IMG_2908
15 januari 2024
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De in Peru geboren Sandra Chamochumbi Castro is lid van de Limonada Dance Company, onlangs opgericht door Enrique Gasa Valga. In februari treedt de danseres op in de eerste editie van de Limonada Dance Company Innsbruck Winter Dance Festivals in het dansstuk "Lágrimas Negras ". In dit interview vertelt Chamochumbi Castro over haar aankomst in Innsbruck, haar passie voor dans en wat "Lágrimas Negras" haar in het bijzonder aan haar thuisland doet denken.

Van Peru naar Europa

Je groeide op in Lima, de hoofdstad van Peru, waar je je dansopleiding afrondde aan de Nationale School. Wilde je altijd al danseres worden?

Sandra Chamochumbi Castro: "Ja, ik wilde danseres worden vanaf mijn derde. Ik heb altijd van dansen gehouden, bij elke gelegenheid, overal. Ik begon met professionele training toen ik negen was. Dansen is mijn leven, steeds beter worden is wat me drijft."

Je verliet Peru voor Europa toen je 18 was. Wat bracht je naar Berlijn?

Chamochumbi Castro: "Eigenlijk is het altijd belangrijk voor dansers om kosmopolitisch te zijn en open te staan voor nieuwe dingen. In Peru zijn er niet veel mogelijkheden op dansgebied. Mijn leraren motiveerden me daarom al vroeg om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Op het dansfestival'Tanzolymp' in Berlijn in 2018 werd ik tweede in de categorie 'Klassieke dans solo', wat leidde tot mijn toelating tot de Berlijnse Staatsballetschool. Een jaar later stapte ik over naar het Berlin Dance Institute en voltooide ik mijn opleiding. Daarna werkte ik in verschillende ensembles, onder andere in Boedapest. In het seizoen 2022/23 werd ik een vast lid van het dansgezelschap van het Tiroler Landestheater."

Wat deed je besluiten om je aan te melden voor Innsbruck?

Chamochumbi Castro: "Ik kende het werk van Enrique Gasa Valga van verschillende festivals en bekeek fragmenten van zijn dansstukken op internet. Zijn stijl, zijn manier van dansen sprak me meteen aan. Dus kwam ik naar Innsbruck om auditie te doen. Het was fantastisch dat ik werd aangenomen, want ik was meteen verliefd op deze stad."

"Dansen is mijn leven"

Kun je je eerste indrukken van Innsbruck nog herinneren?

Chamochumbi Castro: "Natuurlijk! Als ik mijn ogen sluit, heb ik het voor me. Toen ik de avond voor de auditie in maart 2022 in Innsbruck aankwam, was het al donker en ging ik meteen naar mijn hotel aan de Rennweg. De volgende ochtend opende ik de gordijnen en keek uit over de Nordkettede nog met sneeuw bedekte bergen. Het was magisch, deze stad leek me een sprookjesstad en ik wist meteen dat ik hier wilde blijven."

Is het gevoel er nog steeds?

Chamochumbi Castro: "Als danser kom je overal om te dansen, maar er zijn plaatsen waar je je meteen thuis voelt. Zo voelde ik me in Innsbruck. Ik werd verliefd op deze stad. Hoe langer ik hier woon, hoe meer leuke dingen ik ontdek. Ik woon nu in Mühlau en vind het heerlijk om in het bos en op de berg te wandelen. Vanaf de top kijk je uit over de hele stad en dat geeft me rust."

Nieuw bedrijf

Met het nieuwe directeurschap treedt Enrique Gasa Valga terug als directeur van de TanzCompany in het Tiroler Landestheater. Wist je meteen dat je zijn aanbod om deel uit te maken van zijn nieuwe gezelschap zou accepteren?

Chamochumbi Castro: "Ja, Enrique's choreografieën komen overeen met wat ik wil in dans, wat ik wil uitdrukken. Nadat ik met hem had samengewerkt als lid van het ensemble in het Tiroler Landestheater, onder andere in de stukken 'Lorca', 'Maledetto Modigliani', 'The Great Gatsby', maar ook in 'Evita' en 'Jesus Christ Superstar' op de Festungsbühne in Kufstein, was het voor mij duidelijk dat ik met hem wilde blijven werken als choreograaf. Ik ben verheugd om deel uit te maken van zijn nieuwe ensemble. Het gezelschap is als familie voor me en we hebben allemaal een gemeenschappelijk doel."

Negeren

De wereldpremière van "Lágrimas Negras" opent ook de nieuwe Innsbruck Winter Dance Festival. Wat vind je goed aan dit stuk?

Chamochumbi Castro: "Ik kan niet zeggen wat ik het leukste vind aan 'Lágrimas Negras'. Ik hou van alles aan dit stuk, het thema, de muziek. Ik ben opgegroeid met de liederen van de Cubaanse muzikantenfamilie Valdés. Ik ken de teksten, de melodieën uit mijn hoofd. 'Lágrimas Negras' spreekt tot zoveel niveaus. Het gaat over revolutie, liefde, vrijheid, de strijd voor een beter leven, universele thema's die verteld worden aan de hand van gebeurtenissen in de Cubaanse geschiedenis."

Mis je je familie, je thuis?

Chamochumbi Castro: "Soms, natuurlijk. Maar met 'Lágrimas Negras ' kan ik omgaan met mijn heimwee. Dit dansstuk, vooral de muziek, haalt zoveel herinneringen op. Ik denk vaak aan hoe mijn moeder kookte en ik danste, aan de geur in de keuken, aan samen eten - hele mooie en emotionele momenten die ik in dans kan uitdrukken."

Innsbruck Winter Dance Festival

9. tot 18 februari 2024

Lágrimas Negras
Dansstuk van Enrique Gasa Valga

In "Lágrimas Negras" richt Gasa Valga zich op de recente Cubaanse geschiedenis en de muzikantenfamilie Valdés. Het levensverhaal van Bebo Valdés (1918-2013), die Cuba moest ontvluchten nadat Fidel Castro in 1959 de macht greep en nooit meer terugkeerde, is in "Lágrimas Negras" exemplarisch voor het lot van veel Cubaanse families in die tijd. Last but not least gaat het dansstuk ook in op de late roem van Bebo Valdés, wiens opnames met de Spaanse flamencozanger Diego el Cigala en zoon Chucho Valdés de muziekgeschiedenis zijn ingegaan. www.innsbruck.dance

Meer spannende evenementen in Innsbruck en de omliggende dorpen vind je in de evenementenkalender van Innsbruck.info.

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen