Experience-Tirol_Raum-2_01
13 oktober 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Innsbruck heeft een nieuwe attractie die deze naam draagt „Experience Tirol“ en is sinds half augustus 2023 geopend in de Warenhuis Tirol warenhuis. Het is niet zomaar een nieuwe attractie, maar eerder een belevenis voor alle zintuigen. Innovatief"infotainment" wordt hier in 60 minuten aangeboden, de spannende combinatie van informatie en entertainment. Het project maakt gebruik van de nieuwste technische mogelijkheden en toont de provincie Tirol in een indrukwekkend en breed spectrum.

Soms ben ik totaal onvoorbereid, of laten we zeggen "onbevooroordeeld". Het enige wat ik in de media had gehoord, was dat er iets nieuws was bij Kaufhaus Tirol. Meer wist ik eigenlijk ook niet, toen ik half september met eigen ogen mocht zien hoe het er bij Kaufhaus Tyrol aan toe ging Experience Tirol mijn eigen indruk mocht maken. Na een "laat het maar op je inwerken" en een kort welkom door de initiatiefnemers Peter Margreiter en Felix Kozubek, gingen we - geheel onbevooroordeeld en nieuwsgierig..

Vijf kamers en één verdieping

In de eerste van vijf kamers ontmoet je de hoofdpersonen van het verhaal, wat een kader biedt voor de verschillende thema's en ervaringen. Een familieverhaal tussen vader en dochter leidt door de kamers. De vader, vertolkt door Gregor Bloébkrijgt een verleidelijk werkaanbod, maar dat zou het hele gezin jarenlang ver weg van hun huis in Tirol brengen. Zijn dochter, gespeeld door Lisa Neuner, komt nu met overtuigende argumenten om hem over te halen te blijven.

In de eerste kamer springen liefdevolle details zoals familiefoto's aan de muren in het oog, en de geavanceerde technologie is indrukwekkend: de projecties en hologrammen worden begeleid door een harmonieuze soundtrack.

Virtuele realiteit en de geur van paardenappels

Maar de bezoekers hebben nog veel meer om naar uit te kijken op het gebied van technologie Experience Tirol je zit net als in een bioscoop en krijgt een virtual reality-bril op. Voor mij is het dragen van een VR-bril een primeur. Het personeel is vriendelijk en helpt je om hem goed op te zetten. Dit werkt trouwens ook voor brildragers zoals ik. Het is belangrijk om de bril goed te dragen voor een optimaal en scherp beeld. De VR-bril moet zo goed mogelijk passen, adviseren ze.

Nu gaat het op een reis door de geschiedenis van Tirol. VR-technologie maakt dit tot een bijzondere ervaring. Als je zijwaarts, omhoog of omlaag kijkt, krijg je een breed, multidimensionaal gezichtsveld. De tour neemt je mee op een gletsjer naar Ötzi, tijdens een koetsrit door het middeleeuwse Innsbruck zit je naast niemand minder dan Keizer Maximiliaan I.en dan zweef je over de slagvelden van de Tiroolse Tiroolse vrijheidsstrijd in 1809. Naast deze zeer klassieke Tiroolse thema's komen ook moeilijkere punten zoals de Brenner-grens, doorreis en toerisme aan bod.

Deze ervaring is zeker niet beperkt tot visuele indrukken. Je wordt door elkaar geschud, er waait een ijzige wind op de gletsjer en tijdens de koetsrit ruikt het naar paardenmest. Tenminste in theorie, want in de praktijk was mijn neus niet fijn genoeg voor dit olfactorische effect. Toch was het indrukwekkend.

Traditie, kunst en cultuur

In de volgende herinneringsruimte leer je enkele Tiroolse tradities kennen: Deze omvatten de Carnavalsgebruiken of de Bergfeuerln. De raamvertelling wordt heel emotioneel als vader en dochter in het familiealbum bladeren. Er is ook veel glitterend sprookjesstof.

Dan kom je in een zaal waar een interessante selectie van Tiroolse kunstenaars uit de schilderkunst, literatuur en muziek wordt gepresenteerd. Ook hier ben ik enthousiast over de technologie, want waar je ook zit op de vele stoelen langs de muren, je hebt overal goed zicht op de dubbele projecties.

360° Tirol

Ik vind het vooral intens in de laatste van de vijf zalen. Het projectieoppervlak aan de zijkanten en op de vloer van de ronde zaal is enorm. Er worden prachtige natuuropnamen uit alle seizoenen en energieke sportscènes getoond, maar ook actuele onderwerpen zoals de opwarming van de aarde of bodemafdekking komen aan bod. Deze fascinerende beelden worden begeleid door de geweldige soundtrack van Ralf Metzler, Herbert Pixner en Denise Beiler begeleiden.

Hier komt ook het verhaal tussen vader en dochter tot een einde. Zal het meisje haar vader kunnen overtuigen om in Tirol te blijven? Dat wordt hier niet verklapt, want alle nieuwsgierigen kunnen daar zelf achter komen in de film Experience Tirol gewoon zelf te weten komen.

Letterlijk adembenemend

De indrukken in deze zaal kruipen recht onder je huid, waarschijnlijk omdat je op het projectiescherm staat en er bewegende beelden zijn. Soms heb ik de neiging om landziek te worden (ja, het woord bestaat, het is als zeeziek, maar dan op het land), en hier voelde ik me een beetje zo. Maar maak je geen zorgen, het was helemaal niet erg en heeft de ervaring in het geheel niet verstoord. Desondanks vroeg ik Felix Kozubek ernaar, en hij verzekerde me dat alle kamers toegankelijk waren voor iedereen, wat ook van tevoren was getest en medisch beoordeeld. Als iemand duizelig wordt in de laatste kamer, wordt hem geadviseerd om in het midden te gaan staan en naar het plafond te kijken, waar niets geprojecteerd wordt. Hierdoor zou je je snel beter moeten voelen.

Het wow-effect

Na deze buitengewone ervaring moet je eerst tot jezelf komen. Ik denk dat dit geldt voor iedereen die de Experience Tirol bezoekt. Het is een multimediaal avontuur met extreem veel indrukken in een onderhoudende 60 minuten die echt voorbij vliegen.

Voor mij waren er veel wow-momenten en (het is waarschijnlijk al gezegd) ik was vooral onder de indruk van de geavanceerde technologie. "Wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is", zou je kunnen zeggen, en in dit geval zou je het kunnen menen. Als groot fan van Herbert Pixner was ik ook in de ban van de fantastische soundtrack.

Intergenerationeel en emotioneel

Na de show dacht ik even dat deze nieuwe attractie vooral voor jongeren was, om op datzelfde moment een storm van enthousiasme te horen van een collega van de 50+ generatie. Zij was misschien wel het meest euforisch van allemaal. En ik ben het met haar eens als ze zegt: "Je kunt voelen dat iemand dit heeft ontwikkeld die enthousiast is over dit land! Want je ervaart hier alles wat mij als Tiroolse ook altijd fascineert: de natuur en de bergen, de geschiedenis en de cultuur, de mensen en de tradities, de sport en de kunst." Het is waar, de Experience Tirol was echt opzwepend, en reacties als deze zijn dat nog meer.

Over de "spelregels": Je mag de Experience Tirol bezoeken vanaf zes jaar, tot 14 jaar moeten kinderen begeleid worden door een volwassene. Felix Kozubek vertelt dat hij het vooral leuk vindt om echt iedereen van jong tot oud aan te spreken en op te pakken. Te oordelen naar de feedback is hij daar inderdaad in geslaagd: Felix maakt melding van zesjarigen die salto's maken van blijdschap, van veel emoties en bezoekers met tranen in hun ogen. De oudste bezoeker (tot nu toe) was 95 jaar oud.

De initiatiefnemers zeggen verder: "Ons doel is dat mensen gelukkiger naar buiten komen dan toen ze naar binnen gingen. Als we dat bereiken, hebben we alles goed gedaan."

Eén idee en een team van 200

Na alle indrukken ben ik natuurlijk nieuwsgierig hoe dit alles tot stand is gekomen. Ik vraag het Peter Margreiter en Felix Kozubek en bedank hen voor hun vriendelijke informatie.

Peter kwam in Wenen een inspiratiebron tegen bij „Time Travel Vienna“ quasi een inspiratiebron en bracht Felix op het idee om "zoiets te doen met moderne technologieën over Tirol". Beiden waren meteen verkocht en uiteindelijk groeide er een concept dat later „Experience Tirol“ zou gaan heten. "We wilden ons eigen thuisland uitleggen aan zowel de lokale bevolking als aan gasten, ervoor zorgen dat ze meer wilden en een kleine liefdesverklaring afleggen."

Uitdagingen, en de klok tikt ...

Het tijdschema was echter strak en ambitieus vastgesteld op 18 maanden. Felix beschrijft de selectie van onderwerpen als de grootste uitdaging in het project. Aangezien de Experience niet langer dan 60 minuten mocht duren, waren er maar een paar minuten beschikbaar voor individuele punten. Er moest dus goed worden nagedacht over waar de focus op zou liggen. Bijgevolg was het nodig om de verschillende gebieden met elkaar te verbinden en zo werd de familiegeschiedenis rondom gecreëerd.

De volgende grote taak was het kiezen van de juiste partners voor de realisatie in technologie, architectuur, content, film, virtual reality, acteren, muziek, enzovoort. Toen ik op Experience Tirol vroeg of Gregor Bloéb de ideale kandidaat was voor de rol, was het antwoord een volmondig "ja". Hoewel Peter en Felix aanvankelijk "een beetje over hem heen liepen" met hun idee, was de hele samenwerking een groot plezier.

Een credits met 200 namen

"In totaal hebben meer dan 200 mensen aan het project gewerkt", vertelt Felix. Hij benadrukt:"Ieder van hen heeft een grote rol gespeeld in het mogelijk maken dat we dit enorme project konden realiseren" en geeft toe: "We waren zelf ook verrast toen we dat zo duidelijk in de aftiteling zagen.
Het zou buiten het bestek van dit blogartikel vallen om alle medewerkers op te sommen waar Felix zo lovend over is. Voor de 200 namen verwijzen we naar de eindeloze aftiteling van de show. In ieder geval is er geweldig werk geleverd.

Dagelijks geopend!

De Experience Tirol kan elke dag worden bezocht . Dit is een echt hoogtepunt voor een locatie in een warenhuis dat eigenlijk op zondag gesloten is. Rondleidingen starten elke 20 minuten en er is ruimte voor maximaal 30 personen in elke ruimte.

De Experience Tirol is beschikbaar in het Duits, Engels en Italiaans. Ook hier is de technologie indrukwekkend. De Duitse versie draait als "basis" in de kamers. Bezoekers met een andere taalkeuze krijgen een koptelefoon die rechtstreeks op hun oren werkt en de Duitse soundtrack volledig blokkeert. Op deze manier kunnen gasten met verschillende talen ook bij elke rondleiding gemengd worden.

Traktaties voor iedereen met de Welcome Card

Gasten met de Welkom-kaart krijgen 10 procent korting op de ticketprijs.

Uniek

Voor mij is het Experience Tirol - zoals de naam al zegt - een nieuwe manier om Tirol te beleven. Spannend! Er waren veel indrukken die me eraan herinnerden dat het als inwoner al fijn is om te mogen wonen waar anderen op vakantie gaan.
Voor gasten die het land nog helemaal niet kennen, is het misschien een goed overzicht of introductie om de regio beter te leren kennen. Hopelijk prikkelt Experience Tirol je honger naar meer.

Hoe dan ook, het was echt iets nieuws en een bijzondere ervaring!

Informatie

Experience Tirol - een product van Infotainment Tirol GmbH
2. Verdieping in Kaufhaus Tyrol, Maria-Theresien-Straße 31, 6020 Innsbruck, Tel. +43 512 319417

www.experiencetirol.com, griasdi@infotainment.tirol

Openingstijden:

Ma-vr 9.00-19.00, za 9.00-18.00, zo 10.00-17.00
Tour start elke 20 minuten, laatste toegang één uur voor sluitingstijd. Kom 15 minuten voor aanvang van de rondleiding aan.

Soortgelijke artikelen