20230204_131055-01
22 februari 2023
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

"Duurzaamheid" - een klein woord met een grote betekenis. Klimaatbescherming en duurzaamheid gaan hand in hand. De afgelopen jaren zijn we ons er steeds meer van bewust geworden dat we maar één aarde hebben. En daar moeten we heel goed voor zorgen. Maar als het om deze of andere moeilijke kwesties gaat, ben ik een beetje een struisvogel. Ik steek mijn kop in het zand en hoop dat alles snel weer goed komt. Daarbij komt een gevoel van machteloosheid. Wat heeft het voor zin als ik me inspan terwijl de grote bedrijven doen wat ze willen? Ik ben waarschijnlijk niet de enige met deze houding. Maar uiteindelijk kunnen we alleen ons eigen gedrag veranderen - niet dat van anderen. En als veel mensen meedoen, kunnen we zeker een verschil maken. Een woeste rivier bestaat ook maar uit vele kleine druppels. En voordat ik te filosofisch word en uitweid, begin ik met het eigenlijke onderwerp van deze blogpost: duurzaam winkelen!

Regionaal en seizoensgebonden

We kennen allemaal het principe van "regionaal en seizoensgebonden winkelen". Ik faal er 's morgens al in. Het begint met mijn ochtendkoffie, gaat verder met bananen, mango's, rooibosthee en eindigt met chocolade. Er is waarschijnlijk (bijna) niemand die erin slaagt alleen te consumeren wat in ons land groeit. Persoonlijk heb ik die claim helemaal niet - daarvoor hou ik gewoon te veel van koffie. Maar hoe zou het zijn als we erin zouden slagen regionale en seizoensgebonden producten te kopen die in ons land groeien? Wie heeft er aardbeien in de winter nodig, pompoenen in juni of appels uit Chili? In de supermarkt moet je goed kijken waar het voedsel vandaan komt. Het is makkelijker om rechtstreeks van de boerderij te kopen. Je weet waar de producten vandaan komen. Van het veld naar het bord - beter dan dat wordt het niet.

Zelfgemaakt smaakt het best

Laat me je voorstellen aan mijn favoriete boerderijwinkel: Kattler's boerderijwinkel. Ik zeg niet alleen dat het mijn favoriet is omdat ik uit Oberhof kom en bij wijze van spreken maar twee keer hoef te vallen om er te komen. De hoge kwaliteit van de door de familie Fritz aangeboden producten spreekt voor zich. Het aanbod is groot. Vleestijgers komen aan hun trekken met onder meer spek, Schibli, Kaminwurzen of het populaire Kattlernossi. "Het vlees komt van onze eigen dieren", vertelt Manuela Fritz. Een blik in de stal leert dat de dieren het goed hebben op de Kattlerhof. Als je weet wat je eet, kun je veel meer van vlees genieten. Maar als je geen varkensvlees eet zoals ik, hoef je niet met lege handen naar huis te gaan. Mijn absolute aanrader zijn Manuela's zelfgemaakte speltstokjes, gevuld met jam en deels gedoopt in chocolade. Hemels, geloof me. Net als de pot pie of de marmercake - maakt niet uit, alles smaakt goed. Misschien komt het omdat de familie Fritz het spelt zelf verbouwt en verwerkt. Er wordt onder andere brood gebakken met rogge van eigen velden. Regionaler dan dat wordt het niet!

Kwaliteit uit Oberhofen

Alleen verse producten gaan over de toonbank van de kleine boerderijwinkel, die sinds april 2014 elke woensdag en vrijdag geopend is. Eieren, kaas, jam en sappen worden niet op de Kattlerhof geproduceerd, maar komen uit de regio. Yoghurt en melk daarentegen komen rechtstreeks van de eigen koeien van de boerderij, die alleen hooi te eten krijgen, zo vertelt Manuela. Dat betekent dat ze in de zomer vers gras krijgen en in de winter hooi. "We zijn uit pure overtuiging gestopt met kuilvoer. Het is ongelofelijk wat voor rotzooi de kuilbalen opleveren, plus je proeft het verschil," vertelt Manuela. Dat kan ik beamen, we vinden de yoghurt erg lekker. Maar het mooiste is dat hij alleen in potjes verkrijgbaar is. De volgende keer dat je boodschappen doet, was je ze gewoon en breng je ze terug. Zo is er veel minder afval. Winkelen bij de boerderijwinkel heeft dus alle zin: het smaakt goed, je doet iets goeds voor het milieu, en bovendien steun je een lokale boerderij. Een bezoekje waard, ook als je niet uit Oberhof komt.

Zero Waste - plasticvrij

Sommige dingen - waar we heel moeilijk zonder kunnen - groeien niet in Oostenrijk. Ik ben dol op dadels en gebruik ze vaak in baksels als gezonder alternatief voor suiker. Wat zou een ochtend zijn zonder koffie? Dus als we besluiten om producten te kopen die niet om de hoek groeien, zou het geweldig zijn als we er tenminste voor zorgen dat ze eerlijk worden geproduceerd en dat ze bij de productie, verwerking en verpakking zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Dat kan echt moeilijk en vermoeiend zijn, ik weet het. En vanaf het begin lukt het me heel vaak niet. Ik voel me overweldigd en heb het gevoel dat het onmogelijk is om op alles te letten. Wat ons terugbrengt bij het begin, ik steek mijn kop in het zand en doe gewoon niets. Maar gelukkig is er in Innsbruck een winkel die ons helpt om echt duurzaam te winkelen: de greenroot - de modernste Zero-Waste-Shop van Innsbruck direct op Marktgraben. "Verpakkingsvrij winkelen" was nog nooit zo eenvoudig.

Terug naar de wortels

Tijdens mijn onderzoek voor deze blogpost kwam ik greenroot tegen. Ik ben zelf verbaasd dat ik het niet eerder had opgemerkt. Het aanbod is enorm. Er is pasta zoals noedels en brood, peulvruchten, granen (die je in de winkel kunt malen), noten, snoep, maar ook zeep of shampoo en nog veel meer. Engin Dogan - oprichter van greenroot - is zo vriendelijk om op een zaterdagmiddag de tijd te nemen om me rond te leiden in zijn winkel. Zodra we willen gaan kletsen bij een cappuccino met havermelk, worden we weer onderbroken. Op greenroot is het echt druk. Klanten komen met hun eigen containers, die voor het winkelen door Engin worden gewogen, door de klanten met de gewenste goederen worden gevuld en voor het betalen nogmaals worden gewogen - een beetje zoals vroeger in de winkel op de hoek. Winkelen zonder verpakking is immers geen nieuwe uitvinding, volgens het motto: „back to the roots“ - naar de „greenroots“.

Duurzaamheid loont

Voor Engin is het belangrijk om naar eer en geweten te handelen en op alle gebieden aandacht te besteden aan duurzaamheid. In zijn geval betekent dat echter ook zonder doen. In de eerste plaats natuurlijk zonder verpakkingen, maar ook zonder bepaalde producten. Voedsel wordt uitsluitend in biologische kwaliteit aangeboden. Klanten die hun eigen containers meenemen en laten vullen, worden beloond: voor elke tien euro die ze besteden, krijgen ze een stempel in hun collectiepas. Je krijgt alleen een stempel voor producten die je in je eigen bakje koopt - dus niet voor voorverpakte of Nonfood artikelen. Wie tien stempels haalt, krijgt een bon ter waarde van tien euro. Als u geen eigen container meeneemt, kunt u er een kopen.

Climate Alliance - holistisch duurzaam

Ik wil van Engin weten hoe hij zijn leveranciers kiest. "Dat was het moeilijkst en heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld. We probeerden beetje bij beetje te verbeteren. Duurzaamheid was onze topprioriteit, en regionaliteit, eerlijke handel en ethische voorwaarden zijn erg belangrijk. Zo worden onze schoonmaakproducten van het bedrijf Sonett geleverd in emmers die door het bedrijf worden teruggenomen. Het is ongelooflijk hoeveel plastic daardoor wordt bespaard. Natuurlijk hebben we ook leveranciers die in plastic verpakte producten leveren. Dat zijn er echter maar heel weinig. Wij kopen bijvoorbeeld uitsluitend chocolade in Fairtrade kwaliteit en van een Oostenrijkse leverancier in bulkverpakking. Dat levert natuurlijk veel minder afval op dan wanneer elk stuk chocolade afzonderlijk verpakt zou zijn. Ondertussen zijn we ook Klimabündnis-Betrieb", vertelt Engin. "Daarvoor moesten we precies uitleggen hoe we ons bedrijf runnen, welke apparatuur we gebruiken en waar we onze elektriciteit vandaan halen. We werden dus echt langs de hele lijn gecontroleerd."

Van bankadviseur tot duurzame ondernemer

Ik ben benieuwd hoe Engin op het idee is gekomen om Zero-Waste-Shop te openen. Hij heeft immers een heel andere professionele achtergrond: hij was oorspronkelijk klantadviseur bij de bank. "Als ik eenmaal oud ben en me afvraag wat ik eigenlijk heb bereikt en bereikt, is carrière niet zo belangrijk", zegt Engin. "Wat ik heb gedaan voor ons milieu en duurzaamheid is veel belangrijker. Bovendien liggen mijn roots in Turkije. Mijn grootouders waren daar bergboeren, dus ik kwam al vroeg in aanraking met de voedselindustrie. Ik leerde dat veel oude zaadsoorten niet meer bestaan, dat tomaten niet meer echt naar tomaten ruiken. Beetje bij beetje begon ik dat allemaal in twijfel te trekken. Ik studeerde deeltijds, en daar werd ons gezegd:"Doe wat je gelukkig maakt enwaarje goedin bent" Dat zette me aan het denken, en zo heb ik mijn besluit genomen."

Engin is een zeer vriendelijke en toegewijde man. Je kunt zien dat hij echt houdt van wat hij doet, en ik raad je aan naar greenroot te gaan en een kijkje te nemen. Kijk ook eens op de site van het WWF - het wordt al snel duidelijk dat als we zo doorgaan, we echt een groot probleem hebben. Er komt te veel plastic in onze oceanen terecht, en dat is voor niemand goed. Het is dus zinvol om op te letten wat we kopen en waar!

Nog meer genieten van de regio

Ik heb je al kennis laten maken met mijn favoriete boerderijwinkel. Gelukkig zijn er in en rond Innsbruck steeds meer boeren die producten van hun boerderij verkopen, zodat je niet per se naar Oberhofen hoeft. Christian laat je hier kennismaken met meer boerderijwinkels. Ook leuk is Lea's artikel op haar blog escape-town - zelfs met „Buylocal Google Maps Liste“! Regionaal winkelen was nog nooit zo gemakkelijk!

Ik ben dol op het Mieminger Plateau, en wat is er mooier dan een uitstapje daar te combineren met een beetje shoppen in de boerderijwinkel? Lea heeft de perfecte tip voor je. Ook een bezoek aan Hansl’s Hofladen in Wildermieming. Maak vooraf een korte wandeling door de prachtige lariksbossen en trakteer uzelf op een kopje koffie bij de Gerhardhof - Een zondagmiddag kan niet beter.

Ik hoop dat ik u een beetje heb kunnen inspireren. Het onderzoek voor dit artikel heeft me zeker stof tot nadenken gegeven en ik zal proberen bewuster te winkelen. Kijk trouwens ook eens naar dit artikel over voedselverspilling.

Informatie

Kattlers Hofladen
Adres: Unterdorf 3, 6406 Oberhofen im Inntal
Telefoon: +43 664/56 51 519
E-mail: kattlerhof@oberhofen.net
Openingstijden: Woensdag en vrijdag van 14-18 uur en ook op telefonische afspraak

greenroot
Adres: Marktgraben 14, 6020 Innsbruck
Homepage
Email: info@greenroot.at
Facebook
Instagram
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 7.30-13.00 uur, zaterdag van 8.00-18.00 uur

Hansl’s Hofladen
Adres: Unterfeld 2, 6413 Wildermieming
Telefoon: +43 52 64/51 66, +43 664/12 43 872
Instagram
Openingstijden: dagelijks geopend

Soortgelijke artikelen