandelaars niet te storen.

Als je deze tips opvolgt, kun je veilig en met plezier sneeuwschoenwandelen.

Soortgelijke artikelen