BR_Innsbruck_TVI_Interview_220804 (3)
14 augustus 2022
Originele taal van het artikel: English Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De bergen van Innsbruck zijn over het algemeen een geweldige en veilige plek om te vertoeven, maar natuurlijk gebeuren er van tijd tot tijd ongelukken. Gelukkig is de Innsbruck Mountain Rescue er om te helpen.

De Mountain Rescue is een groep mannen en vrouwen die hun geavanceerde bergbeklimmersvaardigheden gebruiken om mensen te helpen die gewond zijn, gestrand zijn of op een andere manier hulp nodig hebben op de berg. Zij behandelen meer dan 150 noodgevallen per jaar. Wat echter het meest verbazingwekkend is aan de Mountain Rescue, is dat het volledig gerund wordt door vrijwilligers, die bereid zijn hun tijd en energie te geven om anderen in nood te helpen.

We waren geïntrigeerd, dus gingen we om de tafel zitten met Bruno Berloffa, hoofd van de Innsbruck Mountain Rescue, om meer te weten te komen.

Bereikbaar 24/7

Ongeveer een half uur voordat ik met Bruno zou afspreken, krijg ik een bericht op mijn telefoon. "We hebben net een noodoproep gehad, kunnen we het uitstellen?" Welkom in het dagelijkse leven van een bergredder uit Innsbruck. Het team van de stad bestaat uit 60 actieve vrijwilligers, die 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat staan om mensen in nood in de bergen te helpen: wandelaars met verzwikte enkels, klimmers die vastzitten op kliffen, maar ook ernstiger situaties zoals lawines. Maar wat de noodsituatie ook is, de bergreddingsdienst vindt altijd een manier om u veilig en rustig van de berg af te brengen.

Dat betekent echter niet dat elke bergredder bij elke noodsituatie moet helpen. "We hebben allemaal een leven en een baan en kunnen niet altijd zomaar alles laten vallen en naar de berg gaan", legt Bruno uit. "Daarom hebben we tegenwoordig een app. Als we een noodoproep krijgen, wordt elke bergredder gepingd in de app en antwoorden ze of ze de noodsituatie kunnen bijwonen of niet." Klinkt vrij eenvoudig. Hoewel dit de vraag oproept: wat gebeurt er als er niet genoeg bergredders reageren? "Als we na vier minuten nog niet genoeg mensen hebben, dan pingen we iedereen opnieuw. Als we na acht minuten niet genoeg mensen hebben, dan nemen we contact op met de teams in de naburige steden. Maar gelukkig zijn de bergredders behoorlijk gemotiveerd en hebben we nog nooit de situatie gehad dat we niet genoeg mensen hadden om te helpen."

3 jaar opleiding

Deel uitmaken van een bergreddingsteam betekent voorbereid zijn op alles wat de berg je toewerpt. Daarom moet elke bergredder een lang opleidingstraject doorlopen voordat hij als volwaardig lid van het team wordt beschouwd. "Het duurt meestal tweeënhalf tot drie jaar om een volledig gekwalificeerde bergredder te worden," legt Bruno uit. Het eerste jaar is een proefjaar. Elk nieuw lid wordt beoordeeld op zijn bergbeklimmersvaardigheden, zijn vermogen om in een team te werken en zijn bereidheid om te leren. "We gebruiken dit jaar om de persoon te leren kennen. Kunnen ze met andere mensen overweg? Passen ze in het team? Hebben ze de juiste verwachtingen over hoe het is om bij de Mountain Rescue te zijn?"

Aan het eind van het eerste jaar moeten nieuwe bergredders een praktijkexamen afleggen. Alleen als ze voor dit examen slagen, mogen ze daarna het volledige Mountain Rescue-opleidingsprogramma doen. "Het trainingsprogramma bestaat uit drie delen: een zomerdeel, een winterdeel en een medisch deel. Het zomerdeel en het winterdeel duren elk een week en worden geleid door ervaren bergredders in ons trainingscentrum bij Galtür." Het trainingsprogramma is zwaar. Maar als je voor alle drie de onderdelen slaagt, ben je officieel een volledig gekwalificeerde bergredder.

Redenen om bij de bergredding te gaan

Uit gesprekken met Bruno blijkt duidelijk dat Mountain Rescue veel tijd, hard werk en toewijding vergt, zonder enige financiële beloning. Waarom doen mensen het dan? "Omdat het je veel geeft wat je met geld niet kunt kopen. Je krijgt een bergsportopleiding op topniveau. Je ontmoet een zeer diverse groep mensen en maakt deel uit van een gemeenschap van gelijkgestemde zielen. En aan het eind van de dag, doe je iets goeds voor anderen."

"Een van mijn meest gedenkwaardige reddingen betrof een dame die zwaar gewond was geraakt vlakbij de top van de Solstein berg. Het was midden in een storm met donder en bliksem, en een grote groep van ons moest erheen om haar te halen en haar op een brancard naar beneden te dragen. De weg naar boven ging over moeilijk begaanbaar terrein, en het was niet gemakkelijk. Maar toen we eindelijk bij de dame waren, opende ze haar ogen en zei: "Iemand is gekomen, iemand is gekomen om me te helpen." En opeens weet je weer waar al je harde werk en training voor is."

Dank je, Bruno, dat je met ons gesproken hebt!

Steun de bergredding

Word supporter van de Mountain Rescue en ontvang in ruil daarvoor een uitgebreide reddingsverzekering. Deze beschermt u tegen eventuele kosten (bijvoorbeeld voor een helikopter) als u van de berg of uit het water gered moet worden. Het kost slechts €28 per jaar voor het hele gezin, is wereldwijd geldig en u steunt tegelijkertijd de bergreddingsdienst! Voor meer informatie kunt u terecht op hun website.

Soortgelijke artikelen