DSC01495
17 november 2018
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Hoewel Innsbruck Airport een kleine internationale luchthaven is in vergelijking met luchthavens zoals Heathrow in Londen, heeft het toch zijn eigen uitdagingen, waarvan sommige die grotere luchthavens dagenlang aan de grond zouden houden. We spraken met Michael Wieser, de baas van de verkeerstoren van de luchthaven, om uit te vinden wat de luchthaven zo bijzonder maakt.

Luchtverkeersleiding op de luchthaven van Innsbruck

Het vergt een team van zeer bekwame en intelligente mannen en vrouwen om het luchtverkeer van Innsbruck (40.000 vluchten per jaar – de helft daarvan commercieel) veilig en efficiënt te laten verlopen. “Het is net een schaakspel”, vertelt Michael Wieser, Chief Air Traffic Controller, ons met grote trots en een zelfverzekerde glimlach.

De toren is elke dag actief tussen 6 en 11 uur. Vijf mensen werken de hele dag in shifts van 11 uur, en op drukke dagen kunnen er wel vijf tegelijk aan het werk zijn, zoals op een zaterdag met mooi weer. “Iedereen wil vliegen”, legt Michael ons uit, en het is aan Austro Control om de bewegingen van alle vliegtuigen veilig te coördineren.

Michael Wieser myinnsbruck

Michael Wieser in communicatie met een privéjet die aan land komt.

Bergweer en in- en uitvliegen op de luchthaven van Innsbruck

Het bergachtige terrein van Innsbruck betekent dat piloten die in Innsbruck landen en opstijgen een speciale aanvulling op hun pilotenlicentie nodig hebben. Zij moeten weten hoe zij moeten omgaan met de hoge en smalle hindernissen en de weersomstandigheden die uniek zijn voor luchthavens in de Alpen en die van de landing in Innsbruck een van de spectaculairste landingen ter wereld maken:

External content is hidden due to privacy reasons. It will be embedded after consent is given in the privacy settings.

Er zijn twee grote problemen waarmee ze te maken hebben: lage bewolking/hoge mist, en wind.

Föhn-wind en de luchthaven van Innsbruck

Innsbruck heeft een sterke wind uit het noorden die zorgt voor windvlagen vanuit de bergen, maar het is de wind uit de andere richting die voor echte problemen kan zorgen. De zuidelijke föhnwind passeert en draait over de stad, wat tot grote turbulentie kan leiden en een no-go is voor veilige landingen. Michael en zijn team beoordelen dit en laten vliegtuigen landen op baan 08, die van west naar oost loopt (in de richting van de stad), waar de turbulentie tot een minimum beperkt is.

Glider innsbruck

EPIC INNSBRUCK zweefvliegtuigpiloot Aurel geniet van de harde wind!

Hoe gaat de luchthaven van Innsbruck om met sneeuw?

Zware sneeuwval is ook een probleem, maar beter beheersbaar. Ze hebben een zeer goede sneeuwruimploeg met zes voertuigen die eendrachtig samen rijden. Binnen acht minuten kunnen ze de hele landingsbaan sneeuwvrij maken. De start- en landingsbaan op de luchthaven van Innsbruck wordt bij sneeuwval niet gesloten zoals op andere luchthavens – ze wordt gewoon acht minuten onderbroken tijdens het sneeuwruimen, waarna drie minuten later de landing kan worden hervat.

Innsbruck Airport Tower

Kijkend naar het westen vanaf de Innsbruck Airport Tower.

Beperkt vlieggebied rond de luchthaven Innsbruck

Het luchtruim van Innsbruck (Innsbruck Approach) is een strook luchtruim tussen Hochkonig in het oosten en Voralberg in het westen met een hoogte van 5.500 meter. Het luchtruim boven die hoogte wordt gecontroleerd door de luchthaven van München.

Er zijn veel verschillende soorten vliegtuigen, niet alleen die welke van en naar de luchthaven vliegen, zoals de commerciële luchtvaartmaatschappijen en privéjets, maar ook tal van andere die binnen het beperkte gebied vliegen. Zweefvliegtuigen, paragliders, helikopters, drones en nog veel meer moeten allemaal worden beheerd door Michael en zijn team.

Ik ken dit goed omdat ik vaak met mijn drone binnen het beperkte gebied vlieg en elke keer als ik dit doe, heb ik vooraf toestemming nodig van Michael bij de Airport Tower plus Austro Control, dan moet ik hen bellen voordat ik opstijg en na de landing, zodat ze volledig op de hoogte zijn van wat ik doe, en dus meer controle hebben over het gebied.

Innsbruck beperkt luchtruim. © Austro Control.

De luchthaven van Innsbruck heeft als eerste een gloednieuw radarsysteem in gebruik genomen, dat werkt met transponders die de exacte positie van vliegtuigen in de regio berekenen. In een bergachtig gebied heeft de traditionele radar problemen met de radarsignalen die weerkaatsen en weerkaatsen tegen de rotsen, waardoor ze onbetrouwbaar worden. Het nieuwe systeem heeft dit probleem niet en is nauwkeuriger.

We zijn geland

Tot slot vertelt Michael ons dat Innsbruck een geweldige plek is om te leren vliegen, omdat je meteen vanaf het begin de moeilijkheden van het vliegen in een bergachtig gebied leert kennen. Veel piloten die hier hun opleiding hebben genoten, hebben hoge posities bereikt bij maatschappijen als Air China, Emirates en Virgin.

group photo innsbruck airport tower

Van links naar rechts: ik, Diana Cappellini, Michael Wieser, Lea Hajner. © Lea Hajner.

Michael houdt van zijn werk, hij houdt van de uitdaging en hij houdt van de directe feedback. Als een vliegtuig landt en opstijgt, voelt dat als een onmiddellijk succes, elke keer weer.

Er zijn ook enkele evenementen op de luchthaven. Bijvoorbeeld, de dag nadat we Michael en het team hadden ontmoet, was er het “Flughafenfest” (luchthavenfeest). Collega-blogger Danijel Jovanovic legde fantastische foto’s van het evenement vast in zijn artikel.

Alle foto’s © Ashley Wiggins, tenzij anders vermeld.

Volg meer van mijn avonturen op het gebied van filmmaken en muziekproductie op Instagram en Facebook

Soortgelijke artikelen