titel klammsteig 3
27 juni 2018
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

In Tirol hebben we het graag over de mogelijkheid om binnen een paar minuten in de vrije, zelfs wilde natuur te zijn. Wanneer we maar willen. Ik blijf erbij dat dit helemaal niet overdreven is. En als je het niet gelooft, kun je het in Telfs uitproberen. Binnen een paar minuten lopen bent u ondergedompeld in een sprookjesachtig landschap met een prachtig ruisend beekje. Het Klammsteigpad is sinds mei van dit jaar weer toegankelijk. En hoe!

Laat de drukte in een mum van tijd achter je

Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij Aluwelten Thöni in Telfs. Het dorp is met de bus bereikbaar via het uitstekende openbaarvervoersysteem van Telfs: Südtirolersiedlung bushalte. Als je vanaf hier vertrekt zoals ik, ben je in vijf minuten bij een plaats die “Hex” heet. Dan steek ik een brug over de Griesbach over en de drukte van alledag ligt al achter me. En nu loop ik over een prachtig pad tussen steil oprijzende kalkrotsen naar de kloof. Alleen de beek ruist, murmelt en gorgelt.

Klammsteig Telfs

Een nieuwe brug over de Griesbach leidt naar de gedurfde trapconstructie.

Attractie nummer 1: het nieuwe kloofpad

Toen een rotsval in 2014 het populaire kloofpad door de Zimmerbergklamm verlegde en, tot overmaat van ramp, een overstroming in 2016 in combinatie met een modderstroom twee bruggen wegvaagde, leek het kloofpad ten einde te zijn. Verre van dat. De mensen van Tel konden en wilden dat niet met hen laten gebeuren. Er werden plannen gemaakt om een veilige weg om de rotsval heen te vinden. Het resultaat is indrukwekkend. Sinds dit jaar is de ‘nieuwe’ Klammsteig een van de absolute wandelattracties in het Oberland voor jong en oud. Het pad heeft ook een echt hoogtepunt: de houten klim door kale rotsen.

Ik kon me niet echt voorstellen hoe je een pad zou kunnen bouwen door een verticaal aflopende muur. Maar de modernste technologie en de kennis van vele specialisten maken het mogelijk. En, wat nog belangrijker is, de Klammsteig is zelfs begaanbaar voor gezinnen met kinderen. Dit werd op indrukwekkende wijze gedemonstreerd door drie kleine jongetjes die samen met hun ouders het pad en de klim met vlag en wimpel aflegden. Voor de kleintjes was het een avontuurlijke reis van een klasse apart.

Klammsteig Stiege in Felswand

De constructie van de trap is diep in de rots verankerd.

Attractie nummer 2: de stalen hangbrug

Na het beklimmen van de rotswand, is het een rustige wandeling. Maar nu wacht een ander avontuurtje: nu moet ook de stalen hangbrug worden overwonnen. Een echt avontuur, vooral voor kinderen. Maar ook voor volwassenen, die soms kippenvel krijgen op de meestal licht slingerende brug. Een laatste beklimming brengt de wandelaars uiteindelijk bij een bosweg die een paar honderd meter later bij de herberg van Strassberg ‘eindigt’.

De stalen hangbrug over de Griesbach

Twee hutten als mogelijke rustplaatsen

Voor wandelaars met een goede conditie is het Strassberghaus op 1.184 meter hoogte hooguit een tussenstop op weg naar het Neue Alpl-Haus op 1.504 meter. Wie de ietwat steile klim naar het Alplhaus aandurft, wordt beloond met een prachtig uitzicht. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je nu echt dicht bij de kalkreuzen van het Miemingergebergte bent.

Het Strassberghaus met op de achtergrond de gedurfd hoge Hohe Munde.

Mieminger Kette

De torenhoge kalksteenreuzen van de Mieminger keten.

Het Alpl Huis op 1.504 m boven de zeespiegel.

En wat de afdaling betreft: ik zou aanraden de Klammsteig niet meer te nemen. Na het Strassberghaus keert u langs de bosweg terug naar de splitsing “Bergsöhnesteig“. Dit leidt naar het gehucht Lehen. En vanaf de gelijknamige herberg is het een korte wandeling over de asfaltweg naar de Sonnensiedlung en dan via een smal pad terug naar het beginpunt op de parkeerplaats van de aluminiumfabriek Thöni.

Uitzicht van Lehen naar de Hohe Munde.

Gasthof Lehen

Het Gasthof Lehen. Als iets uit een Tirools prentenboek.

Technische gegevens:

Looptijd van Telfs naar Strassberghaus:
ca. 2,5 uur; 470 hoogtemeters; 10 kilometer totale afstand van de rondwandeling.

Looptijd van het Strassberghaus naar het nieuwe Alplhaus:
ca. 1 uur en 320 meter hoogteverschil vanaf Strassberghaus.

De wandeling naar het Strassberghaus is ook mogelijk vanuit Wildermieming.

Soortgelijke artikelen