IMG_4219
24 mei 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Paul Mair is berggids (trainer), alpinisme-expert, levens- en sociaal adviseur, geograaf, vader. Mede daardoor is zijn kijk op de dingen altijd vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken. In het interview legt hij uit wat de basisprincipes zijn van tourplanning - vroeger en nu - en welke essentiële filter we geneigd zijn te vergeten als het gaat om veiligheid op de berg.

Veiligheidsfilters vóór de rondleiding


Wat zijn de belangrijkste factoren bij het plannen van een tournee?
Paul Mair: "Ik denk altijd van tevoren na over met wie ik ga reizen Wat willen we, wat kunnen we, welke vaardigheden hebben we? De antwoorden op deze vragen werken als een invoerfilter. Vervolgens staat voor mij bij het plannen van tochten altijd het grote aspect van informatie gelijk aan veiligheid voorop. Dit geldt voor alle gebieden van alpinisme, zomer en winter, of het nu gaat om klimmen, toerskiën of off-piste skiën. Als ik een beeld kan schetsen van hoe het terrein eruit ziet, kom ik daarbuiten nog steeds voor verrassingen te staan - bijvoorbeeld als ik iets van de kaart niet goed heb geïnterpreteerd of als de plaatselijke omstandigheden niet honderd procent overeenkomen met het lawinebericht - maar mijn hersenen zijn al voorbereid op komende beslissingen."


Wat zijn jouw favoriete hulpmiddelen daarbij?
"In de winter zijn mijn belangrijkste hulpmiddelen om de vraagtekens die in het terrein op de loer liggen zo goed mogelijk op te lossen absoluut het lawinesituatiebericht, het weerbericht en/of actuele gegevens van weerstations. Wat is het verwachte zicht, wat is de temperatuur, hoeveel wind of neerslag is er? Dit zijn belangrijke filters voor het kiezen van een geschikte tocht. Dan natuurlijk kaart- en gidsenliteratuur, hoewel dit inmiddels is teruggebracht tot internetbronnen. Er zijn ingenieuze planningstools die ik kan gebruiken om de tijd en fysieke eisen en de belangrijkste punten van mijn tocht te bepalen."

Hoe zou u vanuit uw perspectief de evolutie van de tourplanning beschrijven:
Wat is er veranderd sinds u in de bergen bent?
"Vroeger - laten we zeggen 20, 25 jaar geleden - verzamelden we ons in de hutten rond de fax of de radio om informatie te krijgen over het weer of de lawinesituatie, die natuurlijk nooit de kwaliteit van de voorspellingen van vandaag konden bijhouden. Soms was er zelfs een mini-TV waar we informatie uit teletekst konden halen, herinnert iemand zich dat nog? Hoe dan ook, we vertrouwden minder op de meest nauwkeurige uurvoorspellingen en probeerden gewoon dingen uit.

Maar het meest serieuze punt vanuit mijn oogpunt was ook een grotere bereidheid om het zonder te doen. Ik sta zeer kritisch tegenover het feit dat tegenwoordig altijd iets mogelijk en haalbaar moet zijn. Dat merk ik vooral bij skitochten. Vroeger waren er tochten die nooit in de hoge winter werden gedaan. Tegenwoordig worden juist deze tochten bestormd vanaf de eerste sneeuwval.

Maar natuurlijk zijn er nog steeds dingen die de technologie ons niet afneemt bij het plannen van tochten. Wie denkt dat hij gewoon de blauwe stip op de digitale kaart tussen gekleurde gebieden moet duwen, dat hij geen zicht nodig heeft, heeft het gewoon mis. Als je niet kunt zien, kun je niet zien. Zeker niet in gevaarlijke gebieden. En de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de mens, zelfs ondanks de verscheidenheid aan ingenieuze digitale hulpmiddelen, vanuit dat oogpunt zie ik de technologieën als zowel een vloek als een zegen."


Merkt u ook een verandering in de praktische tourplanning die aan de klimaatverandering kan worden toegeschreven?
"Ik merk het op twee gebieden: heel duidelijk een massale terugtrekking van de gletsjers en het daarmee gepaard gaande vrijkomen van morenegebieden met steile stroomgebieden, in combinatie met een minder dik sneeuwdek in de winter. In de zomer hebben we zeker te maken met meer rotsval. We moeten rekening houden met intensievere neerslag en een toename van objectieve gevarenmomenten. Met al deze overwegingen hebben we altijd al rekening moeten houden bij het plannen van tochten, maar ze worden zeker steeds explosiever.

In het algemeen zou ik willen dat er meer mogelijkheden waren om gemakkelijk met het openbaar vervoer naar tourgebieden te komen. Dit werkt beter in Zwitserland. Een vraaggericht lokaal vervoersconcept in de klassieke toergebieden zou wenselijk zijn."

Veiligheidsfactoren tijdens de tocht


Wat zijn volgens
ude veiligheidsrelevante aspecten op tour die vaak te weinig aandachtkrijgen? "Voor mij is dat duidelijk de menselijke factor. Ik zou provocerend zeggen dat wij mensen de neiging hebben onszelf te overschatten. Slechte planning, onwetendheid over op de loer liggende gevaren en gewoon te weinig bestaande vaardigheden in alpien terrein. Als je je niet bewust bent van alles wat er kan gebeuren, ben je van nature meer ontspannen als je op weg gaat naar de bergen. Maar hoe lang het geluk en de goede aard van Moeder Natuur zullen duren, is een andere vraag. Naar mijn mening moet de menselijke factor altijd het eerste filter zijn bij het kiezen van een tocht, en is veel reflectie nodig."


Wat heb je geleerd over de menselijke factor in je werk als berggids
? "Ten eerste is mijn kijk op het beroep veranderd. In het begin dacht ik dat je iemand gewoon ergens naartoe brengt waar hij of zij op eigen kracht niet heen zou kunnen. Dat idee is er natuurlijk nog steeds, maar nu denk ik veel meer na over wat het doet met die persoon die van mij afhankelijk is Natuurlijk doet het ook iets met ons berggidsen, het gebeurt vrij gemakkelijk dat we onszelf op een voetstuk plaatsen, en dat kan effect hebben op ons leiderschapsgedrag.

Maar ik heb ook geleerd dat het een ontzettend fijn gevoel is om samen met mensen iets te bereiken en hulp te bieden bij een geweldige ervaring

Na de rondleiding: Reflectie

Voelen we ons vaak te veilig op de berg omdat alles meestal goed afloopt en we gewoon niet weten hoe dichtbij het werkelijk was?
En hoe kunnen we leren, zelfs als alles goed is afgelopen
? "Het grote gevaar hier is de risicospiraal. Laten we aannemen dat de eerste tour echt goed ging, misschien handelden we met een veiligheidsbuffer. In de tweede tour duwen we ons geluk wat meer, en alles gaat goed. En bij de derde tour gaan we nog een stapje verder, en alles gaat weer ongelooflijk goed. Het is de menselijke natuur om altijd meer te willen, om nooit tevreden te zijn, om altijd het maximale te halen. Als je een beetje risico toevoegt, ben je niet ver verwijderd van een ongeluk. Om iets nieuws te leren, heb je na de tour veel zelfreflectie nodig over de beslissingen die je hebt genomen, zelfs als alles tot nu toe goed is gegaan. En ook om soms tevreden te zijn als je niet weer je eigen grens hebt verlegd, maar gewoon een goede tijd hebt gehad in de natuur."

Hartelijk dank voor het interview!

Paul Mair werkt als berggids en levens- en sociaal adviseur in en rond Innsbruck en is medeoprichter van de vereniging voor ervaring en veiligheid mc2alpin in Oberhofen.

Alle foto's: © respectievelijk Paul Mair en Lena Koller

Header afbeelding: © Lena Koller

Soortgelijke artikelen