3508_3508_72_2021_0372_1640785627
30 juni 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Sinds enkele jaren biedt het Stadsarchief/Stadsmuseum Innsbruck themarondleidingen aan met als titel „Stadtarchiv findet Stadt“ Themarondleidingen. Deze keer nam kunsthistoricus en auteur Anton Prock ons mee op een rondleiding door de Herzog-Friedrich-Strasse. Ooit de pulserende hoofdverkeersader van Innsbruck, tegenwoordig de belangrijkste winkelstraat in de oude stad, vertelt deze straat veel over de geschiedenis van de stad.

Inntor

Vanaf het ontmoetingspunt Stadtarchiv/Stadtmuseum gaan we rechtstreeks naar de noordelijke ingang van de Herzog-Friedrich-Straße. Op de muur tegenover de Ottoburg vind je een gedenkplaat voor de Inntor, die in 1790 werd afgebroken. Om de markt aan de noordkant van de Inn (in het huidige St. Nikolaus/Mariahilf) uit te breiden, ruilden de graven van Andechs bezittingen met het klooster van Wilten en kregen ze land ten zuiden van de Inn, dat ze met een brug verbonden met de noordelijke oever. De stad werd tussen 1187 en 1204 opgehoogd.

Andechshof

Vijf poorten boden toegang tot de stad: de Inntor, de Georgs- of Vorstadttor in de richting van de huidige Maria-Theresien-Straße, de Trenkertörl in de Badgasse, de Rumer- of Saggentor in de Hofgasse en de Frauen- of Pickentor in de richting van het Innrain. in 1790 werd de gracht gedempt. Op de plaquette kun je links voor de Inntor de "Fleischbank" zien. In dit houten gebouw op palen werden dieren geslacht. "De delen die niet nodig waren, werden meteen in de herberg weggegooid," vertelt Prock.

De graven van Andechs woonden in het gebouw direct naast de poort. De Andechsburg diende als vorstelijke residentie totdat Frederik IV, bij velen bekend als "Friedl met de lege zak", de zetel liet verhuizen naar de "Neuhof". Het meest opvallende element vandaag de dag is het Gouden Dak.

Claudiana

We keren terug naar de binnenplaats van het Palais Claudiana. Het paleis is vernoemd naar prinses Claudia de Medici en diende lange tijd als regeringsgebouw van het Tiroolse provinciebestuur. Minder bekend: De portretkoppen van prinsen en prinsessen op de gevel van het gebouw dienden als "model" voor de "Schwarzmander" op de tombe van Maximiliaan I in de keizerlijke hofkerk. Een blik naar boven loont dus de moeite. Waar nu een relatief onopvallend geel gebouw staat op de hoek van de Kiebachgasse en de Herzog-Friedrich-Straße, stond ooit het "Ballhaus". Kooplieden sloegen hier hun goederen op en op de eerste verdieping werden grote bals gehouden.

Steenarend

De herberg Goldener Adler heeft bijzonder veel verhalen te vertellen. Het geschilderde traceerwerk op de gevel laat zien hoe hoog het gebouw oorspronkelijk was: begane grond plus twee verdiepingen, pas later werd het verhoogd. Er staan veel beroemde namen op de marmeren gastenlijst onder het gewelf, Andreas Hofer woonde in dit huis. Zijn toespraak tot de inwoners van Innsbruck is vereeuwigd op een plaquette, net als een afbeelding van Sint Joris op de buitenmuur, de beschermheilige van Tirol tot 1772, en, en, en ... We zijn al op weg naar het Gouden Dak, waarvan mijn blogger-collega Werner Kräutler de verhalen uitgebreid heeft behandeld. En niet te vergeten het Helblinghaus, dat alleen al door het ontwerp van de gevel ieders aandacht trekt.

Bouw Inn-Salzach

Prock verwijst naar de bouwstijl van de oude binnenstad van Innsbruck, die schatplichtig is aan de bouwstijl van Inn-Salzach - vooral te vinden tussen Innsbruck, Passau en Hallein. Verschillende huizen vormen een ensemble door middel van valse gevels voor het dak. Een ander centraal kenmerk: een huisgevel die omhoog wordt getrokken en het eigenlijke dak graag verbergt, waardoor het gebouw groter en opvallender lijkt. Ook karakteristiek zijn sleuf- of troggevels, waarbij de dakgevels niet in het midden van het huis staan, maar "verschoven" zijn. De trapgevel links van de stadstoren is bijzonder opvallend, en de binnenplaats is - nog steeds - aangenaam rustig.

Verfrissend nat

De toren, die meerdere keren werd verbouwd, was de werkplek en de woonplaats van de torenwachter. Hij hield dag en nacht de wacht om de inwoners te waarschuwen voor naderende stormen en branden. Op de binnenplaats staat ook een van de acht drinkfonteinen in de oude stad. De Trautson-fontein in de Herzog-Friedrich-Straße is niet alleen de meest opvallende, maar ook de enige die nog op zijn oorspronkelijke plaats staat.

Net als een blik op de gevels van de gebouwen is het de moeite waard om de plafonds te bekijken van de arcades die links en rechts van de Herzog-Friedrich-Strasse onder de huizen door lopen. Bij de ingang van een bekende Amerikaanse fastfoodketen staat de quaternion-adelaar. Het werd beschouwd als HET symbool van de eenheid van het Heilige Roomse Rijk, zijn landerijen, landgoederen en natuurlijk de kerk.

Voorstadspoort

Na een vermakelijke reis van 1,5 uur door de geschiedenis van Innsbruck staan we bij het Vorstadttor (Spitalstor). Maria Theresia van Oostenrijk liet het - samen met het douanegebouw - in 1765 afbreken. De directe aanleiding was het huwelijk van haar zoon Leopold, de latere keizer Leopold II, met de Spaanse prinses Maria Ludovica. Stenen blokken van de gesloopte voorstadspoort dienden als fundering voor de monumentale triomfpoort die werd opgericht om het bruidspaar te verwelkomen. De triomfpoort bevond zich ooit op de grens van het gegroeide Innsbruck naar Wilten - nog een hoofdstuk uit de stadsgeschiedenis van Innsbruck dat verteld kan worden tijdens een wandeling door de Maria-Theresien-Straße.

Stadswandelingen „Stadtarchiv findet statt“

Data 2023:
16 september, Graffitis – von der „Schmiererei“ zur Kunstform, met Albi Dornauer

14. Oktober, Innsbruck im Flugfieber – vor 111 Jahren in der Höttinger Au, met Tanja Chraust

11. November: Polizeiarchiv – Blitzlichter auf die Innsbrucker Polizeigeschichte met Peter Hellensteiner

Registratie is verplicht voor alle evenementen, tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van het museum! Let op: beperkt aantal deelnemers!

Alle verdere informatie:
Stadtarchiv/Stadtmuseum Innsbruck
Badgasse 2
6020 Innsbruck
Tel. +43 512 5360 1400
post.stadtarchiv@innsbruck.gv.at
www.innsbruck.gv.at

Boektip: Anton Prock, Innsbrucker Stadtspaziergänge. Geschichte und Kunst hautnah erleben, Tyrolia Verlag, 2022

Foto's, tenzij anders vermeld: © Susanne Gurschler

Afbeelding koptekst: © Innsbruck Tourismus/Markus Mair

Soortgelijke artikelen