Kathi mit Buch
24 maart 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Innsbruck heeft veel te bieden - vooral op cultureel gebied. De Alpenmetropool heeft al belangrijke persoonlijkheden voortgebracht, waaronder enkele auteurs. In dit bericht wil ik u voorstellen aan drie opkomende talenten die niet meer van elkaar konden verschillen. Ze behandelen verschillende genres en onderwerpen. Maar één ding hebben ze gemeen: hun liefde voor schrijven. Ik had het grote genoegen en de eer om met alle drie te praten en nu wil ik ze graag aan u voorstellen.

Verena Wagner: een inspirerende moeder, milieuactiviste en blogger

In oktober 2022 was ik op het Oogstfeestgeorganiseerd door de coöperatie veld:schafft ik ontmoette Verena Wagner op het oogstfeest georganiseerd door de coöperatie feld:schafft. Ze was daar samen met het initiatief foodsharing initiatief, waarover ik al eerder een artikel heb geschreven. Voor degenen die het artikel niet gelezen hebben: foodsharing zet zich in om voedsel dat nog eetbaar is te redden van verspilling. Verena en ik raakten aan de praat, en het bleek dat ze naast haar vrijwilligerswerk als voedselredder ook auteur, blogger en moeder is. Ze zet zich op vele manieren in voor een duurzaam leven. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, we ontmoetten elkaar weer, ik kocht een van haar boeken en stel haar nu graag aan jullie voor.

"Ik heb eigenlijk altijd graag geschreven", herinnert Verena Wagner zich, die vergelijkende literatuurwetenschap en etnologie studeerde. Na de middelbare school liep ze stage bij een uitgeverij en werkte vervolgens als redacteur. Ze werd pas zelfstandig na de geboorte van haar drie kinderen.

Duurzamer leven

in 2015 richtte ze de blog mamirocks.comdie vooral gaat over onderwerpen die interessant zijn voor gezinnen. Verena wil ouders impulsen, inspiratie en ideeën geven om gezinstijd samen te vullen met vreugde, levensvreugde en zingeving. Duurzaamheid speelt een grote rol voor de moeder van drie kinderen. "Dit omvat onder andere mijn passie voor het verzamelen en verwerken van geneeskrachtige kruiden en het kweken ervan in mijn eigen wilde tuin, alsmede het proberen te voeren van een zero-waste huishouden," legt Verena uit.

Eenmaal door het jaar - eenmaal rond de wereld

Met haar boek „Familienbande im Jahreskreis“ biedt Verena een prachtige inspiratiebron voor gezinnen die elke maand met al zijn bijzonderheden willen vieren. De uitgebreide verzameling ideeën en suggesties varieert van seizoensgebonden kleurplaten tot heerlijke recepten en knutsel- en creatieve tips, vergezeld van achtergrondinformatie over verschillende feesten en gebruiken over de hele wereld. Verena neemt de lezer mee op een reis rond de wereld en introduceert gebruiken uit verschillende landen en culturen: van Chinees Nieuwjaar tot de vastenmaand Ramadan tot het Joodse Loofhuttenfeest of onze kerstliedjeszangers. Het wordt duidelijk dat veel gebruiken gebaseerd zijn op oude tradities - inclusief onze christelijke feesten. De zonnewende bijvoorbeeld wordt al sinds mensenheugenis gevierd. Het is waarschijnlijk geen toeval dat wij precies op dit tijdstip Kerstmis vieren. Het boek toont nog meer fascinerende parallellen, zoals het feit dat de lente overal ter wereld wordt begroet met uitbundige feesten en vieringen - of het nu gaat om het hindoeïstische Holifest, het Perzische Nowruz of het boeddhistische Nieuwjaar Songkran. Veel nieuwe dingen kunnen worden ontdekt en geleerd door "Familiebanden in de cyclus van het jaar" door te bladeren.

Een rijk gevulde schatkist

Het is een prachtig boek voor gezinnen, gevuld met suggesties, inspiraties en tips die Verena in de loop der jaren heeft verzameld. "Ik put uit een schat aan ervaring die ik in 15 jaar moederschap heb verzameld", zegt Verena. "Voor mij is het belangrijk dat ouders zichzelf helemaal niet onder druk zetten door te denken dat ze voortaan alleen nog maar hoeven te knutselen, koken en bakken. Mijn boek is een hulpmiddel dat gewoon bedoeld is om te inspireren." En daar is ze volgens mij absoluut in geslaagd. Zonder met de vinger te wijzen, laat ze zien hoe leuk het is om met het hele gezin samen de seizoenen te vieren

Onderweg met kinderen

In een ander boek, „Naturzeit mit Kindern: Rund um Innsbruck“presenteert ze 40 wandel- en ontdekkingstochten voor kinderen. Ze hecht vooral belang aan de geschiktheid voor het gezin. Zo is er voor elk wat wils, zelfs voor de allerkleinsten. Verena gebruikt nauwelijks bospaden. "Dat was voor mij belangrijk", zegt ze, "kleine bospaden of steile paden zijn veel spannender!" Dus als je graag buiten bent met je kinderen en op zoek bent naar nieuwe inspiratie, raad ik je Verena's boeken zeker aan.

Christian Kössler: leert ons griezelig te zijn

Nu wordt het griezelig. Christian Kössler neemt ons mee naar de wereld van de legendes, hij toont ons het mystieke Innsbruck, en het wordt ook een beetje macaber. Zijn boeken zijn precies goed voor griezelfans, maar lezers met een gevoelige inborst kunnen beter afstand houden.

Van sportartikelenverkoper tot horrorauteur

Christian Kössler werkte eerst als verkoper van sportartikelen voordat hij besloot van carrière te veranderen en een opleiding tot bibliothecaris te volgen. Sindsdien werkt hij op de afdeling public relations van de Bibliotheek van de Universiteit van Innsbruck. Boeken hebben altijd een rol gespeeld in zijn leven. Schrijven, de fascinatie voor sagen en het macabere hebben hem van kinds af aan vergezeld. Zo gebeurde het dat hij in 2005 deelnam aan een saga-schrijfwedstrijd en in de top 30 terechtkwam. Christian Kössler ontkent de vraag of hij ergens heeft leren schrijven: "Het heeft altijd op de een of andere manier in mijn bloed gezeten. Ik ben niet echt goed met cijfers, maar wel met woorden

De schoppende literator

Sindsdien heeft Christian Kössler acht boeken gepubliceerd, waarvan er zeven tot het horrorgenre behoren en een band hebben met zijn woonplaats Innsbruck. Sinds 2007 gaat hij op voorleestournee en toert hij met zijn verhalen door Europa. Hij leest onder meer voor op universiteiten, meestal voor studenten Duitse taal- en letterkunde. "Mijn persoonlijke hoogtepunt was toen ik Oostenrijk mocht vertegenwoordigen op het internationale literatuurfestival in Tartu/Estland," zegt Christian. Maar niet alleen zijn werk als schrijver brengt hem over de hele wereld, hij speelt ook in het oostenrijkse auteursvoetbalteam. Sinds 2009 verdedigt hij het doel van de Oostenrijkse literatoren en speelde hij onder meer in Bazel, Berlijn, Ljubljana, Rome en Wenen.

In ons gesprek vraag ik Christian welke van zijn eigen boeken hij het mooist vindt. Het is een vraag die waarschijnlijk elke auteur dwarszit, maar die me toch interesseert. "Het is moeilijk te zeggen,' zegt Christian ‚Bestialisches Innsbruck‘ ligt me natuurlijk na aan het hart. Daar is het allemaal mee begonnen, en het was mijn springplank, bij wijze van spreken. Maar het bracht me ‚Unheimliches Tirol‘ de meeste aandacht - ook internationaal." In dit werk wijdt hij zich aan historische sagen. "Ik heb geprobeerd dit genre af te stoffen." Daarin slaagt hij door het oorspronkelijke motief naar het heden te verplaatsen.
Ik raad Christians boeken aan bij mensen met zwarte humor, fans van het bovennatuurlijke en iedereen die graag griezelt.

Catherine Snow: Fantasy gemaakt in Innsbruck

Catherine Snow is een opkomende fantasy-auteur die al twee boeken heeft geschreven - „Viridis – Der Seelenfänger“ en „Akademie im Niemals“ - en heeft tal van projecten op stapel staan. Haar liefde voor het schrijven begon al op jonge leeftijd. Als kind van de jaren '90 groeide ze op met een zeer beroemde tovenaarsleerling. De liefde voor Harry Potter heeft haar zeker gevormd en geïnspireerd. Ze ontkent echter de vraag of Joanne K. Rowling haar rolmodel is. "Ik had het grote geluk een van mijn favoriete auteurs, Bernhard Hennen, persoonlijk te ontmoeten op een conventie," zegt Catherine. "Sindsdien hebben we contact en als ik literaire vragen heb, kan ik me tot hem wenden. In zekere zin is hij mijn mentor."

Sociale media ja - druk om te vergelijken nee

Inspiratie voor haar fantasieromans krijgt ze op een heel ongebruikelijke manier: "Ik kijk documentaires over de meest modderige complottheorieën en vraag me af: wat zou er gebeuren als dit echt waar zou zijn?" Catherine streeft er altijd naar zichzelf te verbeteren. Ze heeft goede connecties en is lid van verschillende schrijfgroepen op Facebook. Om in contact te komen met haar lezers spelen sociale media ook een rol. Zoals veel auteurs heeft ze ook een Instagram-account, waardoor we bepaalde inzichten in haar leven en werk krijgen. Het is voor haar echter belangrijk om te benadrukken: "Ik ben een schrijver en geen influencer, schrijven is en blijft voor mij het belangrijkste." Ze waarschuwt jonge collega-auteurs zich niet te veel te vergelijken met anderen op sociale netwerken: "Op Insta ziet alles er altijd top uit. Je loopt het risico te denken dat anderen het veel beter doen dan jij."

Een ijverige schrijfster

Ik ken Catherine - of Katharina, zoals ze eigenlijk heet - al heel lang, en het was altijd duidelijk: schrijven is haar grote passie en levensader. Ik was dan ook erg blij voor haar toen ze haar eerste roman publiceerde. Ik heb haar altijd bewonderd om haar discipline en haar geloof in zichzelf en haar kunnen. Het is mij een raadsel hoe ze het voor elkaar krijgt om zoveel te schrijven terwijl ze aan de Hogeschool studeert en werkt. "Het vloeit gewoon uit mijn handen," vertelt Catherine me, "andere mensen kijken tv, ik schrijf." Catherine heeft geen vaste schrijfroutine en schrijft vaak 's avonds, als haar man werkt, of met vrienden. Om hun productiviteit te verhogen, organiseren ze schrijfsessies - bijvoorbeeld bij Starbucks. "We zetten een timer, kletsen tot hij afgaat, dan concentreren we ons weer op het schrijven tot hij weer afgaat."

Meer in aantocht

Fans van fantasy literatuur kunnen zich verheugen, Catherine heeft, zoals gezegd, verschillende nieuwe projecten op stapel staan. Haar nieuwe boek „Schatten der Magie“ verschijnt in juli 2023. "Ik heb geen gebrek aan ideeën, als ik al tijd tekort kom," lacht Catherine. We kunnen dus enthousiast blijven en uitkijken naar nog veel meer!

Tips van de profs

Als ook jij ervan droomt om zelf te schrijven, heb ik iets voor je. Ik heb onze drie auteurs gevraagd om wat tips achter te laten.

Eerst en vooral: Je moet echt houden van wat je doet. Slechts weinigen kunnen van schrijven leven. Dat betekent dat passie, en niet geld, de prioriteit moet zijn. Volharding en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Je moet ook een netwerk opbouwen en in contact komen met andere schrijvers. Het is heel zinvol om je aan te sluiten bij schrijfgroepen of deel te nemen aan wedstrijden. Als je ooit een writer's block hebt, laat je dan niet afschrikken - het overkomt de besten onder ons. Ga met open ogen door de wereld en laat je inspireren.

In deze geest wens ik u veel lees- en schrijfplezier.

Informatie

Verena Wagner
Blog: mamirocks.com
Instagram

Christian Kössler
Homepage: christian-koessler.mozello.de

Catherine Snow
Homepage: crrsnow.co.uk
Instagram

Foto omslag: © Catherine Snow

Soortgelijke artikelen