DSC_9542
17 mei 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De tijd zal snel komen.

De World Mountain and Trail Running Championships 2023 (WMTRC) nadert met grote stappen.

Kleinere stappen, bergop, en grotere stappen, bergaf, probeerde ik uit op drie top trails in de regio Innsbruck. Deze paden lijken door onze eigen huiskamer te lopen, zo dicht liggen ze aan onze voeten. Je zou het "infranatur" kunnen noemen. Zo'n infrastructuur vlak onder je neus is waarschijnlijk uniek in de wereld.

Je hebt keuze te over om de drie routes te bereiken: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. Alles is snel en gemakkelijk.

Rosnerweg-Run (licht)

De Rosnerweg-Run is het ideale parcours voor alle niveaus. Beginners kunnen perfect vertrouwd raken met de sport zonder door een hel te gaan (dat doen we straks). Gevorderden en semi-professionals kunnen meerdere rondjes afleggen door de sportieve uitdagingen of gewoon ontspannen lopen: zonder tijdsdruk en zonder op de klok te kijken.

Het parcours nestelt zich kitscherig in de helling aan de voet van de Nordkette en blijft vlak op een kort steil wandelgedeelte na. Het zachte bospad is aangenaam om op te lopen en biedt uitzichten naar het zuiden en het noorden. Mijn hoogtepunt is de smalle en lange lawinedam. Het laat me drijven en laat alle dagelijkse ballast buiten.

Vergelijkbare gemakkelijke trailrun routes

Gletscherblick-Runde
Een gemakkelijke en onderhoudende lus aan de zonnige kant met groene weiden. De Stubaier gletsjer schittert in de verte.

Mose-Runde
De zonnige lus leidt rond het golfterrein en langs de meren Lansersee en Mühlsee. Na de Seerosenweiher kunt u de ronde inkorten als de benen zwaar worden.

Sillschlucht-Trail (medium)

De Sillschlucht is een indrukwekkend natuurspektakel. Het uitzicht in de diepe kloof is werkelijk adembenemend. Maar ook het uitzicht uit de kloof met de torenhoge Bergiselschanze op het blauwe doek van de hemel is indrukwekkend. Een hoogtepunt zijn de mensen die langs de Sillschlucht-Trail of zich als kluizenaars in de frisse Sill aan vrije cultuur overgeven. Bij alle bijbehorende bezienswaardigheden concentreerde ik me vooral op de route. Mijn startpunt voor de panoramische lus was aan het einde van de parkeerplaats bij het reusachtige ronde schilderij op de Bergisel.

Vergelijkbare trailruns van gemiddelde moeilijkheidsgraad

Tummelplatz-Tangent
Boven Amras, vlakbij het kasteelpark, bevindt zich de Tummelplatz-lus. Al na de eerste beklimming is er een ongedwongen uitzicht op de stad en een panorama van 180 graden op de Nordkette.

Lanser-Kopf-Loop
Rond de Lansersee met toegang in Igls of Lans bevindt u zich in een zeer mooi lokaal recreatiegebied. Hier kun je je als hardloper echt uitleven

Höttinger-Höfe-Trail met variant Höttinger Hölle (zwaar)

De Höttinger Höll vertelt het verhaal van het ontstaan van trail running en het bestaan van mountain running. Het verbindt de twee, omdat het parcours zo steil is, en het blijft geen mythe. Het is echt. Ik stap op bij de Kirschentalpassage en ren over de Höttinger-Höfe richting Gramartstraße en stort me dan volledig in het helse avontuur. Het is al behoorlijk scherp en zo steil dat ik een mountainbiker met een gematigde stijgsnelheid kan bijhouden. Vooral het laatste derde deel van de route is een echte uitdaging. De links en rechts in de helling gebouwde huizen zijn een hoogtepunt.

Soortgelijke moeilijke trailrun routes

Drei-Gipfel-Runde
Prachtige uitdagende trailrunroute die alle drie de omliggende toppen op de Patscherkofel doorkruist. Als alle drie de toppen te veel voor je zijn, kun je de route vanaf Boscheben gewoon inkorten via de Zirbenweg en de Patscherkofel overslaan.

Eichhoftrail
Lange en uitdagende route in het zuiden van de stad met verleidelijke hoogtepunten.

Breed scala aan trail running routes

In de regio Innsbruck zijn er nu 29 bewegwijzerde trail running routes. Alle paden voldoen aan de richtlijnen van de provincie Tirol en zijn daarom door deskundigen getest. In tegenstelling tot hardlooproutes zijn trail running routes niet geclassificeerd. Een trailrunroute is altijd herkenbaar aan de groene achtergrondkleur van het trailrun-icoontje.

In het spoor van de Wereldbeker

Iedereen kan zich een beeld vormen van de WM-parcoursen en zelf de loopflair ervaren.

De WMTRC start met de Vertical. En je kunt vlak voor de officiële start het parcours beklimmen om vervolgens vanaf de finish de profs aan te moedigen.

Op de tweede dag van de WMTRC vindt de Trail Short plaats. Ook dit parcours en delen ervan kun je lopen. Het gaat door de oude stad, naar de Rauschbrunnen en het Höttinger Bild en door de dorpen Völs en Birgitz en naar het gebied van de Mutterer Alm.

Höttinger Alm, Adolf-Pichler-Hütte, Hoadl, Kemater Alm, Salfeinssee: De derde WOC-dag brengt u bijna overal met de Trail Long. Deze plaatsen zijn zo mooi dat je ze het liefst bij hun voornaam zou willen noemen. Niet voor niets worden de Kalkkögel ook wel de Dolomieten van Noord-Tirol genoemd.

Op de laatste dag van het WK vindt de Mountain Classic plaats. Onderdeel daarvan is de beruchte Höll, zie hierboven. In ieder geval is ook deze route een hoogtepunt om te lopen of te wandelen.

Innsbruck Alpine Trailrun Festival

Wat je in juni sowieso kunt doen: markeer je agenda vet. Want het Innsbruck Alpine Trailrun Festival is terug in de stad. Het grootste trailrun-evenement van Oostenrijk heeft voor elk wat wils. Of je nu een trailbeginner bent of een ervaren trailrunner, de routes bieden afwisseling op veld- en bospaden en natuurlijk het schitterende panorama van de sportieve hoofdstad van de Alpen.

SCHITTERENDE EVENEMENTEN VOOR TOESCHOUWERS EN ATLETEN

World Mountain and Trail Running Championships 2023
De World Mountain and Trail Running Championships, afgekort WMTRC, vindt plaats in Innsbruck-Stubai van 6 tot en met 10 juni 2023.
Alle wedstrijden staan garant voor spektakel. En op de Race to Höll 6 juni kun je ook je topvorm bewijzen.

Innsbruck Alpine Trailrun Festival 2023
Al van 1 tot 3 juni vindt de Innsbruck Alpine Trailrun Festivalkortweg IATF, plaats. De achtste editie van dit ingenieuze evenement loopt als een wereldbekereditie.
Het programma is sensationeel.

Alles over trail running

In het eerste artikel van onze serie over trail running in de regio Innsbruck kom je meer te weten over de basisbeginselen van trail running.

Veel dank aan La Sportiva voor het ter beschikking stellen van de trail running uitrusting voor deze artikelreeks!

Foto's, tenzij anders vermeld: © Hartmut Müller

Soortgelijke artikelen