Finale mit Blick auf die Stadt
10 juni 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

In de late middeleeuwen stroomden honderdduizenden pelgrims door Innsbruck. Vandaag de dag is onze stad nog steeds een kruispunt van de drie beroemdste pelgrimsroutes van het christendom. De Camino de Jerusalem, de Camino de Rome en de Camino de Santiago de Compostela komen hier samen.

"Naar Jeruzalem loop je om Jezus te vinden, naar Rome ga je naar de paus, maar op het pad naar Santiago de Compostela zoek je jezelf." Dit Spaanse spreekwoord drukt de diversiteit uit die moderne pelgrims drijft als ze zich vanuit Innsbruck in drie kardinale richtingen verspreiden. Het westen is de richting naar Santiago. Het zuiden is de richting naar Rome en de Jeruzalemroute gaat naar het oosten.

Er is een eenvoudige reden waarom miljoenen christenen in de Middeleeuwen op de zeer gevaarlijke pelgrimstochten van die tijd gingen. De angst voor eeuwige verdoemenis dreef hen in het bijzonder naar Santiago de Compostela. Omdat de katholieke kerk een 'plenaire aflaat' verleende aan pelgrims die het graf van de apostel Jacob in Santiago bereikten, ondernamen miljoenen de zware en zeer gevaarlijke tocht door Europa. Het vooruitzicht om aan de 'eeuwige verdoemenis' te ontsnappen door de pelgrimstocht was te verleidelijk.

Vandaag de dag nauwelijks voorstelbaar: Op weg naar Santiago de Compostela, Rome of Jeruzalem maakten honderdduizenden pelgrims een tussenstop in Innsbruck. Aan het einde van de middeleeuwen zorgde het Mariabeeld van de grote gotische meester Lucas Cranach de Oudere in de Dom van St. Jakobus in Innsbruck voor een extra toeloop van vrome pelgrims.

Vandaag weer zeer actueel: de Camino de Santiago

Stel je voor: in 2022 arriveerden meer dan 438.000 pelgrims in Santiago de Compostela, 20 jaar eerder waren dat er nog geen 60.000. 20 jaar eerder waren dat er nog geen 60.000. Waarom deze dramatische toename? Mijn ervaringen met het lopen van Rietz via Santiago naar het einde van de wereld in 2022 leverden als het ware een 'collectief resultaat' op: het is de zoektocht naar de zin van het eigen leven die vooral jonge mensen ertoe aanzet om zonder voertuig grote afstanden af te leggen.

Op hun weg door Oostenrijk passeren de Jakobuspelgrims Innsbruck vanuit twee richtingen tegelijk: aan de ene kant vanuit het oosten, wanneer de pelgrims in Innsbruck aankomen vanuit Gnadenwald. De laatste etappe voor Innsbruck heb ik hier beschreven . Degenen die de Brennerpas hebben overwonnen ontmoeten hier de pelgrims uit Binnen-Oostenrijk.

Het waren vooral Zuid-Tiroolse pelgrims die in de afgelopen eeuwen over de Brennerpas en Innsbruck trokken. Enerzijds vanwege het genadebeeld in de St. Jacobskathedraal, anderzijds was en is het de 'Zwarte Madonna' van Einsiedeln die altijd een magische aantrekkingskracht heeft uitgeoefend op Tiroolse gelovigen. De weg naar haar leidt via Innsbruck en de Arlberg. Het gedeelte tussen Brenner en Innsbruck heb ik hier beschreven.

De Romediusweg

De bedevaartskerken in de omgeving van Innsbruck hebben altijd voor allerlei soorten religieus vermaak gezorgd. De Romediuskerk in Thaur herdenkt het werk van de heilige Romed, die er volgens de legende actief was. Het prachtig gelegen kerkje is ook het startpunt van de Romediusweg, een pad dat een paar jaar geleden is aangelegd en dat de twee Romediusgedenkplaatsen met elkaar verbindt: Thaur en San Romedio.

Dit pelgrimspad is zeker een van de meest uitdagende pelgrimspaden in Tirol. Het loopt over oude paden via Mieders en Maria Waldrast het Gschnitztal in. Daar steek je een juk over naar het Obernberger Tal en wandel je langs de Obernberger See naar de Portjoch, waar je de grens met Zuid-Tirol oversteekt. Na twaalf etappes bereik je San Romedio. Een prachtige tochtbeschrijving kun je downloaden van het web.

Quo Vadis: de pelgrimsroute van Innsbruck naar Maria Waldrast

Maria Waldrast boven Matrei am Brenner is een integraal onderdeel van de Tiroolse vroomheid. Deze plek is vooral bekend en geliefd vanwege het 'wonderbaarlijke water'. Minder bekend is het feit dat boven de kloosterkerk op de overgang tussen het Wipp- en Stubaital ooit een steencirkel stond. Als je goed kijkt, kun je de stenen nog steeds zien als een barrière en onder het gras en de turflaag. Het zijn in ieder geval tekenen dat deze plek al in de prehistorie een soort bedevaartsoord moet zijn geweest.

Quo Vadis is de naam van deze eendaagse pelgrimsroute in de voetsporen van bisschop Reinhold Stecher. Hij had deze route ontelbare keren alleen in de vroege ochtend afgelegd.

Maria Locherboden

De bedevaartskerk Maria Locherboden is vergelijkbaar. Ze ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van Innsbruck en behoort ook tot de machtsplaatsen die vandaag de dag nog steeds veel bezocht worden. Ook deze staat op een historische cultheuvel, waar bij opgravingen gebouwen uit de bronstijd zijn gevonden. De huidige bedevaartskerk ligt niet alleen op de Tiroolse Jakobusweg van Innsbruck naar de abdij Stams in het Oberinntal, maar wordt ook bereikt door pelgrims die de Isar-Loisach-Leutascherache-Inn Jakobusweg volgen tussen München en Stams.

De Via Romea: van Stade naar Rome

De VIA ROMEA van abt Albert van Stade is niet te verwarren met de Via Francigena, momenteel de bekendste pelgrimsroute naar de eeuwige stad. De VIA ROMEA loopt vrijwel verticaal van Stade naar het zuiden via Oostenrijk en de Brennerpas en komt pas op het laatste stuk ten westen van Viterbo in aanraking met de Via Francigena.

Vanuit Scharnitz benaderen de pelgrims de provinciehoofdstad via Seefeld en Reith. Van daaruit gaat de route verder via Igls, Matrei, Steinach en Gries naar de Brennerpas.

De eerdere onduidelijkheden over de pelgrimsroute tussen Innsbruck en Rome zijn verminderd sinds de publicatie van een zeer goede pelgrimsgids. Ferdinand Tremel, lange tijd voorzitter van de Jakobsgemeinschaft Tirol, heeft de route van Innsbruck via Bolzano, Padua, Bologna en Assisi naar Rome gedetailleerd en goed beschreven.

De route van Innsbruck naar de Brennerpas loopt over de Romeinse legerweg die daar vermoedelijk heeft bestaan, via Patsch en Ellbögen naar Matrei. Via Steinach en Gries am Brenner bereiken de pelgrims de Brennerpas.

De weg naar Jeruzalem

De pelgrimstocht naar Jeruzalem is zeker een van de meest opwindende wandelingen. Het is zeker een van de langste pelgrimstochten, met alleen al tussen Innsbruck en Jeruzalem ongeveer 4600 kilometer. Vanaf Innsbruck loopt de route via Wenen en Boedapest door de Balkan naar Istanbul. De route via Damascus in Syrië is vanwege de oorlog niet begaanbaar. De suggestie is om van Antalya naar Amman te vliegen en dan de laatste etappes naar Jeruzalem af te leggen. Informatie is beschikbaar op de bijbehorende website.

Waarom ga ik op pelgrimstocht door Europa?

Voor mij betekent pelgrimeren aan de ene kant het culturele erfgoed van Europa van dichtbij leren kennen, en aan de andere kant een oude manier van reizen doen herleven die Johann Wolfgang von Goethe ooit zo beschreef: "Alleen waar je te voet bent geweest, ben je echt geweest." En dan heb ik het nog niet eens over de schoonheid van de pelgrimswegen.

Met dit in gedachten wens ik alle lezers: Buen Camino!

Nuttige en interessante links voor pelgrims en degenen die pelgrim willen worden:

Mijn website over de Tiroolse Jakobusweg: https://tirolerjakobsweg.wordpress.com/

De route van de Jakobusweg door Tirol: https://www.tirol.at/reisefuehrer/sport/wandern/wandertouren/a-jakobsweg

De Romediusweg van Thaur naar San Romedio: https://www.romedius-pilgerweg.at/

Quo Vadisweg naar Maria Waldrast https://www.quovadis-tirol.com/at/pilgerweg.php

Het pad van abt Stade naar Rome: https://www.viaromea.de/pilgerweg/gesamtstrecke/

De weg van Innsbruck naar Rome: https://www.pilgerweg-nach-rom.at/Galerie

Het boek over de pelgrimstocht naar Rome: https://www.pilgerweg-nach-rom.at/

De weg naar Jeruzalem: https://www.jerusalemway.org/route/oesterreich/

Soortgelijke artikelen