Strudelpeter-Innsbruck-Krapfen-Titel
01 februari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Carnaval in Tirol: Alleen echt met donuts!

Je kunt denken wat je wilt over het carnavalsseizoen en zijn talrijke tradities, maar alleen een dwaas kan een echt goede Faschingskrapfen weerstaan. Het luchtige gistdeeg, gevuld met abrikozenjam en bestrooid met poedersuiker, is een vast onderdeel van de Tiroolse bakkerijen van november tot februari. Strikt genomen van 11 november tot Vastenavond, waarna je bijna tien maanden geduld moet hebben tot het weer zover is. Tenminste als je de echt goede donuts wilt - die met liefde handgemaakt zijn en nooit de binnenkant van een supermarkt zullen zien. Zoals die van Wolfgang Ebner, de eigenaar van de banketbakkerij Strudelpeter op Lohbachsiedlung aan de rand van de stad.

Het snoepgoed Strudelpeter

Wolfgang, algemeen bekend als Peter en dus het eponiem van Strudelpeters, en zijn partner Christine verwelkomen ons hartelijk op een vrijdagochtend. Het winkeltje, waar diverse strudels (appel, kwark, kwark maanzaad!), schuimgebakjes, taarten en gebak om mee te nemen worden verkocht, is nog steeds gesloten. Van donderdag tot en met zondag opent het zijn deuren van 12 tot 17 uur voor klanten met een zoetekauw. De twee runnen samen de winkel sinds 2012, Peter is meester in de bakkerij en Christine in de verkoop. Peter is opgeleid tot meesterbanketbakker en werkte jarenlang bij gerenommeerde banketbakkers (Walter, Valier, ...) voordat hij zijn eigen bedrijf oprichtte. "Snoepjes" zijn helemaal zijn ding - behalve op zijn verjaardag, dan wil hij altijd een eierlikeurtaart. Zijn verloofde Christine is daar verantwoordelijk voor.

In de banketbakkerij zijn er per seizoen verschillende specialiteiten. In de herfst is het de Kirchtagskrapfendie gevuld zijn met maanzaad, snoep, poeder, honing en een vleugje peperkoekkruiden. In de kersttijd krijgen de koekjes de seizoensboodschap: Vanillekipferl en Linzeraugen zijn eeuwige favorieten, net als Eisenbahner marsepein en bessenjam met chocolade. Nu, eind januari, zijn het echter duidelijk de donuts die de seizoensgebonden toon zetten. Er worden ongeveer 100 donuts per week verkocht, en op Vastenavond vier keer zoveel. Vooraf bestellen is een goed idee voor grotere hoeveelheden!

Backstage in de bakkerij

In de kelder is de bakkerij, waar Rosa, het leerlingmeisje, appels schilt en snijdt. Peter heeft voor ons bezoek een nieuw deeg bereid en laat ons stap voor stap zien hoe zijn donuts worden gemaakt. Wat is er nodig om een echt goede donut te maken? Tijd. Overhaast het niet, deeg dat lang genoeg kan rijzen loont.

Kneed doughnuts & Shapen

Laten we beginnen met het mengen van de ingrediënten: Meel, gist, zout, suiker, melkpoeder en water. Later, in de kneedmachine, worden de dooiers toegevoegd, en na 20 minuten is het deeg klaar voor de volgende stap. Het wordt een beetje plat gewalst en op een ronde mal gelegd, die in een slijpmachine wordt gezet. Hier zijn de kleine ronde balletjes voorgevormd.

Elke bal wordt opnieuw met de hand geschuurd. Waarom? Omdat het anders gewoon niet perfect is en onregelmatig zal rijzen en mogelijk zal scheuren. De ronde ballen worden op een schaal gelegd, opnieuw ingedrukt en met water besproeid. Nu zijn ze klaar voor een twee uur durende rust in de warmte, waar ze in omvang verdubbelen.

In de laatste stap worden de gerezen ballen in heet vet gebakken. Drie minuten aan elke kant op 170 graden zorgen voor perfect gebruinde donuts met een mooie middenstreep. Nu ontbreekt alleen nog de vulling (abrikozenjam) en de poedersuiker, de kers op de taart voor de verkoop.

Strudelpeters Donut recept

Voor ongeveer 30 stuks

Ingrediënten:

  • 1.25 kg bloem
  • 70 g verse gist
  • 500 ml water + 50 g melkpoeder (alternatief: melk)
  • 50 g eigeel
  • 110 g kristalsuiker
  • 20 g zout
  • Vet om te bakken

Bereiding:
Meng eerst de droge ingrediënten en voeg dan de vloeibare toe in de kneedmachine. kneed gedurende 20 minuten, vorm en maal dan ongeveer 30 balletjes, laat een klein gaatje aan de onderkant. Laat het deeg twee uur rusten in de warmte (besprenkelen met water) en bak het dan in heet vet op 170 graden. Vul met abrikoos en serveer met poedersuiker.

Als dat te vervelend voor je is, haal de zoete zonden dan gewoon rechtstreeks bij de professionals.

Eenside tip: Mijn collega-blogger Nadja heeft haar eigen recept voor een kleinere partij donuts hier op de blog gepubliceerd!

Neem contact op met

Banketbakkerij Strudelpeter

www.strudelpeter.at
Josef-Stapf-Straße 15, 6020 Innsbruck
Tel: +43 512 280596
Openingstijden: Donderdag t/m zondag, 12-17 uur

Soortgelijke artikelen