hungerburgbahn_brueckecCStadtarchi_Stadtmuseum Innsbruck
08 januari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Van het centrum van Innsbruck tot Hafelekar op bijna 2300 meter hoogte zonder enige moeite: de Nordkettenbahnen geven ons toegang tot spectaculaire uitzichten die anders alleen zijn voorbehouden aan bergbeklimmers. Sinds 1928 verbinden ze de hoofdstad van Tirol met de Nordkette, de meest zuidelijke bergketen van de Karwendels. Al bijna honderd jaar! Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de Nordkettenbahnen. Het kleine kabelbaanmuseum in het dalstation van de Seegrubenbahn op Hungerburg biedt interessante inzichten.

Drie gloednieuwe Nordkette kabelbanen

De bouw van de eerste twee Nordkettenbahnen begon in 1927, toen er twee trajecten gepland waren. De eerste van Hungerburg naar Seegrube en de tweede van Seegrube naar Hafelekar.

De planning werd uitgevoerd door de architect Karl Innerebner. De Simmeringer Maschinen- und Waggonfabrik in Wenen en de firma Bleichert uit Duitsland waren verantwoordelijk voor de bouw. Na een jaar bouwen werden de twee secties in gebruik genomen.

Ze werden toen verbonden met de kabelspoorweg die sinds 1906 van Mühlauer Kettenbrücke naar Hungerburgliep. Daarom draagt het de toepasselijke naam Hungerburgbahn. Het spoor is vandaag de dag nog steeds bewaard gebleven en maakt voor velen deel uit van het stadsbeeld. Tegenwoordig kun je in het stadscentrum op de trein stappen. Deze uitbreidingsstap zou echter pas vele jaren later volgen.

Van het stadscentrum naar de Hafelekar: nieuw sinds 2004

2004 - een groot jaar voor de Hungerburgbahn en de Nordkettenbahnen: het jaar van de fundamentele modernisering. De elegant gebogen, gletsjerachtige stations van de Hungerburg werden gebouwd. Hoewel ze aanvankelijk met scepsis werden bekeken, worden ze tegenwoordig trots beschouwd als een opmerkelijk voorbeeld van moderne architectuur. Maar ze waren slechts een onderdeel van het grootschalige moderniseringsproject.

De nieuwste technologie en historische gebouwen

De uitgebreide modernisering was onderverdeeld in drie delen: het omleiden en de nieuwbouw van de Hungerburgbahn en de vernieuwing van de liften tussen Hungerburgen het station Seegrube en het station Seegrube en het bergstation Hafelekar. Naast het vergroten van de transportcapaciteit moest bij de technische realisatie van de Nordkettenbahn-trajecten ook rekening worden gehouden met monumentenzorg. De stationsgebouwen die Franz Baumann in de jaren 1920 ontwierp, bleven grotendeels behouden, waarbij noodzakelijke aanpassingen werden uitgevoerd onder leiding van de architecten Schlögl en Süß.

Het bergstation Hafelekar, het bedieningsgebouw en het hotel Seegrube en het dalstation Hungerburg zijn beschermde gebouwen. De renovatiemaatregelen omvatten kleine aanpassingen aan de stations, het verwijderen van voorzieningen die sinds de bouw in 1927/28 waren toegevoegd en de volledige vervanging van de technische installaties. Tegenwoordig kunnen dankzij de nieuwe liften tot 800 mensen per uur van het dalstation Hungerburg naar het middenstation Seegrube reizen. De derde sectie naar de top van Kar kan tot 620 mensen per uur vervoeren.

De Hungerburgspoorweg: een stukje geschiedenis van de stad

Eén deel van de Nordkettenbahnen heeft een openbaar vervoerskarakter: de Hungerburgbahn is niet alleen een vervoermiddel voor bergfans, maar ook een aanvoerlijn naar de stad voor de bewoners van het district Hungerburg. De oorsprong ligt in de spoorweg die in 1906 werd gebouwd door ingenieur Josef Riehl. Het dalstation bevond zich direct naast de "Rotunda", waar het beroemde reusachtige ronde schilderij van de Slag om Bergisel werd tentoongesteld. Het ging omhoog van 572 meter boven zeeniveau naar 858 meter, de route was 0,84 kilometer lang. Het schilderij is sindsdien verplaatst naar de Bergisel en de Hungerburgspoorlijn rijdt nu ook elders.

Ontwerpjuweel van Zaha Hadid

In december 2005 werd de oude Hungerburgbahn gesloten. De reden hiervoor was de nieuwe kabelbaan met een andere route en start direct in het centrum naast de oude stad. Sterarchitect en designgoeroe Zaha Hadid creëerde met de nieuwe Hungerburgbahn een nieuw vlaggenschip voor de hoofdstad van Tirol. Eerder gaf ze al de beroemde skischans Bergisel een nieuwe look.

Vanaf Congress aan de rand van de oude stad loopt de nieuwe spoorlijn via de stations Löwenhaus en Alpenzoo naar Hungerburg. Kort voor de finish sluit hij aan op de oude route.

Een bijzonder kenmerk zijn de glazen stations ontworpen door Hadid, die gletsjerijs symboliseren. Bovendien loopt een deel van de spoorlijn ondergronds.

De kabelbaan werd op 1 december 2007 geopend en is sindsdien een nieuw herkenningspunt voor de stad geworden. Van de oude Hungerburgspoorweg zijn het dalstation, de brug over de Inn en het viaduct overgebleven. Ze staan op de monumentenlijst en zijn een bron van nostalgie voor veel inwoners en kenners van Innsbruck.

Innsbruck Kaart

De klim en afdaling met de Hungerburg- en Nordkettenbahn is in de Innsbruck Card inbegrepen. Het recreatieticket is ook geldig.

Foto omslag: © Stadtarchiv / Stadtmuseum Innsbruck
Foto's, tenzij anders vermeld © Danijel Jovanovic Photography - www.djphotography.at
Instagram: @danijeljovanovicphotography
Facebook: Danijel Jovanovic Fotografie

Soortgelijke artikelen