Tir-Volksschauspiele_2023_Plakate_1920x1080px
04 juli 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De Tiroler Volksschauspiele in Telfs zijn een jaarlijks terugkerend voorbeeld van het theatergebeuren in het Alpengebied. De programma van dit jaar verwijst naar de diepste wortels van Volksschauspiele en is toch actueler dan ooit. Zoals gewoonlijk draait alles om volkstheater, de samenwerking tussen professionals en amateurs en bijzondere theaterlocaties.

Hoe het allemaal begon ..

De Tiroler Volksschauspiele werden in 1981 opgericht door Kurt Weinzierl, Dietmar Schönherr, Otto Grünmandl en Josef Kuderna. Ze streefden het doel na om nieuwe impulsen te geven aan het volkstheater en tegelijkertijd de hoogst mogelijke kwaliteit te bieden.
Mijn generatie kent gewoon namen als deze: Ruth Drexel, Hans Brenner, Julia Gschnitzer, Kurt Weinzierl, Dietmar Schönherr, Felix Mitterer en anderen meer. Al deze namen zijn onlosmakelijk verbonden met de Volksschauspielen (en slechts enkele van hen met de beroemde Piefke-saga).

in 1981 opende het theater nog steeds zijn deuren in de Zaal: De eerste Tiroler Volksschauspiele toonde „Die sieben Todsünden“ van Franz Kranewitter. Hiervoor werden de eenakters opgevoerd door zeven regisseurs.

Een schandaal leidde tot Telfs

Het jaar daarop weigerde de stad Hall de première vanStigma“. Het eigentijdse toneelstuk van Felix Mitterer werd afgewezen vanwege beschuldigingen van godslastering. Dus verhuisden de Schauspiele naar Telfs - om daar te blijven.
In de daaropvolgende jaren worstelden de toneelstukken steeds weer om financieel te overleven, totdat uiteindelijk de gemeente, de staat en de federale overheid de financiering definitief zeker stelden.

Opmerkelijk theater met een missie

Vanaf dat moment verzamelden de enthousiaste theaterpersoonlijkheden van Volksschauspiele jaarlijks grootheden uit de Duitstalige theater- en regiescene in Telfs. Hans Brenner (voorzitter 1985-1998) en Ruth Drexel (voorzitter 1998-2009) drukten een bijzonder stempel op Tiroler Volksschauspiele. Drexels artistieke doel was, Volkstheater neer te zetten als instrument voor kritische confrontatie met de geleefde werkelijkheid - slim, scherp en onderhoudend, maar begrijpelijk ongeacht opleidingsniveau. Wat een prachtig doel en geweldige missie!

Markus Völlenklee leidde de Volksschauspiele tot 2019, toen hij werd opgevolgd door Christoph Nix en Gregor Bloéb (2022) als artistiek leiders. Sinds 2019 is de Tiroler Volksschauspiele een naamloze vennootschap die eigendom is van de marktstad Telfs, en de algemeen directeur is Verena Covi.
In een Podcast onthult Verena Covi dat ze het festival nog bekender wil maken Tiroler Volksschauspiele nog bekender wil maken in Duitstalige landen. Ze zou graag willen dat de Volksschauspiele in één adem genoemd wordt met de grote zomerpodia in Salzburg en Bregenz. En Telfs. Een ambitieus doel, maar misschien wel binnen bereik ..

Bijzondere theaterlocaties

In 2023 worden er ook toneelstukken opgevoerd op een nieuwe locatie: op de Birkenberg. Maar het opvoeren van toneelstukken op ongewone plaatsen heeft een lange traditie in Telfs. „Stigma“ werd in 1982 opgevoerd in de ruïne van het oude stadhuis, andere locaties waren onder andere een verlaten fabrieksgebouw, de top van de Hohe Munde, een open plek in het bos, het zwembad van het overdekte zwembad, de afgebroken huizen van de Südtiroler-Siedlung of de Kranewitterstadl.

BIRKENBERG

Voor het programma van dit jaar heeft de Birkenberg aangepast als decor voor het theater. De tribune zal niet alleen plaats bieden aan ongeveer 500 mensen, maar ook een fantastisch panorama bieden op het Inntal en de bergen. Het voorplein van de Mariahilfkapel zal worden ontworpen door het architectuurcollectief columbosnext Architectuurcollectief columbosnext om een foyer te creëren. De kapel zal ook een Tentoonstelling van tekeningen van Arik Brauer tentoongesteld worden.

Stukken en stukken

De stukken die door de jaren heen zijn uitgevoerd bewijzen de enorme veelzijdigheid van Volkstheaters. Daaronder waren en zijn veel wereldpremières.

KLASSIEKERS

Naast de klassiekers van de Tiroler Volkstheaters van Kranewitter of Schönherr, mochten ook Goethe, Schiller, Shakespeare en anderen niet ontbreken. Hier is een selectie van de klassiekers op Tiroler Volksschauspielen:

 • Franz Kranewitter: Die sieben Todsünden, Andrä Hofer, Um Haus und Hof, Die Teufelsbraut
 • Karl Schönherr: Der Weibsteufel, Frau Suitner, Erde, Maitanz, Der Judas von Tirol, Allerhand Kreuzköpf
 • Jean-Paul Sartre: Geschlossene Gesellschaft
 • Johann Wolfgang von Goethe: Urfaust
 • Friedrich Schiller: Die Räuber
 • William Shakespeare: Hamlet, Wie es Euch gefällt
 • Georg Büchner: Woyzeck
 • Bert Brecht: Herr Puntila und sein Knecht Matti
 • Johann Nestroy: Einen Jux will er sich machen, Der böse Geist Lumpazivagabundus
 • Ferdinand Raimund: Der Alpenkönig und der Menschenfeind

CONTEMPORAIR

Naast het herinterpreteren van klassiekers heeft de Tiroler Volksschauspiele vanaf het begin de intentie gehad om hedendaagse stukken van jonge auteurs op de planken te brengen. Felix Mitterer was een constante deelnemer en veel van zijn stukken gingen in Telfs in première. De selectie van hedendaagse stukken omvat bijvoorbeeld:

 • Felix Mitterer: Stigma, Sibirien, Munde, Kein Platz für Idioten, Mein Ungeheuer, Gaismair, Die Beichte, 1809 – Mein bestes Jahr, Verkaufte Heimat
 • Lothar Greger: Fleisch und Blut
 • Luis Zagler: Vogelfrei
 • Lida Winiewicz: Späte Gegend
 • Franz Xaver Kroetz: Nicht Fisch nicht Fleisch
 • Georg Ringsgwandl: Der Hund, der Hund

De volledige chronologische lijst van het programma van de Tiroler Volksschauspiele is te vinden hier.

Het programma 2023

De Tiroler Volksschauspiele 2023 vindt plaats in Telfs van 16 juli tot 19 augustus. Op het programma staan niet alleen unieke theaterdelicatessen, maar ook een groot openings- en slotfestival.

7 Todsünden

Zeven nieuwe stukken in één - het hoofdstuk op Birkenberg

42 jaar geleden werd Tiroler Volksschauspiele opgericht door „Die sieben Todsünden“ door Franz Kranewitter. Dit jaar worden deze hoofdzonden opnieuw geïnterpreteerd en op het podium gebracht. Hiervoor werden auteurs van verschillende generaties en genres uitgenodigd om de teksten over deze zonden te herschrijven voor onze tijd. Het resultaat zijn zeven spannende korte toneelstukken. Artistiek directeur Gregor Bloéb kondigt een "sensueel, tot nadenken stemmend, razend grappig openluchtspektakel met livemuziek en weelderige beelden" aan.

Zowel de namen van de auteurs als het ensemble zijn van topklasse: De Nestroy Prijs winnaar Lisa Wentz neemt het op tegen Zorn, Helena Adler schrijft over traagheid, terwijl Calle Fuhr van Volkstheater Wien zich bezighoudt met trots. Gierigheid wordt een onderwerp voor Felix Mitterer en ondertussen schrijft de beroemde scenarioschrijver Uli Brée zich over aan gulzigheid. De choreografe Marie Stockhausen werkt aan afgunst, ze zal zelf ook dansen. Een kort verhaal van David Schalko wordt ook bewerkt tot een stuk over lust. Tot slot komen de proloog en epiloog uit de pen van filmmaker Hubert Sauper en Johannes Schmidl.
Het "topensemble, dat zijn weerga niet kent" (citaat Gregor Bloéb) bestaat uit Gerti Drassl, Olivia Grigolli, Lisa Hörtnagl, Marlene Markt, Iris Schmid, Bernhard Bettermann, Klaus Rohrmoser, Gerald Votava, Heinz Weixelbraun en anderen meer. Gregor Bloébregisseert zelf, en Florian Hirsch is verantwoordelijk voor de dramaturgie. Het decorontwerp is van Volker Hintermeier en de muziek is van Matthias Jakisic.

Klinkt als een echt theaterhoogtepunt voor mij deze zomer! De première van de „7 Todsünden“ op 20 juli 2023, die ook de première was, was trouwens snel uitverkocht. Tickets dus theaterfans doen er goed aan hun kaartjes meteen te bemachtigen.

Ein Narrentanz

Zeven kardinale deugden - Negen Tiroolse volkstoneelstukken - een spektakel in het stadhuis

In samenwerking met de Tiroolse Toneelvereniging en met negen volkstheaters uit het hele land wordt ook een speciaal geschreven"tegenhanger" van de „7 Todsünden“ geproduceerd. Aanvankelijk waren de zeven kardinale deugden de historische tegenhanger van de hoofdzonden en waren ze bedoeld als gedragsregels. Geloof, liefde, hoop, voorzichtigheid, moed, wijsheid en rechtvaardigheid worden gepredikt, maar vaak wordt precies het tegenovergestelde geleefd. De „Narrentanz“ toont enerzijds alledaagse situaties uit het jaar 1500 en anderzijds het sluipende machtsspel van de deugden.

Thomas Gassner van Theaterverband Tirol, bekend door verschillende producties, maar waarschijnlijk vooral als een derde van de Feinripp-Ensembledanst deze narrendans van een bijzondere soort met negen volkse podia uit Tirol. Deze kleurrijke groep bestaat uit Theater Humiste (Imst), de theatermåcher (Fügen/Fügenberg), diebühne (Kirchberg), Theater zonder Pölz (Schwaz), Tupilak Figuurtheater, Theater Auflauf Osttirol, Innsbruck Ridderspelen, Fritzens Volkstheater en s'theata Niederndorf.

De Volksschauspiele zal dus zijn legendarische reputatie als bakermat van het volkstheater in Tirol meer dan waarmaken. Ongeveer 50 acteurs en actrices van volkstheaters uit het hele land zullen immers op het toneel staan voor dit stuk. De afzonderlijke theaterverenigingen zijn al ijverig aan het repeteren, elk in nauwe samenwerking met Thomas Gassner. Binnenkort zullen de sequenties in gezamenlijke repetities worden samengevoegd en uiteindelijk aan het publiek worden gepresenteerd „Narrentanz“ en uiteindelijk aan het publiek gepresenteerd.

Alleen al de logistiek voor een project van deze omvang is indrukwekkend. Ook in dit geval ben ik zeer enthousiast over het resultaat ... Hetzelfde geldt voor „Todsünden“: Tickets je moet je kaartjes op tijd hebben.

De voorpret voor de theaterzomer is dus - in ieder geval voor mij - enorm.

Verdere hoogtepunten van het programma

Rondom de toneelstukken van de Tiroler Volksschauspiele er zal bijvoorbeeld een"Lieblingslieder"talkshow zijn van Marc Hess en Frajo Köhle. Prominente gasten „Schpeschl Edischn“ prominente gasten zoals Sybille Brunner, Leopold Baumberger en Toni Innauer.
Een bijzonder programmaonderdeel is de marathonlezing Marathonlezing uit de privéroman van Elfriede JelinekNeid“. Krista Posch, Carmen Gratl, Ute Heidorn, Lisa Hörtnagl, Brigitte Jaufenthaler, Marlene Markt, Lisa Schrammel, Janine Wegener, Tobias Moretti, Bernhard Bettermann, Nik Neureiter, Johann Nikolussi, Klaus Rohrmoser en Harald Windisch zullen zeven uur lang voorlezen uit het werk van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur.
Er zal ook een paneldiscussie zijn over het onderwerp "Kunst zijn vrijheid?" plaatsvinden. En tot slot zal de Jungen Tiroler Volksschauspiele met "#be_together"worden zeven visies op een betere toekomst gepresenteerd.

Het volledige programma van de Tiroler Volksschauspiele staat online.

Eigenlijk is het veel te lang geleden sinds mijn laatste bezoek aan de Volksschauspielen in Telfs. Het is de hoogste tijd! Ik kijk uit naar het leven op het podium met deugden, zonden en alles wat daarbij hoort. Kom langs!

Tot slot wil ik de Tiroler Volksschauspielen en Christine Frei bedanken voor hun vriendelijke medewerking.

Soortgelijke artikelen