W_21813
03 november 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.
Boek en grafiek

De antiquair Peter Adelsberger heeft een catalogus gepubliceerd waarin niet minder dan alle complete gedrukte vedute van Innsbruck van 1470 tot 1980 zijn afgebeeld en kort beschreven.

Adelsberger runt het antiquariaat Gallus in de Anichstraße. Een expert op het gebied van boeken en drukwerk. Zijn panden bevatten zeldzame manuscripten, historische folio's, waardevolle eerste uitgaven, gravures en prenten.

Peter Adelsberger heeft een catalogus samengesteld van de complete gedrukte vedute van Innsbruck van 1470 tot 1980.

Het totaalbeeld van Innsbruck was het onderwerp van zijn afstudeerscriptie. hij zette zijn onderzoek gedurende 30 jaar voort in archieven en antiquariaten, in bibliotheken en particuliere collecties in Oostenrijk en daarbuiten. "Die Stadtvedute Innsbrucks in der Druckgraphik" richt zich op het totaalbeeld, omdat gedetailleerde vedute een eeuw werk zouden zijn geweest - alleen al met historische prenten van de Maria-Theresien-Straße of de Goldenes Dachl zouden boeken gevuld kunnen worden.

Blik in het boek en op een litho van Ludwig Nader, uitzicht op de stad vanaf de Höttinger Riedgasse, ca. 1840
Stad Veduta Innsbruck

In vroegere eeuwen waren de mensen niet zo mobiel als nu. Zeer weinig mensen konden het zich veroorloven om te reizen. Ze waren duur, oncomfortabel, duurden lang en waren gevaarlijk. De rijken brachten vreemde plaatsen in hun huizen door middel van foto's en boeken. Deze werden gemaakt door reizende kunstenaars en geleerden, die schetsen en aantekeningen maakten van hun indrukken en deze in afbeeldingen verwerkten.

Innsbruck vanaf de Weiherburg, gekleurde litho zonder aantekening van de kunstenaar, ca. 1875; ill. © TLM/Bibliotheek
Dürer's blik

Niemand minder dan Albrecht Dürer maakte het eerste levensechte stadsgezicht van Innsbruck, een aquarel ter grootte van een ansichtkaart. Er zouden ongeveer 500 gedrukte exemplaren van het beroemde stadsgezicht in omloop zijn geweest, en niet één heeft de tand des tijds overleefd.

Wie vandaag door het Waltherpark in de wijk St. Nikolaus loopt, komt langs de "Dürerblick". Een betonnen paviljoen uit de jaren tachtig, de kunstenares Katharina Cibulka en de architecte Silvia Boday voegden de contouren toe van het bekende historische stadsgezicht. De "Dürerblick" herinnert aan de beroemde schilder en zijn schilderij in Innsbruck.

De "Dürerblick" in het Waltherpark herinnert aan de eerste realistische afbeelding van Innsbruck, rond 1496.

Voor het beroemde uitzicht koos Dürer een locatie die in de volgende eeuwen een van de populairste zou worden - iets verhoogd aan de Hötting-kant van de herberg. Het gebied rond de Weiherburg, de heuvel bij de huidige Villa Blanka, maar ook het gebied rond de provinciale begraafplaats of het parochiekerkhof van Mariahilf waren bijzonder geschikt voor een mooi "topuitzicht".

In deze gebieden, die nu dicht bebouwd zijn, waren er vroeger weiden en velden die een vrij uitzicht op de stad boden. Vandaag heeft u een fantastisch panoramisch uitzicht vanaf Hermann-Buhl-Platz, direct bij het bergstation van de Hungerburgbahn. Of u kunt genieten van een van de "kijkvensters" op een van de vele wandelpaden die naar de Hungerburg en verder omhoog leiden.

Op de talrijke wandelpaden richting Hungerburg kunnen steeds weer delen van de stad van bovenaf worden bekeken.

Het derde oudste beeld van Innsbruck is van Alexander Colin. De beeldhouwer, afkomstig uit Vlaanderen, koos het uitzicht vanuit het oosten voor zijn tekening. Het staat model voor de kopergravure die in 1598 verscheen in het vijfde deel van de "Civitates". Colin was in 1562 naar Innsbruck geroepen om te werken aan de tombe van Maximiliaan. In zijn kijk op de stad liet hij zich duidelijk inspireren door de landschapsschilderkunst van zijn vaderland. Op de voorgrond zijn weilanden, akkers, het toen nog bestaande Amras meer en grazende koeien. Op de achtergrond de stad aan de Inn en, vrij geïnterpreteerd, de omringende bergen.

"Lange tijd waren bergen slechts een decor. Pas met het alpinisme veranderde de kijk op de bergen en kregen ze een eigen waarde," zegt Peter Adelsberger. Met het alpinisme kwam het toerisme. Het aantal reisboeken, landschapsbeschrijvingen en stadsgezichten nam toe. Vooral omdat ook de druktechnieken zich verder ontwikkelden.

Gezicht op Innsbruck en de met wolken bedekte Nordkette uit het zuidoosten
Panoramisch uitzicht

Net als mensen in het verleden houden we van het panoramische uitzicht, het onbelemmerde zicht op de stad. Dit blijkt uit de meestal drukbezochte uitkijkpunten in de stad. Daartoe behoren het eerder genoemde Hermann-Buhl-Platz op de Hungerburg of de uitzichtterrassen op de Seegrube, bij de Hafelekar of het bergstation van de Patscherkofel-kabelbaan. Maar ook de Gloriette op de Bergisel of de bank op de nieuwe begraafplaats Mühlau bieden een prachtig uitzicht op de wijken van Innsbruck, de rivier de Inn en de omliggende bergen.

De Gloriette op de Bergisel biedt een fantastisch panoramisch uitzicht op Innsbruck en de omgeving.
Innsbruck in zuidoostelijke richting: weinig vrij uitzicht vanaf de provinciale begraafplaats/parochiekerkhof Mariahilf op de huizen beneden en de huidige oude binnenstad

Op www.innsbruck.info vindt u talrijke wandeltips naar uitzichtpunten rond Innsbruck.

Foto's, tenzij anders vermeld, © Susanne Gurschler

De antiquair Peter Adelsberger heeft alle gedrukte overzichten van Innsbruck opgespoord en in een boek gebundeld.

Soortgelijke artikelen