Dogana_Gala©CMI
07 oktober 2022
Originele taal van het artikel: Deutsch Informatie Automatische vertaling. Supersnel en bijna perfect.

De grootste zaal van de Congres Innsbruck draagt de naam"Dogana." Al bijna 50 jaar worden er allerlei evenementen gehouden, maar de geschiedenis van dit gebouw gaat veel verder terug. Bijna geen enkel gebouw is veelzijdiger geweest dan de Dogana. Wat eind 16e eeuw begon als balzaal leidde tot een groot operagebouw, een hofmanege, een douanekantoor, een ruïne tijdens de Tweede Wereldoorlog en tenslotte tot een evenementenlocatie.

Gebeurtenissen zonder einde

Veel Tirolers kennen de Dogana als het hart van het Congres Innsbruck en hebben er concerten, voorstellingen, congressen, beurzen, bals of glinsterende oudejaarsfeesten meegemaakt. Tot mijn persoonlijke dierbaarste herinneringen aan Dogana behoren concerten van AnnenMayKantereit, Sportfreunde Stiller of Reinhard Mey, een goochelshow van Thommy Ten en Amélie van Tass, de European Outdoor Film Tour (E. O. F. T.), het Tirolissimo prijzengala en enkele uitbundige balavonden. Hele generaties leerlingen die Innsbruck afgestudeerd aan de middelbare school vierden - net als ik - hun Matura bals op dezelfde plaats.

Bij al deze gelegenheden wordt weinig gedacht aan de lange geschiedenis van de evenementenhal, maar toch zijn sommige van de historische muren vandaag de dag nog zichtbaar. En deze muren zouden zeker veel te vertellen hebben..

Balzaal

De positie van de Dogana is in de onmiddellijke nabijheid van het historische Hof van Innsbruck, waaraan Keizerlijk Paleis, Hofkerk, Hof Tuin en Rennplatz (tegenwoordig Rennweg) behoorde. Dus als de prinsen dit hof structureel wilden uitbreiden, was het niet meer dan logisch om dat daar te doen.

Aartshertog Ferdinand II (1529-1595) had gebouwd Kasteel Ambras creëerde een juweel uit de Renaissance boven Innsbruck. Hij liet ook in totaal drie balzalen bouwen in Innsbruck: één in kasteel Ambras en twee in de Hofburg (tot 1582), waarvan één op het Dogana-plein.
In de balzalen werden verschillende balsporten gespeeld, vooral het ballonspel, maar ook een soort tennis. Ze werden dus gebruikt voor vermaak en lichaamsbeweging.
Na Ferdinand II verloor het ballonspel snel aan populariteit en zo werd het grote balspelhuis al snel gebruikt voor verschillende evenementen.

Comedy House

Aartshertog Leopold V(1586-1632) en zijn vrouw Claudia de' Medici (1604-1648) brachten veel kunst, muzikaal enthousiasme en Italiaanse invloed naar Innsbruck. Onder hen werd de grote balzaal, 100 meter lang en 30 meter breed, vergroot en omgebouwd tot komediehuis. Na wisselende bouwers voltooide Christoph Gumpp het gebouw uiteindelijk in 1630. Het was waarschijnlijk het eerste vrijstaande theater in het noorden van de Alpen.

Barok theater, met zijn uitgebreide techniek, muziek en vele deelnemers, vereiste een groot podium, en dat werd gecreëerd in het Komödienhaus. Opera's, toneelstukken, maar ook weelderige producties zoals watergevechten of paardenballetten konden nu worden opgevoerd.
Van buiten was het Komödienhaus onversierd, maar van binnen was het rijkelijk versierd. Arcades liepen over de hele lengte van het gebouw, waarachter balkons dienden als toeschouwersgalerijen. Deze arcades zijn nog steeds zichtbaar in de Dogana!

Een opera voor koningin Christine van Zweden

Aartshertog Ferdinand Karl (1628-1662), de zoon van Leopold V en Claudia de' Medici, liet in 1653 nog een hofopera bouwen. Het stond op de plaats waar nu de Tiroler Staatstheater is vandaag. Precies op het moment dat heel Europa gebukt ging onder de verschrikkingen en gevolgen van de Dertigjarige Oorlog, werden in Innsbruck twee theatergebouwen opgericht. (Heel decadent, eigenlijk.)
De muziek-, theater- en operascene bloeide in die tijd in Innsbruck, en gerenommeerde componisten en musici zorgden daarvoor.

Waarschijnlijk de belangrijkste operavoorstelling vond plaats ter ere van koningin Christine van Zweden in 1655. Koningin Christine reisde naar Rome om zich te bekeren tot het katholieke geloof. In de Innsbruck Hofkerk deed ze haar eerste belijdenis van het katholieke geloof. Bij deze gelegenheid ging de vijf uur durende opera L'Argia van Marc Antonio Cesti in première. De voorstelling vond waarschijnlijk al plaats in het nieuwe operahuis.

Manege

Het zuidelijke deel van het Komödienhaus werd al snel ook gebruikt als rijhal van het hof. Het gebouw werd dienovereenkomstig aangepast en onder meer voorzien van een bovengalerij. De functie als gerechtstheater bleef echter behouden.
Structureel stond deze hofmanege in Innsbruck model voor de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen.

Universiteitsbibliotheek

Vanaf 1745 diende de voormalige hofrijschool als openbare bibliotheek van de Universiteit. Het eerste hoofdgebouw van de universiteit stond dus in de Herrengasse.
Toen de universiteit en haar bibliotheek in 1776-1777 werden verplaatst naar het verlaten Jezuïetencollege, werden het voormalige universiteitsgebouw in de Herrengasse en de bibliotheekruimtes in het Komödienhaus vervolgens gebruikt door de regeringskanselarij of het gouverneurskantoor.

Een tol- en douanekantoor genaamd Dogana

Een uitgebreidere wederopbouw volgde in de jaren 1808-1810 onder Beierse bezetting. Het gebouw kreeg nu de functie van tolhuis en de naam"Dogana" Met het einde van de Beierse overheersing in 1815 werd ook het tolkantoor gesloten. Daarna werd de lege zaal af en toe gebruikt voor grote evenementen.

De algemene vergadering van de Oostenrijkse katholieke verenigingen in september 1867 in de Dogana luidde de tijd van Innsbruck in als een Congresstad ingehuldigd. En dit meer dan honderd jaar voor de opening van het huidige Congresgebouw.

Bomruïnes

Het langzame en geleidelijke verval van de Dogana kwam met het begin van de 20e eeuw.
De wreedheid van de Tweede Wereldoorlog trof uiteindelijk ook het gebouw aan de Rennweg met zijn lange geschiedenis: op 16 december 1944 werd het gebouw grotendeels verwoest door bominslagen. Alleen de muren met de ronde bogen, die dateren van het Komödienhaus, bleven als overblijfselen over.
Naast de Dogana en vele andere huizen in Innsbruck, de Kathedraal van St. Jacob werd zwaar beschadigd door bommen.

In de naoorlogse periode was de Dogana een van de beroemdste ruïnes in de hoofdstad van Tirol. De arcades bleven 25 jaar staan, terwijl het voormalige auditorium van het Komödienhaus werd gebruikt als parkeerplaats.

Een nieuw congrescentrum voor Innsbruck

De Stad Innsbruck kreeg in 1954 de resten van het gebouw en begon vervolgens met het plannen van een congrescentrum op het terrein. Er werd besloten om de historische muurresten te integreren in het nieuwe gebouw.

Het Kongresshaus werd ontworpen en gepland door het architectenkoppel Heinz Marschalek, Norbert Gantar, Hubert Prachensky, Georg Ladstätter, Ernst Heiss en Peter Thurner. De bouw duurde van 1970 tot de opening van het evenementencentrum in 1973. De talrijke kunstwerken in het gebouw zijn onder andere van Markus Prachensky, Rudi Wach en Fritz Wotruba.

In 1995 werd het gebouw aanzienlijk uitgebreid en verbouwd. De toevoeging van de Orangerie, de herinrichting van de hoofdingang en de modernisering van verschillende zalen en foyers volgden in het begin van de jaren 2000.

Congres Innsbruck

Onder de naam"Congress Innsbruck" maakt het congrescentrum nu deel uit van het Congresbeurs Innsbruck. Op de drie locaties Congress Innsbruck, Messe Innsbruck en Congresspark igls vinden allerlei soorten evenementen plaats - van kleine privéfeesten en internationale congressen tot grote handels- en publieksbeurzen.
Congress Innsbruck heeft vele prijzen ontvangen, zoals de Apex Award voor"Congrescentrum van het jaar 2001"

Eind goed, al goed

Het feit dat de Dogana na alle verschillende stadia in haar geschiedenis weer een evenementencentrum is geworden en dat tot op heden is gebleven, lijkt indrukwekkend. Ik vind het zelfs ontroerend.

In de (relatief) korte tijd dat ik de Dogana ken, ben ik altijd verbaasd over hoe veelzijdig en aanpasbaar deze zaal is. Met behulp van decoratie, apparatuur en technologie is de sfeer geschikt voor elke gelegenheid. - Maar met deze geschiedenis is dat niet verwonderlijk. Het valt nog te bezien wat er in de toekomst zal gebeuren..

Ik wil het personeel van de Congress Messe Innsbruck bedanken voor hun vriendelijke hulp en steun. Bedankt.

Links

Congress Messe Innsbruck: Rennweg 3, 6020 Innsbruck, Tel. +43 512 5936-0, info@cmi.at, www.cmi.at
Blog artikel "Congres Messe Innsbruck door Susanne Gurschler

Bronnen

Das Innsbrucker Kongreßhaus Tiroler Veranstaltungszentrum, uitgegeven door
Kongreßhaus-Baugesellschaft m. b. H., Innsbruck 1974
Naar het Congresgebouw, deel 1/2, Innsbruck herinnert zich, Stadsmuseum/Stadsarchief Innsbruck
De Dogana - de beroemdste ruïne van Innsbruck, Innsbruck herinnert zich,
Stadtmuseum/Stadtarchiv Innsbruck
Congresgebouw Innsbruck, Wikipedia

Afbeeldingen

Foto omslag: Gala in de Dogana, Foto: © Congress Messe Innsbruck

Scans: alle uit het boek"Das Innsbrucker Kongreßhaus Tiroler Veranstaltungszentrum,"
uitgegeven door Kongreßhaus-Baugesellschaft m. b. H., Innsbruck 1974

Soortgelijke artikelen