8_Walde_©Gurschler
01 december 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

Wie door de Innsbrucker Altstadt de kerstmarkt, die zich uitstrekt rond de prachtige kerstboom voor het Gouden Dak via de Herzog-Friedrich-Straße naar de Seilergasse, is altijd al zo geweest.

Kerstmarkt

Maar de Christkindlmarkt bestaat dit jaar 50 jaar. (Fiona Park heeft haar eigen blogpost geschreven over de geschiedenis van de kerstmarkten). Naast Kiachln, punch en glühwein bieden de vele kraampjes andere lekkernijen en geselecteerde cadeaus.

Het traditionele Innsbruckse bedrijf Walde is al sinds de eerste editie in december 1973 vertegenwoordigd op de kerstmarkt. Het staat bekend om zijn zeep en cosmeticaproducten, zijn kaarsen en de ontbijtkoek die altijd verkrijgbaar is tijdens de advent. Behalve de ontbijtkoek produceert de firma Walde nog steeds alles zelf - in de fabriek in de Dörrstraße. Een deel van de ontbijtkoek wordt gebakken door een banketbakker in Hall: volgens een oude traditie maakt zij het deeg voor deze lekkernijen in de zomer. "De kaarsenproductie omvatte vroeger ook de peperkoekfabriek, omdat beide werkten met het basisproduct honing en bijenwas," legt Peter Walde uit, die de achtste generatie is die het bedrijf leidt. Een herinnering aan vroeger, zeg maar.

Walde zepen en kaarsen

De geschiedenis van de zeepfabriek Walde in Innsbruck gaat terug tot de 18e eeuw. in 1777 begon Peter Walde in Innstraße 25 met de productie van zeep en vetkaarsen voor straatverlichting. Een paar jaar later kocht hij het gebouw aan de Innstraße 23 en het bedrijf heeft ups en downs gekend terwijl het van generatie op generatie werd doorgegeven.

in1972 nam Helmut Walde, de vader van de huidige bedrijfsleider, de kaarsenfabriek in de Kaiserjägerstraße en de kaarsenwinkel in de Pfarrgasse over van Paula Reisch, een tante van Helmut Walde's moeders kant. in 2005 verhuisden beide productiefaciliteiten naar een nieuw gebouw in de Dörrstraße. De winkel in de Innstraße werd uitgebreid en smaakvol aangepast, terwijl de winkel in de Pfarrgasse nog steeds de naam "Tiroler Wachszieher und Lebzelter" draagt. (Werner Kräutler heeft meer details over de geschiedenis van het bedrijf verzameld in een blogpost ).

Geproduceerd in Innsbruck

De stand van Walde op de kerstmarkt is net zo uitnodigend als de winkels. Fijne geuroliën, handgemaakte zepen, vloeibare zepen, koud geurende zepen - bijzonder fijne versies van de „Tiroler Reine“-kaarsen en traditionele peperkoek. De eigen cosmeticalijn "Traubenkern" is erg populair. Alles is van hoge kwaliteit, geproduceerd in Tirol en gewoon iets speciaals. Er zijn ook geselecteerde producten van andere fabrikanten verkrijgbaar: keukendoeken, zeepbakjes, geurlampen. "Tegenwoordig is het assortiment natuurlijk uitgebreider dan in de jaren 1970," zegt Peter Walde. Ook op andere manieren is er veel veranderd. Vroeger waren er geen afsluitbare kraampjes. "Ze moesten elke dag worden bevoorraad en opgeruimd. En er was lange tijd geen verwarming," herinnert Peter Walde zich. De versieringen rond de kramen waren beperkt.

Grote selectie

De kraampjes op de kerstmarkt zijn al lang verwarmd en hebben elektrische verlichting en stroomaansluitingen. Dit maakt het werk veel gemakkelijker. Naast de medewerkers van de winkels zorgen studenten voor de kraampjes. Ze worden getraind door Lisa Walde, de dochter van Peter Walde, en haar team. Een van hen is Julia Plewka, die dit jaar voor het eerst voor de kraam zorgt. Ze studeert politieke wetenschappen in Innsbruck en vindt niet alleen de medewerkers erg aardig, maar ook het bedrijf zelf. "Als ik vragen heb, is er altijd iemand aanwezig en ik vind de producten sowieso geweldig. De meeste zijn biologisch en veel hebben geen onnodige verpakking of zijn navulbaar," vertelt de studente enthousiast. Haar favoriete product is de zoute zeep. Bezoekers adviseren is zo leuk.

Een erekwestie

Op de kerstmarkt staan is al 50 jaar een erezaak voor de familie Walde. "Als traditioneel bedrijf zijn we toegewijd aan onze vaste klanten, maar ook aan onze locaties in het stadscentrum," zegt Peter Walde. Zijn vrouw zorgt al jaren voor de winkels in het centrum. En de volgende generatie is al lang actief in de zaak. Dochter Lisa organiseert al enkele jaren de kerstmarkt en is te vinden in de winkel in de Innstraße, terwijl zoon Lukas Peter Walde ondersteunt in de productiefaciliteit in de Dörrstraße.

En op 23 december na 21.00 uur staat er elk jaar één ding op het programma: het ontmantelen van de Walde-stand in de Herzog-Friedrich-Straße. De kerstmarkt in de oude binnenstad komt dan tot een einde.

Christkindlmarkt Altstadt
t/m 23 december 2023
Dagelijks van 11.00-21.00 (trade 20:00)
Informatie over alle kerstmarkten in Innsbruck vind je hier.

Walde zeepwinkel
Innstraße 23
6020 Innsbruck
Tel. +43 512 285810
office@walde.at
www.walde.at
Openingstijden: Ma-vr 9.00-18.00, za 9.00-13.00
Walde kaarsenwinkel
Pfarrgasse 5
6020 Innsbruck
Tel. +43 512 580075

Foto's: © Susanne Gurschler

Soortgelijke artikelen